• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Gaziantep Ekonomi İstişare Forumu’na katılmak üzere Gaziantep’te bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gaziantep'in Türkiye'nin çok hızlı gelişen ve ilerleyen, bölgeye hatta dünyaya örnek gösterilen bir kent olduğunu belirtti.

Gaziantep Ekonomi İstişare Forumu’na, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, forumu düzenleyen oda ve borsaların başkanları ile işadamları katıldı.

Gaziantep Ekonomi İstişare Forumu’nda bir konuşma yapan Babacan, Gaziantep’in sanayide, tarımda, turizmde hızla değiştiğini ifade etti.

Bir ülkede ekonomik kalkınma için olmazsa olmaz şartın siyasi istikrar olduğunu belirten Babacan, “Ekonomi ancak sağlam bir siyasi istikrar zemininde büyüyor. Temel sağlam olduktan sonra, binayı daha kolay inşa edebiliyorsunuz. Siyasi istikrar şu anda Türkiye’nin sahip olduğu en büyük varlık, en büyük servet. Bunun parayla da ölçülür karşılığı yok.” diye konuştu.

Her şeyin başının siyasi istikrar olduğunu belirten Babacan, Türkiye’de siyasi istikrarı sağlam zeminler üzerinde tuttuklarını ifade ederek, “Makro ekonomik istikrarı, daha sonra binanın fonksiyonel bölümlerini inşa ediyoruz. Burada da mikro ekonomik reformlar, özellikle yapısal reformlar en önemli konumuz. Türkiye’de çok şükür siyasi istikrar zeminini sağlam tutuyoruz. Üzerine makro ekonomik istikrarı da sağlam tutmaya çalışıyoruz. En önemli ihtiyacımız şu anda reformlar. Bu reformları da 25 ayrı dönüşüm programı ile detaylı şekilde açıkladık.” dedi.

Türkiye’nin şu anda G20’nin başkanlığını yaptığını açıklayan Babacan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu G20 ülkeleri içerisinde ben size şunu rahatlıkla söyleyebiliyorum ki, hiçbir ülkede şu anda Türkiye’deki kadar detaylı bir reform hazırlığı yok. 25 dönüşüm programı altında bin 248 tane eylemden bahsediyoruz. Bunların hepsinin tarihi açıklandı. 2018 sonuna kadar da bunların hepsinin tamamlanacağını taahhüt etmiş durumdayız. Bu Türkiye için çok önemli bir adım. Bunlar eğer gerçekten yapılırsa, Türkiye’nin kabuk değiştirdiğini göreceksiniz. Nasıl 12 yılda çok büyük bir değişim oldu, aynı hızdaki değişimin önümüzdeki dönemde de gerçekleşeceğini göreceksiniz.”

Yargı reformu ve eğitim reformundan bahseden Babacan, yargı reform stratejisini açıkladıklarını, bunun çok kapsamlı ve Türkiye’nin şiddetle ihtiyaç duyduğu bir reform olduğunu bildirdi. Ayrıca, ilkokuldan yükseköğretime kadar pek çok alanda Türkiye’de eğitimde reforma ihtiyaç duyulduğunu, eğitimde en önemli konunun iyi öğretmen yetiştirmek olduğunu kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek daha sonra, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu’nun moderatörlüğünde yapılan oturumda, işadamlarının sorularını yanıtladı.   (İLKHA)