• DOLAR 32.557
  • EURO 34.921
  • ALTIN 2427.115
  • ...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

On bir ayın sultanı Ramazan`ın Kur`an ayı olduğunu vurgulayan Ergani merkez aziziye cami müezzini Kadri Buran, bu ayda insanların zihninin Kur`an-ı Kerim`e daha fazla açık olduğunu söyledi.

Orucun Medine döneminde Hicretin 2. yılında farz olduğunu ve Ramazan ayında tutulan bir ibadet olduğuna değinen Buran, Ramazan`ın anlamının iyi bilinmesi gerektiğini belirtti. Buran; “Ramazan Araplar arasında iki anlamda kullanılmıştır. Birincisi sonbaharda yağan yağmurun etrafı kirden, pasaktan temizlemesidir. İkincisi; yazın sıcağında etrafı kasıp kavuran sıcağın hastalıkları yaraları kurutup temizlemesidir. Ramazanı iki anlamda kullanacak olursak; oruç tuttuğumuz bu ayda içimizdeki kirleri pasları kini husumetleri nefsi hastalıkları yakıp yok eden ve bunları bizden uzaklaştıran izale eden bir yağmur gibidir.” dedi.

“Kur`an mü`minler için yol göstericidir”

Oruç ayı Ramazan`ın Kur`an-ı Kerim ayı olduğunu ve Kur`an`ın bu ayda indirildiğini belirten Buran, “Ramazan değerini 3 şeyden alır. Birincisi Kur`an bu ayda indirilmiştir. İkincisi peygamberimize nübüvvet bu ayda verilmiştir. Üçüncüsü ise bin aydan hayırlı Kadir Gecesinin Ramazan ayında olmasıdır. Bu üçünün birleştiği nokta da Kur`an-ı Kerim'dir. Kur`an-ı Kerim Allah`u Teâlâ bizatihi kendi ayetlerinde anlatmaktadır. Rabbimiz Kur`an-ı Kerim'de sık sık şu tanımlamaya başvurmaktadır; ‘mev`izetullil mü`minin.` Yani müminler için yol göstericidir. Bir rehberdir diye Kur`an-ı Kerim bize tanıtılmaktadır. Yine Rabbimiz Kur`an-ı Kerim`in ayetlerinin biz müminler için şifa olduğundan bahsetmektedir. Fakat kalbi İslam`a kapalı olanların ise isyanlarını arttırır, ziyanlarını arttırır.” Diyerek Kur`an-ıi Kerim ve Ramazan ayı ilişkisine değindi.

Ramazan`da Kur`an-ı Kerim`in sadece okunmasının değil; yaşanmasının da gerektiğini belirten Buran, “Peygamberimizin hadislerinde Kur`an-ı Kerim'in okunması, yaşanmasıyla ilgili hadisleri vardır. ‘Kur`an`ı okuyunuz, zira o kıyamette okuyana şefaatçi olacaktır.`, ‘içerisinde Kur'an okunmayan ev harabe ev gibidir`, ‘Kur`an-ı Kerim Allah`ın maidesidir, sofrasıdır.`demektir. Bundan dolayı biz müminlerin hayatında Kur'an olmalıdır. Ramazan ayı Kur'an ayıdır. Ramazan ayında Cebrail aleyhisselam Hz. Muhammed`e (sav) gelip o sene o güne kadar gelmiş ayetleri okuyorlardı. Bizler de bugün o sünneti ihya etme adına mukabeleler okuyoruz. Peygamber Efendimiz diğer zamanlarda da Kur`an okurdu. Ama bu ayda daha bir Kur'an okurdu. Çünkü Rabbimiz Kur`an`ı bu ayda indirmişti. Bakara Suresi 185`inci ayetinde Rabbimiz; ‘Ramazan ayı öyle bir aydır ki insanlara doğru yolu gösterici ve hidayeti ile furkanı bu ayda indirmiştir.` buyurmuştur.” ifadelerini kullandı.

“Ramazan ayında insanların zihni Kur`an`a açıktır”

Ramazan ayında insanların her zamankinden daha fazla Kur`an`la meşgul olması gerektiğini belirten Buran; “Kur`an-ı Kerim hidayet kaynağıdır. Özellikle Ramazan ayında Peygamberimizin de dediği gibi şeytanların bağlandığı zincire vurulduğu aydır. Bu ayda manevi olarak insanların algıları açıktır. Bundan dolayı insanların Kuran-ı Kerim'den nasiplenmenin en zirvede olduğu aydır. Özellikle Kur`an-ı Kerim`in hep Arapçasından okunması –bu bize manevi bir takviye olacaktır- hem de anlamının okunması gerekir. Çünkü Kuran-ı Kerim sadece okunmak için değil; bizatihi okunup anlaşılıp yaşamak için gönderilmiştir.” dedi.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir