• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Vanlı göçerler yaylalara yerleşti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van'da havaların ısınmasıyla birlikle yüksek kesimlerde bulunan yaylara yerleşen göçerler yılın ilk sütünü de sağmaya başladı.

Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki yüksek ve serin yaylalara gitmek için Nisan ayının ortalarında yola çıkan göçerler, yaylalara yerleşti. Sonbahara kadar buraya yerleşen göçerler, hem yıllardır var olan geleneklerini devam ettiriyor hem de burada hayvanlarını otlatıp daha fazla verim elde etmeyi planlıyor.

“Zorlu bir yolcuğun ardından yaylalara hayvanlarımızı ulaştırdık”

Öte yandan Gürpınar ilçesi Kuşdağı köyünde bulunan Soner Keskinler, önceki yıllarda yaylara çıkmalarına rağmen çok sayıda hayvanlarının hastalıklarla mücadele ettiğini belirterek, “Zorlu bir yolcuğun ardından yaylalara hayvanlarımızı ulaştırdık. Bir kısmımız burada hayvanlarımızın yanında kalıyoruz. Çobanlar da buradadır tabi. Berivanlar ise günlük buraya gelerek koyunları sağıp sütleri köye götürüyorlar.” dedi.

Özellikle Keşiş Gölü ve Norduz Yaylalarına giden göçerlerin yaz mevsimi boyunca orada kaldıklarını söyleyen Keskinler, kendi yaylalarının köye yakın olması nedeniyle günübirlik gidiş geliş yaptıklarını ifade etti.

Devlet göçerlere pozitif ayrımcılık yapmalı

Yetkililerin özellikle yaylalara çıkan göçerlere yardımda bulunması gerektiğini de sözlerine ekleyen Keskinler, “Çünkü yaylalara çıkan hayvanlar önümüzdeki zamanlarda havaların daha da ısınması ile birlikte bir takım hastalıklara yakalanabiliyor. Bizler buralara veteriner getirmede sıkıntı yaşıyoruz. Devlet bu anlamda göçerlere yardım etmeli ve hayvanlarını belli zamanlarda veteriner hekim kontrolünden geçirmelidir.” diye konuştu.

Burada elde ettikleri süt veriminin daha fazla ve sağlıklı olduğunu aktaran Soner Kekinler, Devletin bunu göz önünde bulundurmasını istedi. (Murat Dalgın-İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir