• DOLAR 32.385
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2325.822
  • ...

Son zamanlarda hızla artan iş kazalarının ardından önemi gittikçe artan İş Sağlığı ve Güvenliğinin en kapsamlı çalışmalarından biri, Bingöl Üniversitesinde gerçekleştirildi.  Yapılan 1’inci Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Öğrenci Kongresi’nde alınabilecek önlemler ön plana çıktı.

Bingöl Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonunda ve Bingöl Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Müdürü ve Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Burhanettin Baydaş koordinatörlüğünde gerçekleştirilen kongre, iki gün sürdü.

27 katılımcının sunum yaptığı kongrede iş sağlığı güvenliği masaya yatırıldı. Kongrede konuşan Bingöl Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Burhanettin Baydaş, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün verilerine göre, her 15 saniyede bir, bir işçi iş kazası ya da meslek hastalığı sebebiyle ölmekte ve her 15 saniyede bir, 160 işçinin iş kazası geçirmekte olduğunu ifade etti.

Gelişmiş ülkelerdeki iş sağlığı ve güvenliğinin aldığı mesafeye dikkat çeken Baydaş, “Gelişmiş ülkelerde, iş sağlığı ve güvenliği alanında kat edilen aşamalar neticesinde iş yeri kazaları minimal düzeylere inerken, gelişmekte olan ülkemizde ise çıkarılan bunca yasalara rağmen henüz istenilen düzeyde bir iyileşme sağlanamadı. İş sağlığı ve güvenliğinin bu kadar önem kazandığı günümüzde, İş Sağlığı ve Güvenliği Lisans Bölümü'nün açılması bir tesadüf olmasa gerek. Kanaatimce zamanlama açısından biraz geç kalınmış olsa bile gelecekteki sıkıntıların giderilmesinde önemli katkısı olacaktır.” dedi.

İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünün yeni bir bölüm olduğunu söyleyen Baydaş, “Sadece sayılı üniversite bünyesinde bulunmaktadır. Bu bölümün varlığının, bu gün ülkede iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan tedbirlerin günümüz dünyasının şartlarında olmaması, konunun uzmanı yeterli personelin olmayışı ve belki de en önemlisi erken yaşlarda bu konudaki eğitimlerin yetersiz olmasından kaynaklanan eksiklikler sonucu görülen kazalar, kaybedilen canlar ve ekonomik kayıplar nedeniyle oldukça elzem olduğu görülmektedir." diye konuştu.

İş Sağlığı ve Güvenliği Lisans Bölümü'nden henüz mezun olan öğrencinin bulunmadığını belirten Prof. Dr. Baydaş, Yeni Yüz Yıl Üniversitesi'nin 2016 yılında, Bingöl Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi ve Üsküdar Üniversitesi'nin 2017 yılında ilk mezunlarını vereceğini belirtti.

Program, iki gün boyunca 27 katılımcının yaptığı sunumların ardından sona erdi.   (İLKHA)