• DOLAR 32.319
  • EURO 35.11
  • ALTIN 2299.719
  • ...
Müftüye Evrakları Gönderilen Filistinlilerden 8`i Esir 1`i İse Şehit
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filistin direniş grupları, Mısır mahkemesinin 73 Filistinli hakkında verdiği idam kararını, “Mısır`ın Filistin meselesinde oynadığı role gölge düşürdü” şeklinde yorumladı.

Direniş grupları yaptıkları yazılı açıklamalarda, Mısır yargısını verilen idam kararlarını yeniden gözden geçirmeye çağırdı. Kararı siyasi olarak tanımlayan İslami Cihad, Filistinlilerin hiçbir Arap ülkesinin içişlerine müdahil olmadığının altını çizerek Mısır yargısını kararı yeniden gözden geçirmeye çağırdı.

Öte yandan, İsrail zindanında esir bulunan ve Mısır mahkemesi tarafından gıyabında idam kararı verilen Filistinli esir Hasan Selame'nin annesi de olaydan büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

Hamas medya ofisinden yapılan açıklamada, 1996 yılından bu yana İsrail hapishanesinde esir olan oğlunun, Mısır yargısı tarafından idam kararına çarptırılanlar arasında yer almasının anne Selame'yi derinden üzdüğü, oğlunu, hapishaneye girdiği tarihten beri sadece 6 kez görebilen annenin Mısır'ın "zalim" kararlar çıkarmak yerine Filistin halkının yanında yer almasını talep ettiği belirtildi.

Mısır, Hamas'ın Gazze'de 2007'de iktidara gelmesinden bu yana devam eden iç bölünmüşlük sürecinde Fetih'le arasındaki uzlaşı görüşmelerinde temel bir rol oynuyor. Mısır mahkemesi, kamuoyunda "casusluk" ve "hapishaneler baskını" adıyla bilinen davaların son duruşmasında, haklarındaki idam kararıyla ilgili görüş alınması için 73 Filistinlinin dosyasını müftülüğe göndermişti.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığından alınan bilgiye göre, sanık listesinde bulunan İzzeddin Kassam Tugayları'nın önde gelen liderlerinden Raid el-Attar, 21 Ağustos 2014'te İsrail'in düzenlediği saldırıda hayatını kaybetti. İslami Cihad Hareketi mensubu Husam es-Sanii yine İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar sırasında 27 Aralık 2008'de öldü. Kassam Tugayları komutanı Teysir Ebu Senime 8 Nisan 2011'de, Muhammed Semir Ebu Lübde 2005'te,

Muhammed Halil Ebu Şaviş ise 2007'de yani davaya konu olan olaylardan yıllar önce hayatını kaybetti. Sanıklardan Hasan Selame ise 1996'dan bu yana müebbet hapis cezasıyla İsrail cezaevinde bulunuyor.

(Not):Mısır mahkemesinin tutuklu ve şehitlerle ilgili verdiği idam kararları mahkemenin  ciddiyetini düşündürürken, bu mahkemelerin kimin emrinde ve kimi razı etmeye yönelik olduğunu da açıkça ortaya koyuyor. Bu kararın ardından Siyonist işgal rejiminin Filistin halkına karşı işlediği cinayet ve katliamlar nedeniyle terör rejimi ilan edilmesini isteyen bir talebi ise daha önce verdiği kararı gerekçelendiriyor.

Filistin haber

Bu haberler de ilginizi çekebilir