• DOLAR 32.501
  • EURO 35.015
  • ALTIN 2435.481
  • ...
Ahlat'ta müzeler haftası kutlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ahlat Müze Müdürlüğü, 18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Müzeler Haftası nedeniyle Ahlat Kültür Merkezi’nde bir program düzenledi. Programa Bitlis Vali Yardımcısı Ömer Faruk İlhan, Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, kurum amirleri, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Ahlat Müze Müdürü Ziya Kılınç, ilk olarak Türkiye’de müzeciliğin başlangıcı, müzeciliğin oluşumu hakkında bilgiler sundu.

Kılınç, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 191 müze, 137 ören yeri olmak üzere toplam 228 müze ve ören yeri ziyaretlere açık haldedir. Araştırmacıların araştırmalarına ışık tutan, tarihi eserleri koruyup gelecek nesillere aktarmasını sağlayan, insanlığın kültürel birliği olan müzelerin her geçen gün önemi artmakta ve turizm gelirlerimizde bu açıdan kültürel turizme yönlenmektedir. Unesco’da 11 kültürel ve 2 doğal olmak üzere toplam 13 daimi mirasımız vardır. Bunun dışında 59 kültürel ve 3 doğal olmak üzere 62 kültürel eserimizde geçici listededir. Bunlardan bir tanesi de Ahlat eski yerleşim yeri ve mezar taşlarıdır. Bunlar 2 bin yılında Unesco geçici listesine girmiş kabulünü beklemekteyiz.” İfadelerini kullandı.

Ahlat Müze Müdürlüğü envanterinde 1970 yılından bugüne toplam 4 bin 915 eserin mevcut olduğunu belirten Kılınç, “Bu eserlerin 2 bin 895’i arkeolojik, 74 tanesi etnografik ve 1946 tanesi de sikkeden oluşmaktadır. Yeni müzemizin açılma aşamasında 885 eser restore edilerek vitrinlere konuldu. Bu çalışmalara müzemiz arkeologları, sanat tarihçilerimiz ve diğer personellerin çok emeği oldu. Hepsine teşekkür ediyorum.” dedi.

Program yapılan sunumlardan sonra sona erdi. (Menderes Beysülen-İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir