• DOLAR 32.547
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2441.096
  • ...
`Sigara kullananın ömründen 20 yıl eksiliyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`da özel bir hastanede görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doçent Doktor Güngör Ateş, sigara kullanmanın insan sağlığına zararları ve sigara bağımlılığından kurtulmak için yapılması gerekenler hakkında İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) açıklamalarda bulundu.

“Sigara modern ülkelerde hastalık olarak nitelendiriliyor”

Sigaranın modern ülkelerde hastalık olarak nitelendirildiğini belirten Ateş, sigara içmeyi basit bir alışkanlık olarak görmemek gerektiğini belirterek, “Sigaranın zarar vermediği bir organ yok. Bunu en sık solunum sistemi hastalıklarında görüyoruz. Sigara içen 2 kişiden biri sigaraya bağlı nedenlerden dolayı ölüyor. Yaklaşık ömründen 20 yıl eksiliyor. Sigara geçtiği hava yolu ile geçtiği her dokuda tahribat yapan bir madde. İçerisinde 50`nin üzerinde kanserojen madde var. 4 bin zararlı maddeden oluşuyor. Toplumlar için sadece hastalık korkusu yaratacak bir şey değil, aynı zamanda ekonomik ciddi bir yüktür. Aileler için fakirleşme aracıdır. Çocuklarımızın sağlığını da bozuyor.” dedi.

Öncelikle sigarayı çağrıştıran nedenler ortadan kaldırılmalı

Sigarayı bırakmak isteyenlerin istekli olmaları gerektiğine vurgu yapan Ateş, “Sigara içmek bir hastalıksa tedavi edilmesi gerek. Türkiye`de yaklaşık 18 milyon kişi sigara içiyor. Sigara içenlerin mutlaka destek almaları gerek. Sigarayı bırakmak için istekli olabilmek gerekiyor. Sadece ilaç ile sigara bırakılmaz. Kişi, sigara içmesine neden olan ortamları değiştirmeli ve sigarayı çağrıştıran nedenleri ortadan kaldırmalıdır.” ifadelerini kullandı. (Hamza Adiyaman/Emrah Deniz-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir