• DOLAR 32.524
  • EURO 34.863
  • ALTIN 2429.13
  • ...
Xaniké katliamının perdesi aralanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son yıllarda bölgede giderek yükselen İslami hassasiyete karşı tahammülsüzlük gösteren ve bölgedeki İslami gelişimi ve yapılanmayı durdurmak için başta İsrail ve ABD olmak üzere tüm emperyalist güçlerin maşası ve piyonu olmaktan imtina etmeyen PKK/HDP, Müslüman Kürd halkını hedef almaya devam ediyor.

Dün Şırnak`ın İdil (Hezex) ilçesi Kozluca (Xaniké) köyüne seçim çalışmaları bahanesiyle gelen HDP`li grup, önce köyde bulunan Müslüman halkın inandığı değerlere saldırmış,  ardından yaptıkları bu saldırılara karşı kendilerini uyaran ve köyü terk etmelerini isteyen köy halkına karşı kurşun yağdırmıştı.

Olayın vuku bulduğu köyde sergiledikleri tavırlar hakkında bilgi veren köy halkı, olayın başından sonuna kadar düzenlenmiş ve kurgulanmış bir provokasyon olduğunun açık olduğunu söylediler.

Dün yaşanan menfur saldırılardan bir hafta önce böyle bir olayın yaşanacağının izlerinin olduğunu belirten köy halkı, daha önce köyde ikamet eden ancak çeşitli nedenlerle köyden göç etmiş olan akrabalarının olaydan birkaç gün önce kendilerini telefonla arayarak yaşanacak bu provokasyona karşı temkinli olmalarını tavsiye ettiklerini dile getirdiler.

Edinilen bilgiye göre, köyde HDP/PKK`li olan N.T.`nin kaynının kendisini telefonla arayarak köye gelecek olan konvoyu sokak sokak gezdirmesini istediği, ve köyün hassas olan bazı konularda daha cüretkar davranmaları talimatı verdiği iddia edildi.

Kozluca (Xaniké) köyünde dün yaşanan katliam PKK`nin ilk katliamı değildi. Aynı köyde daha öncede 90`lı yıllarda PKK büyük bir katliama imza atmış ve o dönemler de farklı zamanlarda Anne Ayşe ve küçük kızı 8 yaşındaki Fatıma vahşice katletmiş, bir diğer olayda ise A. Gafur Bal ve Hüseyin Demirel isminde 2 Müslüman genci de vahşice katletmişlerdi.

Konu ile ilgili olarak İlke Haber Ajansına açıklamalarda bulunan köy halkı dün yaşanan olayın, PKK ve HDP tarafından daha önceden hazırlanmış açık bir provokasyonu olduğunu söyledi.

“Halkı provoke etmek için her türlü çirkef yolu denediler”

PKK/HDP`li gurubun dün konvoy halinde köye gelerek sokak sokak gezdiklerini ve mütedeyyin köy halkını bilerek tahrik edici söylemlerde bulunduklarını belirten köy halkı, köyün girişinde bulunan boşluk alanda araçlarından inen gurubun köyün mütedeyyin halkını provoke etmek için her türlü çirkef yolu denediklerini söyledi.

“Köyde ikamet eden N.T olayları kışkırttı”

Araçlarından inen grubun kadın erkekli halaylar çekerek yüksek sesle sloganlar attıklarını belirten köy halkı, şahit oldukları durumu şöyle özetlediler:

“Bizler onların yanına gittik ve onlara bu köyde İslami davadan dolayı şehit olmuş şehitlerimiz var. Şu an onların kemikleri sızlıyor dedik ve köyden kendilerine bir talep ve teveccühün de olmadığını söyleyerek köyü terk etmelerini istedik. Sonra bir kısmı alandan ayrıldı, ancak köyde ikamet eden N.T`nin kışkırtması sonucu kalabalığın bir kısmı provokasyona devam etti. Bundan dolayı da bir arbede yaşandı.”

Yaşanan arbedenin dahi gayri ihtiyari yaşanan bir durum olduğunu ve bu arbedeyi dahi önlemek için çok çaba sarf ettiklerini belirten köy halkı, yaşanan kavganın N.T. isimli şahıs tarafından ısrarla provoke edildiğini söyledi.

“Eski BDP Şırnak İl Encümeni Hasan Yalman da olayları provoke ediyordu”

Köy evleri arasında dolanan ve özellikle şehitlerin evinin önünde durarak “Kahrolsun Hainler” sloganı atan yaklaşık olarak 60 araçlık konvoyun şehit ailelerini ve mütedeyyin köy halkını tahrik ettiğini belirten köy halkı şahit oldukları olayları şöyle anlattı:

“Olayları birileri sürekli provoke etmeye çalışıyordu. Olayların büyümemesi için çok uğraş verildi ancak önüne geçilemedi. Özellikle önceki iki dönem BDP Şırnak İl Encümeni Hasan Yalman bu olayları provoke eden kişilerden biri idi. Tam bu kargaşa esnasında yine olayları provoke etmekten geri durmayan N.T, oğlu Sedat Teber`e seslenerek ‘Git keleşi getir` diye bağırıyordu. Bu sözüne önceleri aslında ihtimal vermedik. Çünkü aynı köyde kalıyorduk. Ancak, meğerse Sedat Teber babasının talimatı sonrası kalabalıktan ayrılarak evine gitmiş ve Keleşi alarak alanın dışında bulunan bir duvarın üzerine mevzi kurarak bekliyormuş. Sonradan bir el silah sesi duyduk. Sağımıza solumuza baktık. Meğerse o gün olay yerinde dahi bulunmayan ve tarladan çalışma sonrası köye dönüş yolunda olan Abdulcelil Talayhan vurulmuş, yere düşmüştü. O zaman bu olayın artık Müslümanları katletmek için geldiklerini anladık.”

“Mehmet Şerif`i de nişan alarak tam kafasından vurarak katletti”

Abdulcelil Talayhan`ın hastaneye yetiştirilmesi için orada bulunanlara seslendiklerini ve araç getirmeleri için seslendiklerini belirten görgü tanıkları, aracı getirmek için Mehmet Şerif Şimşek`in Sedat Teber`in mevzilendiği duvarın yakınında bulunan araca doğru yöneldiğini söyledi.

Görgü tanıkları, “Duvarın üzerine mevzilenen Sedat Teber, Abdulcelil`in hastaneye götürülmesine engel olmak için M. Şerif`e de nişan alarak tam kafasından vurdu ve onu da katletti.” ifadelerini kullandı.

Silahla ateş eden şahsın hedef gözeterek ve nişan alarak ateş ettiğini belirten görgü tanıkları, PKK/HDP`lilerin köye girmesinden sonuna kadar yaşanan ağır provokasyon sonucu meydana gelen saldırı sonucu ağır yaralanan M. Şerif Şimşek ve A. Celil Talayhan kaldırıldıkları hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığını belirtti. (İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir