• DOLAR 32.512
  • EURO 34.954
  • ALTIN 2436.287
  • ...
Ramazanda ağız ve diş bakımı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ağız ve diş sağlığının korunmasına yönelik yapılması gerekenler hakkında açıklamalarda bulunan Batman Ağız Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Mahsum Ekinci, Ramazan ayında bir sorun olarak görülen ağız kokusunu önlemek için alınması gereken tedbirler hakkında önemli tavsiyelerde bulundu.

Gün içerisinde yeme içme faaliyetlerinde bulunulmadığı için ağız ve diş sağlığı bakımının özellikle iftar ve sahur yemeklerinden sonra mutlaka yapılması gerektiğini ifade eden Ekinci, “Dişler fırçalanmadığı zaman sahurdan iftara kadarki uzun sürede ağızda üreme şansı bulan bakteriler, kötü kokulara sebep olurken, dişlerde de çürüklerin oluşumuna zemin hazırlayabiliyor. Ramazan'da, oruçluyken yeme içme faaliyeti olmadığından, ağızda tükürük salgısının az seviyede olmasından, iftar ve sahur yemeklerinden sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakteriler ağızda kolayca üreyebilir. Bakteriler ağızda asitlenmeye yol açar, bu da diş çürüklerine neden olur.” dedi. 

Tuzlu su ile gargara yapınız

Ramazan ayında sağlıklı bir ağız ve diş sağlığına sahip olmak için iftardan ve sahurdan sonra dişlerin özenle fırçalanması tavsiyesinde bulunan Ekinci, dişler fırçalanırken dil yüzeyi ve diş eti bölgeleri de nazikçe temizlenmesi gerektiğini söyledi.

Ekinci, “Daha iyi bir ağız hijyeni ve ferah bir nefes için gargara dediğimiz ağız antiseptikleri de kullanılmalıdır. Böylelikle iftar ve sahurdan sonra artan asit miktarı da engellenmiş olur. Bu konuda ağız spreyleri de yardımcı olabilir. Eğer elimizde gargara veya ağız spreyi yoksa bunun yerine tuzlu su ile de ağzımızı çalkalayabiliriz.” tavsiyelerinde bulundu.

Diş çürüğünün dışında diş eti hastalıkları, kötü yapılmış protezler, mide ve boğaz rahatsızlıklarının da kötü kokulara neden olabileceğine de dikkat çeken Ekinci, ağız bakımının iyi bir şekilde yapıldığı takdirde ağızdaki kötü kokuların önüne geçilebileceğini önemle vurguladı. (İLKHA)   





Bu haberler de ilginizi çekebilir