• DOLAR 32.378
  • EURO 35.044
  • ALTIN 2326.038
  • ...
Koalisyon hesapları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hüseyin Kaya / Doğruhaber

7 Haziran seçimleri sonrası ortaya çıkan tablodan bir çözüm çıkmayacağı anlaşılınca bazıları ciddi ciddi tutuşmuş durumda.

Ak Parti 276`yı bulamadığı için hükümet kuramıyor ve otomatikman “koalisyon” kavramı devreye giriyor. Yani 2 ya da daha fazla partinin yan yana gelip 276`yı geçen vekil sayılarıyla hükümeti kurmaları…

Söylemesi kolay; ama koalisyon da öyle “hadi” deyince olmuyor.

MHP, CHP ve HDP tüm seçim propagandalarını Erdoğan ve Ak Parti karşıtlığı üzerine kurdular.

“Şimdi ne olacak?” diye düşünüyorsunuz tabii.

Bu durumda “ülkenin âli menfaatlerini” göz önünde bulundurarak “baldıran zehiri” içerek, kendilerinin değil memleketin menfaatini isteyerek istemedikleri bir partiyle bir koalisyon yapmak zorunda kalabilirler.

Üç parti birbiriyle koalisyon kuramıyor.

CHP ile MHP birbiriyle anlaşabiliyor; ama 276`yı bulamıyorlar.

HDP`nin koalisyon ortağı olmasına ise hem MHP hem de Kandil itiraz ediyor.

CHP`nin azınlık hükümeti kurma –MHP ve HDP`nin dışarıdan desteklediği- önerisi yine MHP`nin HDP ile yan yana gelmeme konusundaki kesinliğine takılıp kalıyor.

Bu taraftan bir şey çıkmayınca gözler yine Ak Parti ile koalisyona dönüyor.

Bazıları HDP`yi öne çıkarmak isteseler de bunun sadece HDP`yi güçlendirmeye yarayacağını anlayan Ak Partililer o seçeneğe hiç bakmıyor.

MHP ile koalisyon kurulması konusunda bir baskı var; ama MHP`nin 1/3 olan vekil oranına rağmen eşit sayıda bakanlık istemesi işi zora sokuyor.

CHP`bin ise hesabı başka.

Arkasına TÜSİAD`ı ve batılı misyon şeflerinin desteğini alarak büyük oynamaya çalışıyor.

HDP`nin dışardan desteğe ikna edileceğini bilen CHP, MHP`nin inadını kırmak için herkesi ve her şeyi devreye koymaya çalışıyor. Belki MHP`lilerin çoğu ikna edilebilir; ama Bahçeli`nin “Devlet görevi” tekrar devreye girdiğinde tazyikatın bir işe yaramayacağını onlar da biliyor ve Ak Partiye şu ilginç öneride bulunabiliyor: “Hükümeti CHP kursun, Ak Parti de dışarıdan destek versin.”

Bu arada Pensilvanya medyası ortamı çamurlaştırarak milyon dolarlarla milletvekili transferinin gündemde olduğunu hatta finansmanın Katar ve Azarbeycan‘dan karşılanacağını iddia ediyor. Buna gör CHP ve MHP`den 20 kadar vekilin satın alınarak Ak Partiye geçeceği ve böylece kimseye ihtiyaç duyulmadan hükümetin kurulabileceği iddia ediliyor.

Yani koalisyon hesapları yapılırken dezenformasyon zirve yapmış durumda.

Bunlara bakınca İtalya`da neden “Koalisyonun yasaklandığı” daha iyi anlaşılıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir