• DOLAR 32.502
  • EURO 34.574
  • ALTIN 2496.44
  • ...
`HDP`nin Kürt diye bir meselesi kalmadı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sadullah Aydın / Doğruhaber

Hür Dava Partisi`nin desteklediği Batman Bağımsız Milletvekili Adayı Aydın Gök gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Gazetemizin yazarlarından Sadullah Aydın`a konuşan Gök, Kürt sorunu, Kürtçenin resmi dil olması, yeni sivil anayasa, işsizlik, yerel yöneticilerin seçimi ve özelde Batman`ın genelde de Türkiye`nin sorunlarıyla ilgili hedeflerini ve yapmak istediklerini açıkladı. Kürtçenin resmi dil olarak tanınarak anayasal güvence altına alınması gerektiğinin altını çizen Gök, Türkler ve Kürtlerin ülkenin asli kurucu halkları olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti. HDP`nin ortaya koyduğu seçim beyannamesi, milletvekili adayları ve söylemleriyle Kürt diye bir meselesinin kalmadığına da değinen Gök, hem Kürtlerin haklarını en iyi şekilde savunacaklarını hem de sahipsiz bırakılan Batman`a sahip çıkacaklarını ifade etti. İşte o röportaj:

HERKESİN TÜRK OLDUĞU ISRARINDAN VAZGEÇİLMELİ

Türkiye için, Kürdistan için mecliste söyleyecek sözümüz var” sloganınızın açılımını yapabilir misiniz?
Bismillahirrahmanirrahim.

Türkiye için şu an söylemek istediklerimizi beş ana başlık halinde ifade edeyim.

1- Yeni Sivil Anayasa ile ilgili söylediklerimiz var: Yeni anayasa, vesayetten ve ideolojiden arınmış sivil bir anayasa olmalı, etnik vurgu barındırmamalı, herkesin Türk olduğu nitelemesinden vazgeçilmeli, insani hak ve özgürlüklere kuvvetli vurgu yapmalı, meclis de dâhil olmak üzere hiçbir devlet kademesinde göreve başlayacaklar ideolojilere bağlılık üzerine yemin etmemelidir. Hak ve adalet ölçüsü gözetilmeli, hiçbir vatandaşın ötekileştirilmesine veya iç düşman olarak tanımlanmasına yol açacak vurgular olmamalı.

2- Adalet ile ilgili söylediklerimiz var: Yargı önünde adalet olmalı, gelir dağılımında adalet olmalı, işçi memur alımında adalet olmalı, ücretlendirmede adalet olmalı, hizmette adalet olmalı.

3- Mazlumdan yana dış politika olmalı: Komşularla düşman değil dostça ilişkiler olmalı, Milli menfaatler değil, ortak menfaatler gözetilmeli, İslam ülkeleriyle siyasi birlik oluşturulmalı, israil`i tanımaktan vazgeçilmeli, Emperyalist ülkelerin işgal politikalarına destek olunmamalı.

GENÇLİĞE İŞ İMKÂNLARI   SAĞLANMALI
4-Hayat pahalılığının önü alınmalı, işçinin, emekçinin alın teri korunmalı. Maden işletmeciliği dünya standartlarına getirilmeli, işçi ölümlerine karşı ciddi ve caydırıcı denetim gelmeli. Asgari ücret yükseltilmeli, mevsimlik işçilere sosyal güvence verilmeli. Ucuz ve vergisiz elektrik, doğalgaz ve su temini sağlanmalı

5- Kadın, Gençlik ve Aile: Kadına şiddetin önü alınmalı, Kadın istismarının önü alınmalı, Özgür gençlikten önce eğitimli gençlik üzerinde durulmalı, Aile müessesesi korunmalı, Gençliğe iş ve gelecek imkânları sağlanmalı diyoruz.

KÜRTLERİN VARLIĞI ANAYASAL OLARAK TANINMALI

Kürdistan veya Kürt meselesiyle ilgili olarak da şunları söylüyoruz:

1- Anayasal Tanıma: Kürtlerin varlığı anayasal olarak tanınmalı, Türkler ve Kürtler, ülkenin asli kurucu halkları olarak kabul edilmeli.

2- Anadil ve Resmi Dil: Kürtçe, Türkçe ile beraber ikinci resmi dil olarak kabul edilmeli, Kürtçe aynı zamanda eğitim dili olmalıdır. Diğer vatandaşlar da kendi dillerinde eğitim alabilmelidir.

3- Sınırlar ve Özür: Kürdistan sınırlarının sembolik sınırlar haline getirilerek kimlikle geçişe imkân sağlanmalı, Devlet geçmişte yaptıklarından dolayı özür dilemeli, kabirlerini gizlediği Said-i Nursi, Şeyh Said ve Seyit Rıza gibi şahsiyetlerin mezar yerlerini açıklamalı, iade-i itibar olmalı. Başta Şeyh Said olmak üzere Kürtlerin büyük bir saygıyla andıkları Kürd âlimlerine yapılmış olan zulüm resmen kabul edilmeli, yakınlarından ve halktan özür dilenmelidir.

YEREL YÖNETİCİLERİ HALK SEÇMELİ

4- Yerinden Yönetim: Yerel yönetimler güçlendirilmeli, Bütün yerel yöneticilerini halk seçmeli, Âdem-i merkeziyet olmalı, Ekonomik kalkındırmada pozitif ayrımcılık yapılmalı.
5- Siyasi Genel Af: Tüm siyasi tutuklu ve mahkûmlara, yurtdışında bulunan siyasi suçlulara, vatandaşlıktan çıkarılanlara af gelmelidir diyoruz. 

KÜRTÇE İKİNCİ RESMİ DİL OLMALI

Diğerlerinin söyleyemeyip sizin söyleyecek sözlerinizi halkımızla paylaşır mısınız?

Mevzuattaki İslam`a aykırı hükümlerin iptal edilmesi ve yeni anayasaya konulmaması, Kürtçenin ikinci resmi dil olarak kabul edilmesi, zinanın suç sayılması, faize dayalı ekonomik sistemin terk edilmesi… Yine dini nikâha resmiyet kazandırılması, devlet eliyle kumarın (Milli Piyango, Spor toto, Loto v.s ) kaldırılması, medreselere denklik verilmesi, İslam ülkeleriyle siyasi birlik oluşturulması, israil`i tanımanın iptali gibi meseleler sadece bizim dillendirdiğimiz meselelerdir.

TÜKENMİŞ UMUTLARI DİRİLTECEĞİZ

Sizleri milletvekilliği adaylığına iten sebepleri kısaca bizimle paylaşır mısınız?

Allah (c.c) Kur`an-ı- Kerim`de ‘Sizden hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü meneden bir topluluk bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir` buyuruyor. Bizde Rabbimizin emirlerine muhatap olarak, hem kendimizin hem beraber yaşadığımız toplumun sorunlarına duyarsız kalamazdık. Yıllardır sistemin yanlış ve yanlı politikaları sonucu büyük mağduriyetler yaşamış, umutları tükenmiş olan halkımıza umut olmayı, çözüm mercii olmayı mukaddes bir vazife bildik. Bununla beraber hak ve adaleti, toplumun değerlerini şahsi ve ailevi menfaatlerinin üstünde tutan siyasetçilere olan ciddi ihtiyaç bizleri, İslami referanslı bir siyaset yapmaya sevk etti. Nitekim Peygamber Efendimiz de ‘ Müslümanların dertlerini dert edinmeyen onlardan değildir ‘ diye uyarmıştır.

SAHİPSİZ BATMAN`A   SAHİP ÇIKACAĞIZ

Halkımız sizi tercih edip meclise gönderirse Batman`ımız için ne gibi projeleriniz var?

Şüphesiz milletvekili seçilirsem, Batman`lı kardeşlerimin vekili olarak meclise gideceğim. Ve en önemli önceliğim sahipsiz Batman`ımıza hizmet etmek, faydalı olmak olacaktır. Sahipsiz Batman diyorum, zira dört yıldır mecliste olan Batman`ın vekillerinin karneleri sıfırlarla doludur. Batman için, Batman halkı için ciddi hiçbir talepleri ve hizmetleri olmamıştır.

Bugün Batman % 23`lük işsizlik oranıyla ilk sıralardadır. Can, mal ve nesil emniyeti yoktur. 6-8 Ekim olaylarında bunu hepimiz gördük. Uyuşturucu kullananların sayısı giderek artmaktadır. Trafik ve ulaşım berbat bir haldedir. İşsizlik sorunu için yeni istihdam alanları oluşturulmalı, fabrikalar açılmalıdır. Batman yatırımcı için cazibe merkezi haline getirilmeli. Can ve mal güvenliğinin sağlanması adına ciddi tedbirler alınmalı, kardeşlik, sevgi ve muhabbetin yerleşmesi için emniyet tedbirlerinin dışında eğitim ve sosyal projeler üzerinde durulmalıdır. Bu sayede hırsızlık, yağma ve cinayetlerin önüne geçilmiş olur.` 6-8 Ekim vahşeti` ve benzeri olaylar tekrarlamamalı. Üniversitede tıp, mühendislik ve hukuk bölümleri açılmalıdır. Karşıyaka bölgesine donanımlı bir hastane yapılmalı. Kentsel dönüşümün şartları cazip hale getirilmeli, TOKİ tarafından yeni konutlar yapılmalıdır. Hükümet İluh deresini bizzat ıslah etmelidir. Batman`ın şehirlerarası yolları ölüm yolu olmamalı, uçak seferleri arttırılmalıdır.

HALK BENİ NİÇİN TERCİH EDECEĞİNİ BİLİYOR

Sizi diğer adaylardan farklı kılan özellikleriniz var mı? Halkımız neden sizi tercih etmeli?

Bu kıyası halkımızın kanaatlerine ve tercihine bırakıyorum. Şu ana kadar ki düşüncemi, yaşantımı, duruşumu halkımızın iyi bildiğini düşünüyorum. Sadece ben şahsım adına şu sözü verebilirim; İnşallah onları temsil etmek üzere bana vekâlet verirlerse onlara asla ihanet etmeyeceğim, onları aldatmayacağım. Batman`ı en güzel şekilde temsil etmeye çalışacağım.

HDP`NİN KÜRD DİYE BİR MESELESİ KALMADI

Kürt sorunu ve barış süreciyle ilgili sizin farklı çözümleriniz var mı? Kürd sorununun çözümü konusunda tarafları samimi görüyor musunuz?

Malumunuz Kürt meselesi Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte yaklaşık bir asırdır devam eden bir meseledir. Şu ana kadar çözümü konusunda ciddi bir adım atılmadığından birçok soruna kaynaklık etmiştir. Zira sistemin uyguladığı ihmal, inkâr ve asimilasyon politikalarının bir sonucu olarak son otuz yıldır ortaya çıkmış olan bir örgüt sorunu ve çatışma süreci yaşandı. Bu çatışma sürecinin de en büyük mağduru Müslüman Kürd halkı oldu. Zira bu çatışma sürecinde hem Kemalist sistem ve kötü bir kopyası olarak örgüt, Müslüman Kürd halkının canına, malına ve İslami değerlerine savaş açtı ve bu süreçte en ağır bedeli Müslüman Kürt halkı ödedi. 6-8 Ekim olayları da bardağı taşıran son damla oldu. Bağımsız Kürdistan söylemleriyle yola çıkanlar,  şu an sadece önderlerinin özgürlüğüne odaklanmış durumdalar… Kürt meselesi ne devletin milli menfaatlerine ne de örgütün çıkarlarına kurban edilmeyecek kadar önemli bir meseledir. İnsani ve fıtri hakları vermek lütuf değil, hak iadesidir.

GENÇLİĞİMİZ İFSÂD ŞEBEKELERİNİN TUZAĞINDA

Mütedeyyin bir kent olarak bilinen ilimizde uyuşturucu ve hırsızlık olayları halkımızın güvenliğini tehdit eder boyutlara vardı. Ahlaki yozlaşma olarak da ciddi sorunlarımız var. Bu yozlaşmanın sebepleri nelerdir. Milletvekili seçilirseniz ne gibi çözümler üretirsiniz?

Özellikle işsizlik oranının çok yüksek olduğu bölgemizde, gençliği ifsat şebekelerine karşı, gençlerimizin muhafazası adına merkezi ve yerel yönetimler ciddi tedbirler almalıydılar. Maalesef ne hükümet ne de yerel yönetimler bu önemli meselede tedbir almadıkları gibi, sosyal projeler adı altında, gençliği ifsat edecek projeler uygulamaya çalıştılar. Devlet kumar ve hırsızlığın önünü alacağına, haftada birkaç kez milli piyango, spor toto, loto vs. adı altında kumar oynatıyor. Belediyeler hizmet etmek yerine, toplumun ahlakını bozmaya çalışıyorlar. Müslüman kadının çarşafıyla, örtüsüyle, namus anlayışıyla uğraşıyor. Halkımızın ciddi, öncelikli sorunları orta yerde duruyorken, geçmiş toplumların helakine sebep olmuş olan LGBTİ`liği, Luti`liği gündem yapıp, hizmet yerine, festivallere milyarlar harcıyorlar. Şüphesiz ne ekerseniz onu biçersiniz. Sadece diken ekmekle, gül derilmez.

AK PARTİ DİNDAR GENÇLİK  KONUSUNDA BAŞARISIZ OLDU

Ak Parti hükümetinin eğitim politikasına nasıl bakıyorsunuz? Dindar bir nesil yetiştirme iddiasındaki hükümet bu hedefinde başarıya ulaştı mı?

Dindar bir nesil yetiştirme konusundaki politikalarının başarısızlığı konusunda zaman zaman kendilerinin de ifadeleri oldu. Şu an görünen manzara da bunu gösteriyor. Fransız eğitim sisteminin kabul edildiği 1867`den bu yana eğitimde kaybedilen bütün İslami değerler, eğitim sistemine yeniden kazandırılmalıdır. Bundan kastettiğimiz araç ve mekânda geriye dönüş değil, her şeyimizde batı taklidinden kurtulmamız ve çağın gerekliliği doğrultusunda eğitimi de İslami değerlerimiz ve kadim kültürümüzü de dikkate alarak tanzim etmeliyiz. Hedefimiz yeniden MAARİFE ulaşmak olmalıdır.

DEVLETİN İMKÂNLARINI BATMAN`IN HİZMETİNE SOKACAĞIZ

AKP`nin Batman milletvekili Sayın Şimşek maliye bakanı olmasına rağmen Batman Türkiye`nin en işsiz kentlerinden biri. Halkımız sizi milletvekili seçerse işsizlik sorununu çözmek için ne gibi projelere sahipsiniz?

Şüphesiz işsizlik Batman`ın ve bölgemizin en önemli meselelerinin başında gelmektedir… Özellikle yıllarca ihmal edilmiş bölgemize pozitif ayrımcılık yapılmalı, istihdam artırılmalı, işsizlik mümkün olan en alt seviyeye çekilmelidir. Emeğin yoğun kullanıldığı sektörlere ek destek ve teşvik sağlanmalıdır. Hayatın her alanında ihtiyaç duyulan üretim mallarını yerli imkânlarla üretebilecek imkânlar için gerekli tedbirler alınmalı. Meslek edindirme kursları yaygınlaştırılmalı, özellikle vasıfsız işsizlerin meslek ve sanat sahibi olmaları sağlanmalıdır. Devletin bizzat kendisi fabrika açmalıdır. Devlet ve hükümetler, her şeyden önce vatandaşların can ve mal emniyetini sağlamak ve ardından da onlara aş ve iş imkânı sağlamak zorundadır. Özellikle Batman`ımızda işsizliğin azalmasında önemli bir iş alanı olan inşaat sektöründe belediyelerin, müteahhitlerin önünü açmaları gerekirken, kendilerine sıkıntı çıkarmaları da bölgede bir sorun olarak şikâyet konusu olmaktadır. Bu konuda ciddi denetimlerin olması lazımdır.

HDP TÜRK SOLUNUN   HİZMETİNE GİRDİ

HDP Kürt sorununun çözümü konusunda samimi mi? HDP`nin politikaları ne kadar yerli ve Kürt halkının gelenekleriyle uyumlu. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

HDP`nin şu an Kürt meselesi diye bir meselesi kalmamıştır… Maalesef, Kürt illerinde Türk Kemalizm`inin Türkçe olarak yapmaya çalıştığı ve doksan yıldır başaramadığı ahlaki yozlaştırmayı, Kürt Kemalizm`i, Kürtçe olarak ve daha kısa bir süre içerisinde başardı gibi. HDP zihniyeti direk namus anlayışıyla, aile müessesesiyle uğraşıyor. Ahlaki erdemleri değersizleştirmeye çalışıyor. Geçmiş toplumların helakine sebep olmuş sapkınlıkları meşrulaştırmaya ve önünü açmaya çalışıyor. En fazla oyu aldığı kenar mahalleler hizmet alımı noktasında en mağdur yerlerdir. On beş yıldır oylarıyla iktidar olup, nimetleriyle sefa sürenler mazlum halkı sadece seçimde ve ifsat niyetli festival ve etkinliklerinde malzeme olarak gördüler.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir