• DOLAR 32.555
  • EURO 34.932
  • ALTIN 2439.212
  • ...
Kırım Deyip Geçmeyin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev – Doğruhaber/Analiz

Dünya kamuoyu DAİŞ ile ilgili haberlerle ve video görüntülerle meşgul iken aslında Rusya`nın Ukrayna`dan bir hamle ile ilhak ettiği Kırım çevresinde Rusya ve Batı arasında müthiş bir gizli ve bir o kadar da aleni bir savaş devam ediyor. Asırlardır farklı devletlerin hâkimiyetini değiştiren Kırım, jeostrateji bakımından çok önemli bir konuma sahip. Osmanlı hâkimiyeti altından çıkıp Rus kontrolüne girdikten sonra Nazi Almanyası için ele geçirilmesi gereken en önemli bölgelerden biri Kırım idi. Çok şiddetli çatışmaların yaşandığı Kırım, Sovyetler Birliğinin hâkimiyeti altında kalır. Sovyet Birliği dağıldıktan sonra Ukrayna`ya bağlı bir özerk bölge olarak kalan Kırım, Rusya tarafından geçen sene bir mermi bile atılmadan tekrar ilhak edildi.

RUSYA`NIN PLANI VE KIRIM
Rusya`nın Kırım ilhakı geçen sene planlanmış bir şey değildi. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra kendi iç siyaseti ile bazı problemler yaşayan Rusya, toparlandıktan sonra ilk olarak bağımsızlığını ilan eden Çeçenistan`ı yeniden Rus hegemonyası altına almak için işgal etti. Rus ordusunda general rütbesine kadar yükselebilen dönemin Çeçenistan Başkanı merhum Cevher Dudayev, Rusya`nın planlarını tek-tek anlatmıştı. Önce Çeçenistan, başarılı olduktan sonra Gürcistan`dan Abhazya ve Osetya koparılacaktı ve ardından Ukrayna ile birlikte kalan Kırım ilhak edilecekti. Rusya NATO üyesi Türkiye ile sınırı olan Abhazya`yı kontrol altına aldı ve Kafkasya üzerinden Hazar petrollerine yavaş-yavaş yaklaşan Batı`ya karşı Kafkas dağlarında kendi ordularını konuşlandırmak için Hem Çeçenistan`ı hem de Gürcistan`ı kontrol altına almış oldu. Rusya`nın bu adımlarına karşın Batı, çeşitli bahaneler üreterek bölge halklarını Rusya`ya karşı kışkırttı. Kimilerine bağımsızlık ve kimilerine demokrasi dayatıldı. Bu şer güçlerin kurmuş olduğu çıkar oyunlarında yüz binlerce Müslüman`ın kanı akıtıldı.

EKONOMİK YAPTIRIMA RAĞMEN ATEŞKES SAĞLANAMADI
90`lı yıllarda başlatılan program başarısızlıkla sonuçlandıktan sonra, oyun sahası Suriye`ye taşındı. Maç oradan sonra Ukrayna`ya taşındı. Rusya, BM ve NATO teşkilatını da hiçe sayarak aynı şekilde tüm uluslararası antlaşmaları görmezlikten gelerek Kırımı ilhak etti. Batı ise gözlerini suda açan şaşkınlar gibi kaldı. 90`lı yıllardan beri silahlı müdahalesinde hep başarısızlık gösteren Batı karşısında Rusya cesaret kazanmış oldu. Ancak; Batı, Rusya`ya karşı her zaman başarılı olduğu ekonomik yaptırımları devreye soktu. Rusya, Batı`nın ekonomik yaptırımlarının ekonomisine hiç bir şey yapamayacağını savunurken, birden petrol fiyatları düşüşe geçti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin az da olsa işte o zaman geri adım atmaya başladı. Rus rublesi, dolar karşısında hızla düşüşe geçti. Rus halkı panikledi. Rusya ekonomisi ciddi bir darbe yedi. Ukrayna meselesini görüşmek için Rusya, Batı ile barış görüşmelerine başladı. Ancak, tüm görüşmeler  boşa çıktı ateşkes sağlayamadılar.

TATAR MÜSLÜMANLARA   BASKILAR ARTTI
Rusya Başbakanı Medvedev, Kırım`ın Rusya`ya entegre işlerinin tamamlandığını geçen hafta açıkladı. Ardından Yerel Müslüman halka baskılar arttı. Tatar Müslümanlara vaat edilen hakların hiç biri yerine getirilmedi. Tam tersine Tatar Halk Meclisi Başkan`ına ülkeye giriş yasağı konuldu. İnsan hakları ile ilgili şikâyetler bölgede, artık Rusya`daki gibi adet halini almaya başladı. Ekonomik durum içler acısı. Rusya halka yönelik değil ordu ve savunma hattı ile ilgili çalışmalara hız verdi.

RUSYA: NATO İLE    “BURAYA KADAR”
Batı, Kırım`ın Ukrayna`ya geri verilmemesi durumunda ekonomik yaptırımların devam edeceğini, altını çizerek söylüyor. NATO, Rusya ile olan işbirliğini sona erdirdi. Acil durumlarda NATO ile temas kurulması için Rusya`ya verilen Telefon hatları Rusya`ya iade edildi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov NATO ile işbirliğine “Buraya kadar” demekle yetindi. ABD, Rusya`ya karşı Baltık Cumhuriyetlerinde ve Polonya`da tanklarını ve ağır zırhlı araçlarını konuşlandırıyor. Ayrıca Rusya`ya karşı ekonomik yaptırımlarını daha da arttıracağını duyurdu. Almanya ekonomik yaptırımların arttırılmasını destekleyeceğini ve Ukrayna askeri birliklerini eğitmeye hazır olduklarını söyledi. Fransa Rusya ile yapılan askeri anlaşmaları feshetti. Rusya ekonomisi tarihin en büyük krizini yaşamakta. İşte, Kırım deyip geçmeyin… Kırım etrafında patlayacak yeni bir savaş tüm dünyaya sıçrayabilir. Dünyanın neresinde olursa olsun insan kanı akarken İblis bayram ediyor. Allah yar ve yardımcımız olsun. Tüm Müslümanların Ramazan-ı Şerifi hakkıyla geçirmesini ve Allah için yapılan tüm amellerini Allah`tan kabul buyurmasını diliyorum… Allah`a emanet olunuz, hayırlı Ramazanlar olsun!

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir