• DOLAR 32.33
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2296.814
  • ...
Karkamış`ta tedirgin bekleyiş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye`nin Carablus kentinde 2 yıldır kontrolü sağlayan IŞİD`in sınırın sıfır noktasında iş makineleri ile hendek kazması ve yaşanan gelişmelerden etkilenen Karkamış`ta belirsizlik ve korkunun hâkim olduğu görülüyor.

Karkamış`ta bugünlerde alışılmışın dışında bir sessizlik olduğunu belirten vatandaşlar, bu durumdan dolayı korkuya kapıldıklarını söyledi.

Olası bir çatışmada en büyük zararı ilçelerinin yaşayacağını dile getiren vatandaşlar, sınıra sıfır noktada olmanın büyük zorlukları beraberinde getirdiğini belirterek, ilçe halkı olarak geceleri uyuyamadıklarını özellikle çocuklarının son 2 yıldır psikolojisinin bozulduğunu dile getirdiler.

Sınırın sıfır noktasında olmalarına rağmen ilçelerinde yeterince güvenlik önlemlerinin alınmadığını ifade eden Karkamışlılar, Carablus`ta yaşanan çatışmalarda silahların ve bombaların etkisiyle evlerinin camlarının kırıldığını, her gün korku dolu anlar yaşadıklarını ifade ediyorlar.

Sınırımızda ve ilçemizde gerginlik hâkim

Karkamış`ta küçük bir yerde bakkal işleten Mehmet Kars, “Şuanda ilçemizde bir gerginlik hâkim. Carablus sınırımıza çok yakın. DAEŞ şuan Carablus`un birçok noktasına bayraklarını asmış bayraklar net bir şekilde görünüyor. DAEŞ dünden bu yana hemen hemen sınırın birçok noktasına mayın döşedi. Karkamış`ta şuanda bir tedirginlik var.” diyerek son günlerde tedirgin olduklarını söyledi.

Sınırımızda yeterince önlemin alınmadığını görüyoruz

İlçelerinde yeterince önlemlerin alınmadığını belirten Kars, şuanda sınırdaki hareketliliği sadece seyrettiklerini ifade ederek, “Şuana kadar hiçbir yetkiliden her hangi bir açıklama yapılmadı. Halk ve ilçe esnafı olarak tedirginiz. Olup bitenlerden halk bilgilendirilmiyor. Güvenliğimize dair bir açıklama yapılmış değil. Şuanda sınırda sadece kulübelerde askerler nöbet tutuyor. Sınırımızda yeterince bir önlemin alınmadığını görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

IŞİD`in yaklaşık 2 yıldan bu yana Carablus bölgesini ele geçirdiğini belirten Hüseyin Özdemir ise, şuana kadar ilçelerine her hangi ateş açılmadığını ifade ederek, “Bundan sonra ne olacağını bilmiyoruz. Dün ve bu gün sınıra mayın döşüyorlardı. Hendekler kazarak toprak altına mayın yerleştiriliyor. Şuanda asker Suriye sınırlarında olduğu için galiba bir şey yapamıyor.” şeklinde konuştu.

İlçe halkı tedirgin çocuklar geceleri uyuyamıyor

Ailece tedirgin olduklarını ve çocuklarının geceleri korkudan uyuyamadığını dile getiren Özdemir, “Carablus`ta yaşanan çatışmalarda silahların ve bombaların etkisiyle evlerin camları kırıldı. Çocuklar geceleri korkudan uyuyamıyor. Şimdi bomba düşer, silahtan çıkan mermiler bize değer korkusuyla tedirginler. Biz ilçe halkı olarak genellikle çiftçilikle uğraşıyoruz. Gümrük Kapısı kapanmadan önce Suriye`den çay şeker gibi ürünler getirerek geçimimizi sağlıyorduk.” diye konuştu.

Kasaplık yapan Selami Yılmaz da, sınırda yaşanan çatışmaların kendileri için çok zor olduğunu ifade ederek, “Geceleri uyuyamaz hale geldik. Sürekli tedirginiz. Bazen silah sesleri geliyor. Bomba seslerini işitiyoruz. Şuan perişan durumdayız. Gümrük Kapısı kapandı alışveriş yapamıyoruz. Karkamışlıların bir gelir kaynağı vardı. O da gümrük kapısıydı. Kapı kapandığından bu yana bizim için çok büyük bir sıkıntı oldu.” ifadelerini kullandı.

İlçemiz de hırsızlık arttı

IŞİD Carablus'u ele geçirmeden önce sınırdaki güvenlik önlemlerinin daha iyi olduğunu aktaran Yılmaz, “Gümrük kapısı açık iken buralarda adeta insan seli vardı. Şuan çarşımız bomboş kaldı. Şuan artık kimse gelmiyor. İlçemiz işlek bir ilçe idi. Tedirginiz gece bir bomba sesi geliyor korkudan yatağımızdan fırlıyoruz. Şuan pek bir güvenliğimiz de yoktur. Bizler ilçe halkı olarak o zaman daha güvenli idik. Güvenlik önlemleri yetersiz, yeterince önlem yoktur. Şuanda ilçemiz de hırsızlık arttı.” dedi.

Her gün bu kâbusu yaşıyoruz, çocuklarımızın psikolojisi bozuldu

Karkamış halkı ve esnafı olarak yeterince tedirgin olduklarını belirten pide fırın ustası Güven Küçükaslan ise, “Tedirgin olmamak elde değil. IŞİD hemen yanı başımızda bir şeyler eker gibi toprağa mayın yerleştiriyor. Her gün bu kâbusu yaşıyoruz. Çocuklarımızın psikolojisi bozuldu. Sanki biz savaştayız. Yetkililerden tek ricamız bir an önce tampon bölgenin oluşmasıdır. Karkamış halkı olarak huzurlu bir şekilde yaşamak istiyoruz. Carablus 3 yıldan bu yana IŞİD`in kontrolünde Karkamış sanki ölü bir şehir halindedir.” diyerek ilçe halkı olarak içinde oldukları durumu anlattı.

Esnaf ilçeden göçmenin hesaplarını yapıyor

Karkamış`ta 30 yıllık esnaf olduğunu ve hiç böyle bir durgunluk yaşamadıklarını söyleyen Küçükaslan, “Aldığımızı veremiyoruz. Verdiğimizi alamıyoruz. Hareketlilik yok. Esnaflar artık buradan kaçmanın hesaplarını yapıyor. Karkamış halkı olarak şuan perişanız. Adeta kuş uçmaz kervan geçmez bir yerde yaşıyoruz. Kimse bize sahip çıkmıyor. Sanki bu ülkenin vatandaşı değiliz. Güvenliğimiz yok. Güvenlik noktasında artış olması gerekirken düşüş görüyoruz. Eskiden 10 metrede bir asker nöbet tutuyordu. Şimdi ise 70 metrede bir tutuyor.” diyerek ilçe halkı olarak tedirgin olduklarını kaydetti.  (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir