• DOLAR 32.599
  • EURO 34.818
  • ALTIN 2496.244
  • ...
Batman`da 20 âlim icazet aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD), bugün saat 10.30`da Batman`da düzenlediği törenle ilmi tedrisatı tamamlayan 20 erkek talebeye törenle icazetlerini verdi.

Bağlar Mahallesinde bulunan Selimiye Camisinde düzenlenen icazet merasimine, İTTİHAD Başkanı Molla Enver Kılıçasrlan, Başkan Yardımcısı Molla Mehmet Şenlik, Mustazaflar Cemiyeti İlim Araştırma Komisyonu Başkanı Molla Abdurrahman İçlek, çok sayıda İTTİHAD üyesi âlimler, Batman Gercüş İlçe Müftüsü Mehmet Demir, Batman Kozluk İlçe Müftüsü Zeynelabidin Çınar, çok sayıda bölge âlimi ve halk katıldı.  

Gercüş ilçe Vaizi İbrahim Halil Yakut`un Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başlayan tören, Medrese Hocası ve İTTİHAD üyesi Molla Mehmet Ali Arslan`ın açılış konuşmasıyla devam etti.

“İnsanı diğer varlıklardan ayıran akıl ve ilim nimetidir”

Yapılan ilmi faaliyetleri için Allah`a hamd eden Arslan, “Biz insanlar topraktan yaratılmışız. Basmaya, çiğnenmeye, ayaklar altında ezilmeye muhtaç bir madde olan topraktan yaratılmış iken Allah`u Teâlâ o toprağa hilafet abasını giydirerek onu en üst seviyeye çıkarmıştır. Allah topraktan yarattığı insana şeref biçmiştir. İnsanı düşük bir maddeden yaratıp üstün bir mertebeye çıkarmasının altındaki sebebe işaret etmektedir. O sebepte insanı diğer varlıklardan ayıran akıl ve ilim nimetidir. Eğer akıl ve ilmi olmasaydı Allah o topraktan böyle değerli bir insan çıkarmazdı.” dedi.

Selamlama konuşmadan sonra medrese ve öğrencilere yardım konusunda Selimiye Camii`nin eski imamı Molla Mustafa bir konuşma yaptı. Ardından ise İTTİHAD üyesi Molla Osman Teyfur günün anlam ve önemini içeren vaazda bulundu.

“Medreselere sahiplik edelim ki kurtuluşumuza vesile olsun”

Her zaman ulemaya hürmette bulunup ve medreselere sahiplik ettiklerini belirten Teyfur, “Allah Teâlâ Âdem`i yaratıp ilim ve irfanla müşerref edip diğer bütün mahlûklardan üstün yaptı. Son peygamber Hz. Muhammed`e (sav) Risalet için seçildiğinde ilk vahi ile ilim emir edildi. İslam ulemaları peygamberlerin davasını sürdürürler. İlimsiz yol gidilmez. İlimsiz yol alındığında yanlış ve batıl yollara saplanılır. Onun için ilimle yürüyüp, ilimle konuşmamız gerekir. Allah`ın yoluna basiret ve ilimle girmek gerekir. Onun için muhakkak okumak gerekir. Medreselerimiz bizler için çok önemlidirler. Medrese ilmini bir daha aramızda yaymamız lazım. Eski âlimlerimizden bizlere miras olarak kalan medreseler zindan, sürgün ve ölümle muhafaza edilmişler. Medreselere sahiplik edelim ki kurtuluşumuza vesile olsun.” şeklide konuştu.

Molla Osman Teyfur`un konuşmalarından sonra Suriyeli Molla Said, ilim üzerine bir konuşma yaptı. Molla Said`in konuşmasından sonra medrese sınavlarında dereceye çıkan öğrencilere ödüller verildi. İcazet merasimi okunan kasidelerle devam etti.

Kasidelerin ardından icazet alan öğrenciler adına Yunus Karagülle, okumalarına destek olan anne-babalarına ve maddi olarak yardımlarda bulunmuş tüm hayırseverlere teşekkür ettiklerini belirtti.

Karagülle, “Bu dört yıllık tahsis süresince kendimizin ve en önemlisi yaşam gayemizin farkına vardık. İlmin önemi ve âlimin vazgeçilmezliğini öğrendik. İhlaslı olmanın ve Allah`ta hakkıyla korkmanın yegâne yolunun ilim okumak olduğunu okumak elverişli olmadığı takdirde âlimlerden faydalanmak olduğunu tecrübe ettik.” dedi.

Düzenlenen icazet merasimi Suriyeli Molla Abdürrahim`in duasıyla son buldu. Duadan sonra camide kılınan namazın ardın katılımcılara öğle yemeği verildi. (M. Sait Çelik – İLKHA)




















































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir