• DOLAR 32.393
  • EURO 35.231
  • ALTIN 2324.609
  • ...
HDP`den baraj kâbusunu aşmak için akıl almaz yöntemler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Seçim maratonunun başladığı ilk günlerde kan akan musluk afişleri ile sözde mahalle sakinleri adına ‘Bu mahalleye HDP dışında parti giremez` ibareli kanlı el içeren brandalar asan HDP, seçimler yaklaştıkça artan baraj endişesini aşmak amacıyla halka yönelik daha sert uygulamalarını ortaya koymaya başladı.   

Seçime sayılı günler kala paralel ve doğan medyasının desteğine rağmen, barajı aşmayacağını anlayan HDP'nin, PKK aracılığıyla  bölgedeki vatandaşlara yönelik baskıları artırdığı ve akıl almaz yöntemlerle tehdit ettiği ortaya çıktı.

Özellikle Diyarbakır, Batman, Mardin, Şanlıurfa, Hakkari, Van ve Bitlis il ve ilçelerde olmak üzere Bölgede HDP'nin güçlü olduğu yerlerde her türlü baskı aracına başvurduğu ortaya çıkarken, zayıf olduğu bölgelerde ise sözde barışçıl söylemlerle hareket ediyor.

Ancak İstihbarat ve güvenlik raporlarına göre HDP baraj kabusunu aşmak için akıl almaz yöntemlere başvuruyor.

İşte HDP vatandaşın oyunu gasp etmek için başvurduğu  yöntemlerden  bazıları :  

Seçmen bilgileri ile gece operasyonları

HDP önce kent ve kırsalındaki tüm vatandaşların seçim bilgilerini topluyor. Adresleri  tespit edilen seçmenler, oluşturulan 3-4 kişilik ekipler tarafından, seçim anketi bahanesiyle ziyaret ediliyor. Ziyarete giden ekip, ailede kaç kişinin oy kullanacağını hangi numaralı sandıkta oy kullanacağına dair, TC Kimlik numarasına varıncaya kadar elde ettikleri bilgileri aktardıktan sonra seçmenleri, HDP`ye oy vermeleri konusunda telkinlerde bulunuyor.  Ziyaret edilen seçmenlerin, itiraz etmeleri ya da oy HDP`ye oy vermeyeceklerini ifade etmeleri durumunda ise söz konusu ekip, kendilerine ikna ekibi göndereceklerini söyleyip ayrılıyor.

Daha sonraki günlerde  biri HDP, ikisi YDG-H militanından oluşan ekip   aynı seçmenin adresine, özellikle tüm aile bireylerinin evde bulunduğu gece saatlerinde ziyaret ediliyor ve aynı şekilde  TC Kimlik numarasına varıncaya kadar elde ettikleri tüm  bilgileri aktardıktan sonra, oy kullandığı sandıktan HDP dışında başka bir partiye oy çıkması halinde cezalandırılacağı tehdidinde bulunuyor.

HDP'ye oy vermeyene tecrit

Şehirlerde uygulanan yöntemlerin yanı sıra, köylerde ise farklı yöntemler uygulanıyor. Köylerde tüm baskılara rağmen HDP'ye oy vermeye   ikna olmayan seçmenlere tecrit uygulanıyor. Aşiret ve büyük aile yapısının güçlü olduğu bölgede, HDP'li aşiret üyelerine verilen talimat gereği, HDP'li olmayan seçmenle ticari ve sosyal tüm ilişkiler kesiliyor. Selam dahi verilmeyen seçmen, bu şekilde dışlanarak cezalandırılıyor. HDP'ye oy vermemesi halinde seçim sonrası daha ağır cezalarla karşılaşabileceği tehdidinde de bulunuluyor.

“HDP'ye oy vermem dediğim için akrabalarım selamı kesti”

HDP-PKK'nın oy toplamak için kullandığı bir diğer yöntem ise cahiliye yöntemlerini aratmıyor. Aşiret ve akraba ilişkililerinin güçlü olduğu bölgede HDP'ye muhalif olduğu belirlenen vatandaşlar tecrit edilerek onlarla alış veriş kesiliyor ve toplum dışına itiliyor.

Çiftçilikle uğraşan  S.K , "HDP, daha önce hiç bir seçimde olmadığı kadar yoğun bir şekilde baskı uyguluyor. Köyümüzde 15 haneden oluşan akrabam var. Başka köylerde de akrabalarım var. Kardeşlerim ve aile büyüklerim gelip ‘HDP'ye oy vermezsen sen artık bizden değilsin akrabamız değilsin` dediler ve selamı kestiler. Ben de onlara eğer akrabalığımız bir oya bağlı ise olmaz olsun böyle bir akrabalık dedim. Şimdi benle   konuşmuyorlar. Yaptıklarından bir gün utanacaklar" dedi.

