• DOLAR 32.489
  • EURO 34.965
  • ALTIN 2435.445
  • ...
"Seçimler öncesi provokatif eylemler olabilir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaklaşık beş yıldır 650 bin Suriyelinin sınırları içinde yaşadığı Şanlıurfa`da son günlerde meydana gelen Suriyeli karşıtlığı olaylarının yankısı devam ediyor. Sosyal medya üzerinden örgütlenen grupların çağrısını yaptığı miting, valilik tarafından yasaklanmasına rağmen yaşanan bazı olaylarda birçok Suriyeli yaralanmıştı. Konuyla ilgili görüştüğümüz İnsani Yardım Vakfı Şanlıurfa Temsilcisi Behçet Atila, yaşanan olaylarla ilgili olarak İlke Haber Ajansına (İLKHA) değerlendirmelerde bulundu.

Şanlıurfa`daki Suriyeli karşıtlığı olaylarının ardından yaklaşan seçimlerin arifesinde Suriyelilerin yaşadığı tüm bölgelerde benzer provokatif olayların yaşanmasının muhtemel olduğuna dikkat çeken İHH Şanlıurfa Temsilcisi Behçet Atila, özellikle Suriyelilerin yaşadığı tüm bölgelerde yaşanması muhtemel olaylara karşı güvenlik önlemlerinin daha fazla arttırılması çağrısında bulundu.

Her toplumda iyi insanların ve kötü insanların olduğunu söyleyen Atila, “ 5 yıla yakın bir süredir Suriyeli kardeşlerimizi misafir ediyoruz.  5 yıl boyunca çok ciddi olaylar yaşanmadı.” şeklinde konuştu.

“Birileri seçim sürecini bilinçli olarak kullanmak istiyor”

Yaklaşan seçimler dolayısıyla hassas bir süreçten geçildiğini ifade eden Atila, konuşmasına şöyle devam etti: “Seçim sürecinde birileri birtakım provokatif eylemler yaparak kardeşlerimizi zor durumda bırakmak istiyor. Şunu söyleyeyim bu tür gerginliklerden bugüne kadar kimler istifade etmiş ise bence bu olayları yapanları orada aramak gerekiyor. Ama kim bu oyunu düzenledi ise onlar bu sefer baltayı taşa vurdular. Çünkü bu olaylardan sonra gördüğüm, birçok insanımız Suriyeli insanları daha fazla sahiplenmesi gerektiğini söylüyor.”

“Suriyeliler tedirgin ama…”

Yaşanan süreçten dolayı Suriyeli muhacirlerin oldukça tedirgin olduğunu söyleyen Atila, “Şunu düşünüyorlar ‘Acaba ne olur` diye? Ama bizler Urfalı STK`lar olarak herkes bu yönde güzel telkinlerde bulunuyoruz. Aramıza çizilen sınırların suni olduğunu hepimizin Arabıyla, Kürdüyle, Türküyle bir ümmet olduğunu söylüyoruz. Kanaatimce; Suriyeli kardeşlerimizin uzun süreli burada kalmaları, aradaki diyaloğun artması çizilen suni sınırları zayıflatıyor. İşte birileri bundan rahatsız oluyor.” diye konuştu.

“Sadece Urfa`da değil Suriyelilerin olduğu tüm bölgelerde provokatif eylemler bekleniyor”

Gerek sosyal medya üzerinden gerekse de başka kanalları kullanarak bu konuda hassas davranan herkes ile görüştüklerini belirten Atila, Şanlıurfa`da yüze yakın Suriyeli STK`nın olduğunu ve kendileri ile de sık sık bu konularda görüştüklerini söyledi.

Atila, “Bunlarla görüşmeler yapıyoruz. En son Suriyeli STK`lar ile beraber bir broşür hazırlayarak bunları ailelere dağıttık. Bu seçim sürecinde provokatif eylemlerin beklendiğini bunun sadece Urfa`da değil tüm Suriyelilerin olduğu bölgelerde beklendiğini dile getirdik ve toplumun huzurunu bozmak isteyenlere karşı uyardık.” şeklinde konuştu.

“Yusuf Mustafa o kadar korkmuştu ki hiç konuşmadı”

Topçu Meydanında yaşanan olaylarda sebepsiz bir şekilde dövülen yetim Suriyeli çocuk Yusuf Mustafa`ya da değinen Atila, Yusuf Mustafa`nın başına gelenlerin aslında olayların gelebileceği noktayı gözler önüne serdiğini söyledi.

Atila, “ Yusuf kardeşimiz Topçu Meydanı`nda yürürken birkaç kişi kimliğini soruyor. O da kimliğini çıkartıp gösteriyor. Suriyeli olduğunu öğrendikten sonra çocuğu orada darp ediyorlar. Yusuf Mustafa o kadar korkmuştu ki hiç konuşmadı. Sonraları görüşmemiz devam etti. Şu an toparlandı, vücudunda darp izleri hala var.” diye konuştu.

“Daha ciddi tedbirler alınmalıdır”

Yetkililere seslenen Atila, yaklaşık 650 bin Suriyelinin Şanlıurfa il sınırları içerisinde yaşadığını ve bu kadar insanın yaşadığı bir yerde bu tür olayların yaşanmasının beklenen bir durum olduğunu söyledi.

Atila, “O yüzden hata yapanlar -Suriyeli veya Türkiyeli fark etmez- idari makamlarca tespit edilmelidir. Evet, gerekli önlemler alınmaya çalışılıyor ama yeterli midir bence değildir. Daha ciddi tedbirler alınması lazım diye düşünüyorum.” dedi.

“Urfa halkının beş yıllık yardımseverliğini bir olaya kurban etmemek gerekir”

Olayların basına yansıtılması hususunda daha dikkatli bir dilin kullanılması tavsiyesinde bulunan Atila, sözlerini şöyle bitirdi:

“Bazı insanların yaptığı yanlışları büyüterek sanki tüm Urfa halkı tüm Türkiye halkı bu insanları istemiyor gibi bir hava oluşturmak doğru değildir. Bunun için de bu haberlerin veriliş şekli çok önemlidir. Urfa halkının beş buçuk yıl boyunca Suriyelilere yaptığı bu hayırlı yardımları bir hadiseye kurban edilmemelidir.” (Osman Gülebak- İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir