• DOLAR 32.531
  • EURO 35.017
  • ALTIN 2438.264
  • ...

Midyat`ta ardı ardına açılan büyük AVM`ler nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirten Midyat`ın küçük esnafı, açılan AVM`lerden dolayı haksız rekabet, yüksek vergi ve kira bedellerini ödeyememekten dolayı zor günler geçirdiklerini belirterek, iki bin`e yakın küçük esnaf kepenk kapatmak üzere olduğunu dile getirdiler.

Konu ile ilgili olarak yaşadıkları sıkıntıları dile getiren esnaf Burhan Candan, sıkıntılarının içinden çıkılamaz bir hal aldığını belirterek, yaşadıkları sıkıntıları şöyle dile getirdi: “Eğer sıkıntılarımız giderilmez ise hem biz, hem de vatandaşın mağduriyeti daha da artacak. Midyat`ta iki bine yakın küçük esnaf var ve bunların geçindirmek zorunda olduğu aileleri var. Haksız rekabet ve yüksek kira bedelleri bizleri çok zor durumda bırakıyor.”

Midyat`ta yaklaşık 10 yıldır esnaflık yaptığını ve küçük esnaf olarak halkın kara gün dostu olduklarını söyleyen Candan, kendilerinin halka her türlü kolaylığı sağladığını ancak büyük AVM`lerde böyle bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Candan, “ Burada sattığımız malzemelerden kazandığımız paranın birçoğunu masraflarımızı karşılamak için harcıyoruz. Büyük AVM`ler de ürünlerin kalitesi ve gramajı daha düşüktür. Ama halk bunu fark etmiyor. Toptan fiyatına yapılan satışlar nedeniyle halk oralara yöneliyor.” dedi.
 
“Haklarımızı savunacak kimse yok”

Bağlı bulundukları STK ve kurumların haklarını savunmadığını belirten Candan, büyük AVM`lerin açılması ile yaşadıkları mağduriyet karşısında haklarını savunacak kimseyi bulamadıklarını söyledi.

Candan, “Bunlar bizi çok mağdur ediyorlar. Diğer taraftan kiralar konusun da bizler dükkân sahiplerinin insafına kalmışız. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız.” ifadelerini kullandı.
 
Esnaf olarak ancak evlerine ekmek götürebildiklerini, kendilerini buna şükrettiğini ancak ellerinde kalan lokmalarına da göz dikenlerin olduğunu söyleyen küçük esnaf Şükrü Aksöz ise, tek taleplerinin haklarının gasp edilmemesi olduğunu söyledi.

Büyük AVM`lerin kendilerini yutmaya çalıştığını belirten Aksöz, yaşadıkları bu sıkıntının bütün küçük esnafın ortak sıkıntısı olduğunun altını çizdi. (Süleyman TUNÇ - İLKHA)