HDP'li belediyelerde ikna odaları

Seçim barajını aşmak için HDP`nin Doğu ve Güneydoğu`da uyguladığı dayatma yöntemlerini bağlı belediyeleri vasıtasıyla icra ediyor. HDP'li belediyeler  de sözde ikna odaları kurarak, vatandaşı kendilerine oy vermeye zorlayıp tehdit ediyor.  

Bunun yanında Belediye ekipleri ruhsat, imar işyeri işletme ruhsatı gibi eksiklikleri bulunan ancak HDP'li olmayan tüm seçmenlerin listesini çıkardı. Daha sonra zabıtalar tarafından ziyaret edilen bu gibi seçmenler, belediyeye davet ediliyor. Belediyede kurulan ikna odalrında, vatandaşlara HDP'ye oy vermeleri taahhüdünde bulunmaları isteniyor. Belediyede seçmene oy kullanacağı sandıkta kaç kişinin oy kullanacağını ve kimlerin oy kullanacağını tespit ettikleri  söylenerek, oy kullandıkları sandıkta HDP dışında oy çıkması halinde ceza alacağı tehdidi yapılıyor.

HDP`li Belediyeler, halkı hizmetleri kesmekle tehdit ediyor

HDP'nin güçlü olmadığı bazı mahallelerde  vatandaşlar kahvehaneler gibi toplu yerlerde tolatılarak bizzat HDP`li belediye başkanları tarafından tehdit ediliyor. HDP`li Belediye başkanları bu toplantılarda,  HDP'ye oy vermemeleri durumunda 8 Haziran`dan sonra, halkı  belediye hizmetlerinden yoksun bırakılmakla tehdit ediyor.

"HDP barajı aşmazsa sorumlusu oy vermeyenlerdir" tehdidi

Öte yandan HDP`nin  barajı aşmama korkusuyla, tehdit yoluyla oy devşirme  yöntemlerinin uygulandığı bölgelerde, güvenliği açısından isimlerini vermekten kaçınan vatandaşlardan İ.K, "HDP'liler köy meclislerinde açık bir şekilde insanları tehdit etmeye başladı. Burada herkes bir birini tanır. Kimin hangi partiye yakın olduğunu herkes bilir. HDP'nin barajı aşmaması durumunda asıl sorumluların HDP'ye oy vermeyenler olacağını ve cezasız kalmayacağını söylüyorlar. Ben HDP'li değilim ve onlara oy vermeyi düşünmüyorum ama, tarlam var, arabam var ateşe verebilirler, okul okuyan çocuğum var zarar verebilirler. Seçim güvenliği sağlanmalıdır." diyerek endişelerini dile getirdi.

“Bizi belediye çağırıp HDP'ye oy vememiz için belge imzalatıyorlar”

Son zamanlarda belediye zabıtalarının köylere giderek, köyde inşaatı yeni bitmiş veya inşaatı devam eden tüm yapılar için,` İnşaat izniniz yok, yapamazsınız. Bunun için belediyeye gelip izin almalısınız.` diyerek uyardığı köy sakinlerinden İ.K, "Evimin etrafını şeritle çevirdiler. Üzerinde zabıta müdürlüğü yazan bir  şeritle etrafını sardılar. Ancak çocuklar bununla oynadıkları için koptu. Ertesi gün tekrar geldiler. Yine etrafını şeritle sardılar ve  ‘Bir daha koparırsanız, size para cezası yazarız. Derhal belediye gelip izin alın` dediler. Ancak belediyeye gittiğimizde, bize hazır belge imzalattılar. Belge verilmeden önce de HDP'ye oy vereceğimize dair taahhüt aldılar." dedi.

Evi yine HDP'li belediye zabıtalarınca şeritle çevrilen vatandaşlardan bir diğeri  S.Y ise "Hiç bir bilgim yok. sadece geçen gün zabıta geldi.` Burası ruhsatsız belediyeye gelip izin almalısın` dediler daha gitmedim. Benim gibi bir çok köylünün evi de bantlandı. Bazı köylüler gidip belge almışlar" dedi.

HDP'li olmadığını   söyleyen S.Y yapılan uygulamaların seçimle alakalı olduğunu söyledi. Belediyeye çağrılan ve belge imzalatılan vatandaşların tamamının ortak özelliği ise HDP'li olmamaları. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir