• DOLAR 32.521
  • EURO 34.802
  • ALTIN 2419.857
  • ...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaz aylarının sevilen ürünü karpuzda hasadın Adana`da kıyı kesimlerde başladığını bildirerek, “Bu sezon üretimin, geçen yıla göre yüzde 0,9 oranında artışla 3,9 milyon tonu aşacağı tahmin ediliyor” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, karpuz hasadının Adana`nın kıyı kesimlerinde başladığını belirterek, önümüzdeki dönemde hasadın yoğunlaşmasıyla birlikte bol miktarda tüketebileceğini belirtti.

2014 yılında 3 milyon 885 bin 617 ton olan karpuz üretiminin 3 milyon 919 bin 962 tona çıkacağını tahmin ettiklerini belirten Bayraktar, üretimin geçen yılki seviyelerde seyredecek olması nedeniyle büyük fiyat oynamaları beklemediklerini vurguladı.
 
“Yeterli üretim var”
Nisan, Mayıs aylarında yapılan turfanda karpuz ithalatı hariç Türkiye`de yeterli miktarda üretimde bulunduğunu ve az da olsa bir miktar ihracat yaptıklarını belirten Bayraktar, karpuzda üretim maliyetlerinin üretici için önemli bir sorun olduğunu söyledi.

Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü: “Karpuzda içte pazarlama ve planlama sorunu da bulunmaktadır. Batılı ülkelerin kooperatifleşerek, üretici birlikleri kurarak çözdüğü sebze ve meyvede pazarlama sorunu ülkemizde hala çözülememiş konular içinde yer almaktadır. Pazarlama sorunu sürdüğü müddetçe üretici ve market fiyatları arasındaki fark devam edecek, üretici yeterince para kazanamazken, tüketici de pahalı ürün tüketmek durumunda kalacaktır. Üretici birlikleri idari ve mali açıdan fonksiyonel hale getirilmeli, profesyonelce yönetilmelidir.”

“Yıllık ortalama kişi başına karpuz tüketimi 44,5 kilogram”
Sebzeler içinde yer alan karpuzun Türkiye`de en fazla üretilen ve tüketilen ürünler içinde yer aldığını belirten Bayraktar, yıllık ortalama kişi başına karpuz tüketiminin Türkiye`de 44,5 kilogramı bulduğunu söyledi.

“Adana Türkiye`de birinci dünyada üçüncü”

Türkiye`de 2014 yılı itibarıyla üretilen 28 milyon 569 bin 781 ton sebzenin 3 milyon 885 bin 617 tonunu karpuzun oluşturduğunu belirten Bayraktar,  “Toplam sebze üretimimizin yüzde 13,6`u karpuza aittir. Ülkemizde karpuzun üretiminin illere göre dağılımına baktığımızda, ilk sırada üretimden aldığı yüzde 18,7`lik pay ile Adana gelmektedir. Adana ilimizi yüzde 10,4 ile Antalya, yüzde 6,1 ile İzmir, yüzde 4,5 ile Diyarbakır izlemektedir.” dedi.


Bayraktar, hasadın başladığı şu günlerde özellikle yeterli olgunluğa erişmeyen karpuzların hasat edilmemesi hususunda da tavsiyede bulunarak, bu konuya azami dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. (İLKHA)