• DOLAR 32.51
  • EURO 34.873
  • ALTIN 2472.806
  • ...
Oyun çağındaki çocuklarda 20 dakikada bir su tüketimi şart
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlıksız beslenme ve yetersiz su tüketiminin birçok soruna yol açtığına dikkat çeken Diyetisyen Canan Aksoy, özellikle oyun çağındaki çocukların 20 dakikada bir su tüketmeleri gerektiğini belirterek, bu konuda ailelere büyük görevler düştüğünü ve bu konuda ailelerin çocuklarına rol model olması gerektiğini söyledi.

Çocuklarda sağlıksız beslenme ve yetersiz su tüketimi sorununun uzmanların en çok dikkat çektiği konular arasında yer aldığını belirten Aksoy, çocuklarda obeziteye neden olan etkenlerin başında yemek saatlerinin düzensizliği, bol yağlı kızartma ve gazlı içeceklerin aşırı tüketiminin geldiğini söyledi.

Aksoy, “Ailelerin çocuklarının sıvı ihtiyacını karşılarken suyun yerine gazlı içeceklerin tüketimine izin vermesi, son derece sağlıksız gelişime neden oluyor. Bu bağlamda beslenme kadar su tüketiminin de önemli. Ailelerin çocuklarına rol model olması gerekiyor çünkü çocuklar ailelerinden ne görürse onu yansıtıyor. Evde bulunan yiyecekler ve düzensiz yemek saatleri ebeveynlerin sorumluluğunda olduğundan çocukların yeme alışkanlıkları da ailelerden geliyor. Şu an obez olan erişkinlerin yüzde 40’ının çocukluk çağında obez olduğu bilinmekte.  Bu nedenle, aileler sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sadece çocuklarına değil, kendilerine de uygulamalılar.” tavsiyesinde bulundu.

Çocuğunuz “Susadım” demeden su içirin

Yaz aylarında sıcaklığın artması ve okulların tatil olmasıyla çocukların enerjilerinde artış olacağını ve bu aylarda su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Aksoy, özellikle çocukların oyun oynarken 20 dakikada bir su tüketmesi gerekliliğini dile getirdi.

Aksoy, “7-8 yaşındaki kız ve erkek çocuklarının sıvı gereksinimi 1 litredir. 9-13 yaş grubundaki kız çocuklarının ortalama sıvı gereksinimi 2 litre iken erkek çocuklarınınki 2,2 litre’dir.” dedi.

“Susama hissini kontrol eden hipotalamustan, susuzluk sinyali geç gelebilir.” Uyarısında bulunan Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İdrar çıkışları azalan ve idrar rengi koyulaşan, fiziksel aktivitesi yavaşlayan, ağız kuruluğu gelişen, zamansız uykusu gelen çocuklarda hafif veya orta şiddette sıvı kaybı gelişmiş olabilir. Yetişkinlere göre susuzluktan daha fazla etkilenen çocuklarda az su tüketiminin sadece fiziksel değil, aynı zamanda konsantrasyon düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi zihinsel sorunlara da yol açtığı görülebiliyor.” (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir