• DOLAR 32.376
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2325.58
  • ...

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Üyesi Emine Nargile, yaşadıkları sorunların çözümlenmesi durumunda mobilya sektörünün gerek Türkiye, gerekse de Adana`nın ihracat ve istihdam rakamlarına daha fazla katkı sağlayacağını belirtti.

ATO Meclis toplantılarında geleneksel hale getirilen “Sektörel Sunumlar” bölümünde, Yönetim Kurulu Üyesi Emine Nargile, 24. Meslek Grubu`nu oluşturan mobilya sektöründeki sorun ve çözüm önerilerine ilişkin görüşlerini paylaştı. Adana`nın, mobilya üretiminde yarattığı katma değerin her geçen gün arttığına dikkat çeken Nargile, mobilyanın Türk ekonomisinde ihracatı, ithalatına oranla daha fazla olan ayrıcalıklı bir sektör olduğunu belirtti.

Mobilya sektöründe 40 bin işletme 160 bin çalışan var

“Türkiye`de mobilya sektörü diğer sektörlere göre en eski ve devamlı sektörlerden biridir.” diyen Nargile, “Çünkü sektörümüz uzun yıllar boyunca atölye tarzı yerlerde varlığını devam ettirmeyi başarmıştır. Üretimde son yıllarda markalaşmaya ve kurumsallaşmaya doğru gidilse de, sektörümüzde halen geleneksel usulde üretimini devam ettiren atölye tipi küçük ölçekli işletmelerimiz ağırlıkta bulunmaktadır. Türkiye`de mobilya sektöründe çoğu küçük atölyelerden oluşan yaklaşık 40 bin işletmede 160 bini aşkın kişi istihdam edilmektedir. Diğer yandan sektörde sigortasız çalışan eleman sayısının fazlalığı düşünüldüğünde toplam istihdamın bu rakamın çok üzerinde olduğu söylenebilir.” ifadelerini kullandı.

Yurtdışındaki rakipleriyle rekabet edebilmeleri için de öncelikle sermaye ve çalışanlardan kaynaklanan SSK yükünün azaltılması gerektiğini belirten Nargile, bununla beraber markalaşma ve AR-GE çalışmalarıyla birlikte yetişmiş elemanların da gerekliliğine dikkat çekti. (İLKHA)