• DOLAR 32.523
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2435.632
  • ...
Sigara bağımlılığından tedavi ile kurtulun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Toplumda giderek yaygınlaşan sigara bağımlılığı için önlem alınması gerektiğini söyleyen uzmanlar, toplum sağlığı için bu kadar tehlikeli bir madde olan tütünün halen yasaklanmamış olmasının düşündürücü olduğunu söyledi.

Konu ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sigara bağımlılığı hakkında uyarılarda bulunarak, sigara bağımlılığının ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve sigara bağımlılığı ile mücadelede tedavinin önemli bir etken olduğunu söyledi.

Nikotin bağımlılığı tedavisinde amacın içilen sigaranın kesilmesi veya en azından azaltılması için kişiyi tedavide tutmak olduğunu belirten Prof. Tarhan, bunun için kişinin gün içinde tükettiği nikotin miktarı, eşlik eden psikiyatrik ve dâhili sorunların varlığı gibi birçok faktörün gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

“Tütünün halen yasaklanmamış olması düşündürücüdür”

Hâlâ yasal olarak satılan ve günümüzde birçok ölüme sebep olan bir diğer bağımlılık yapan maddenin ise nikotin olduğunu belirten Prof. Tarhan, “Sadece Türkiye`de değil, tüm dünyada tütün ve ürünleri sağlığın bir numaralı tehlikesidir. Yapılan araştırmalar sigaraya bağlı ölümlerin diğer madde kullanımlarına bağlı ölümlerin toplamından çok daha fazla olduğunu göstermektedir. Buna rağmen tütünün halen yasaklanmamış olması da düşündürücüdür.” dedi.

“Nikotin sadece psikolojik değil fizyolojik bağımlılık da yapar”

Nikotinin içildikten 5-10 saniye sonra beyne ulaştığını ancak etkisinin sadece sinir sistemi üzerinde olmadığını belirten Prof. Tarhan, sigaranın içildikten çok kısa bir zaman sonra kalp atım hızını artırarak  solunum sistemini etkilediğini ve nefes almayı sıklaştırdığını belirtti.

Prof. Tarhan, “Nikotin diğer bağımlılık yapan maddeler gibi beynin haz ve ödül merkezine de etki ederek bağımlılığının gelişmesine neden olur. Bağımlılık yapan maddenin yarı ömrü ne kadar kısa ise, bağımlılık o kadar hızlı gelişir ve o maddeyi bırakmak o kadar zor olur. Bu nedenle sigara bağımlığı çok çabuk gelişir ve kimi zaman bırakılması çok zor hale gelir. Hatta bazı kaynaklara göre, sigara kullanımına bağlı kalp krizinden sonra sigara tiryakilerinin neredeyse yarısı sigara içmeye devam etmektedir. Yoksunluğunda huzursuzluk, sinirlilik, dikkat dağınıklığı, unutkanlık, yerinde duramama, depresyon, baş ağrısı ve açlık gibi belirtiler, nikotinin sadece psikolojik değil, fizyolojik bağımlılık da yaptığının göstergesidir.” ifadelerini kullandı.

Nikotin bağımlılığının tedavisi mümkündür

Nikotin bağımlılığı tedavisinde amacın, içilen sigaranın kesilmesi veya en azından azaltılması için kişiyi tedavi etmek olduğunu belirten Prof. Tarhan, “ Sigarayı bırakmak her zaman ilk seferde olacak diye bir kaide yoktur. Yapılan araştırmalar, bağımlıların büyük bir kısmının sigarayı ortalama 5-6 denemeden sonra tamamen bıraktığını göstermektedir.” dedi.

Psikiyatrik hastalığı olanlar mutlaka bırakmalı

Sık sık yapılan bir hatanın da psikiyatrik hastalığı olanlara sigaranın bıraktırılmaması olduğunu belirten Prof. Tarhan, gün içinde belli bir miktardan fazla içilen sigaranın psikiyatrik hastalıklar nedeni ile kullanılan ilaçların kan düzeyini önemli ölçüde azalttığını ve hastalıklarının nüksetmesine neden olduğu uyarısında bulundu.

Sigara kademeli mi birden mi kesilmeli?

Sigarayı bırakmanın usulü ile ilgili olarak da önerilerde bulunan Prof. Tarhan, yurt dışında yapılan araştırmalar da, sigarayı kademeli ya da bir anda bırakma arasında pek bir fark olmadığını gösterdiğini söyledi.

Prof. Tarhan, “Burada karar, doktor ve hasta arasında hastanın durumuna göre ortak alınır. Hastanın nikotin bağımlılığının şiddeti, ayrıntılı psikiyatrik görüşme ve uygulanan bazı ölçeklerle tespit edilir, elde edilen sonuçlara göre tedavi düzenlenir.” dedi. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir