• DOLAR 32.497
  • EURO 34.985
  • ALTIN 2438.846
  • ...
"Elektrik ve su sorunumuzu çözsünler"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2015 genel seçimlerinin yaklaştığı şu günlerde, halen elektrik ve su sorunu yaşayan Bingöl merkeze bağlı Gökçeli Köyü Polatlı Mezrası sakinleri, elektrik ve su sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.

Elektrik ve suyun olmadığı mezrada insanlar gündelik yaşamlarını sürdürebilmek için büyük zorluklarla mücadele ediyor. Yaşadıkları hayatın zorluğuna dikkat çeken mezra sakinleri, yetkililerin sorunlarının çözümüne ilişkin bir an evvel gerekli adımları atması gerektiğini söylüyor.

“12 yılda bir defa gelip, bakıp gittiler”

Geçimlerini hayvancılıkla sağladıklarını belirten mezra sakinlerinden Ali Kurtay, “12 yıldır bu mezrada yaşıyoruz. 4 haneyiz ve hayvancılıkla geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Mezramızda 12 yıldır defalarca başvurmamıza rağmen halen elektrik ve su sıkıntısı yaşıyoruz. Valiliğe hiç gitmedik ama AKSA FEDAŞ`a defalarca gittik. Geçen sene bir kez kontrol amaçlı geldiler, sonbahara kadar elektrik getireceğini söylediler. Ondan sonra ne gelen oldu ne de sorunlarımızı çözen. Mezra olarak en büyük sıkıntı yaşadığımız husus elektrik. 21. Yüzyıla girdiğimiz ve yeni Türkiye sloganlarının atıldığı bu çağda biz halen gaz lambası kullanıyoruz.” dedi.

“Kışın buzları kırıp su ihtiyacımızı karşılıyoruz”

Yaşadıkları sıkıntıların sadece elektrik sorunu olmadığını söyleyen Kurtay, “21. Yüzyılda bulunduğumuz şu çağda halen bu tür sıkıntılar yaşıyoruz. Yaşadığımız sıkıntılarla çağ dışı bırakıldık. Yani çağı geriden takip ediyor ve yaşıyoruz. Yaşadığımız sıkıntılar bir elektrikle yeterli kalmıyor. Mezra halkı olarak aynı zamanda su sıkıntısı da yaşıyoruz. Su sıkıntımızın giderilmesi de elektrik sıkıntımızın giderilmesine bağlı. Zira elektrik sıkıntımız çözülse su sıkıntımız da çözülür diye düşünüyoruz. İçme suyu ihtiyacımızı da mezrada az miktarda çıkan kaynak suyundan karşılıyoruz.  Burası da kışın donup buz tutuyor. Etrafına tuz serperek buzu çözemeye çalışıyoruz. Yani su ihtiyacımızı karşılamakta zaten sorun yaşıyoruz ama kışın bu sorunu kat kat artmış bir şekilde yaşıyoruz.” diye konuştu.

“Yol var ama ulaşım aracı yok”

Mezrada ulaşım sıkıntısı da yaşadıklarını belirten mezra sakinlerinden H. Şefik Kurtay, “ Yolumuz var ama o yolda ulaşımı sağlayacak araç yok. Yılda 40 gün boyunca kapalı kalıyor yolumuz o noktada sıkıntımız yok. Ulaşım aracı noktasında sıkıntı yaşıyoruz. Bu yüzden ihtiyaçlarımızı karşılamak için şehre ineceğimiz zaman 5-6 kilometre yol yürüyüp öyle Solhan ilçe yolu yakınında bulunan Gülbahar barajına gidip orada arabayla şehre inip ihtiyacımızı karşılıyoruz. Yükümüz falan olduğunda ise o kadar yolu ya sırtımızda ya da varsa yük hayvanlarıyla getirmeye çalışıyoruz. Bahsettiğimiz mesafede kestirmeden gittiğimiz için o kadar sürüyor. Normal yoldan gitmeye kalkarsak bu mesafe daha da artacak.” ifadelerini kullandı.

Kalp hastası olduğu belirten H. Şefik Kurtay, 10 çocuğu olduğunu bunların 8`inin şehir merkezinde okuduğunu söyledi.

Şehirde okuyan 8 çocuğu için ev kiraladığını söyleyen Kurtay, “12 yıldır hayatımız hep bu şekilde geçiyor. Sabahtan akşama kadar hayvanların peşinden koşuyoruz. Akşam eve geldiğimizde de elektrik olmadığı için gaz lambasını yakıp yemeğimizi yiyor ve yatıyoruz. Elektrik olmadığı için yapacak başka bir şeyimiz de yok. Ulaşım sıkıntımız ve diğer sıkıntılarımız nedeniyle mecburiyetten çocuklarımız için şehirde ev tuttuk. Onlar orada kalıyor. Okullar kapanıp tatile girdiği zamanlar geliyorlar. Normal zamanda gelseler zaten ulaşım, elektrik ve su sorunu nedeniyle ne ders çalışabilecekler ne de rahat oturup bir şey yapabilecekler. Yetkililerden sorunlarımızın çözümüne yönelik gerekli adımları atmasını istiyoruz. Çektiğimiz sıkıntılarımızın ana sebebi elektrik. Bu yüzden öncelikle elektrik sorunumuzun çözüme kavuşturulmasını talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Telefonlarımızı 6 kilometre ötede şarj ediyoruz”

Elektrik sorununa bağlı olarak iletişimde de sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Kurtay, “Elektrik sorunundan dolayı eş dostumuzla irtibat kurmakta da zorlanıyoruz. Yakınlarımızdan bir haber alabilmek için 6 kilometre yolu yürüyüp Gülbahar barajında telefonlarımızı şarj ediyoruz. Bu şekilde yakınlarımızla iletişim kurmaya çalışıyoruz. Mezra olarak yaşadığımız sıkıntılar bununla da kalmıyor. Yazın hırsızlarla kışın ise sürüler halinde gelen kurtlarla uğraşıyoruz. Bu yüzden mezrada bulunan dört hane olarak her birimizin 5 köpeği var. Öyle olmazsa 15 veya 20`şerli gruplar halinde gelen kurtlarla mümkün değil baş edemeyiz.” diyerek yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi.     (Nihat Kanat-İLKHA)




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir