• DOLAR 32.388
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2326.612
  • ...
AGİT: Fransa basın özgürlüğünü tehdit ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Fransa Meclisi tarafından kabul edilen istihbarat yasasının gazetecilerin haber kaynaklarını koruma hakkını tehdit ettiğini bildirdi.

AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatoviç, yaptığı yazılı açıklamada, Fransa'daki istihbarat yasasının basın özgürlüğüne aykırı olduğunu belirterek, yasanın yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

İstihbarat yasasının gazetecilerin haber kaynaklarını koruma hakkını tehdit ettiğini ileri süren Mijatoviç, yasanın özel istihbarat güçlerine yargı kararı olmaksızın iletişimi araştırma ve gözetleme yetkisi verdiğini savundu. Mijatoviç, "Eğer bu yasa uygulanırsa, bu pratikler gazetecilerin gizli kaynaklarını koruma ve çalışmalarını koruma hakkına darbe vuracaktır. Eğer kaynakların gizliliği korunamazsa, gazetecilerin kamu yararına bilgiyi araştırma ve edinme hakları, ciddi şekilde tehlikeye girecektir" ifadelerini kullandı.

Açıklamada, AGİT Medya temsilciliğinin 16 Nisan'da istihbarat yasası ile ilgili kaygıları içeren bir mektubu Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'a gönderdiği belirtildi.
Fransa Meclisi, terörle mücadele kapsamında istihbarat tedbirlerinin artırılmasını öngören yeni istihbarat yasa tasarısını 5 Mayıs'ta kabul etmiş ve onaylanmak üzere Senato'ya göndermişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir