• DOLAR 32.331
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2295.726
  • ...
SON DAKİKA
Tek seferde kalbine yapılan 4 ameliyat ile hayata döndü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır’da yaşayan 68 yaşındaki Muhammet Burkan, nefes darlığı ve göğüs ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede ileri derecede kalp hastalığı olduğu ve acilen ameliyat olması gerektiğini öğrendi. Kalbinin 4 ayrı bölgesinde sorun olduğu tespit edilen Burkan, Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doçent Doktor Muzaffer Bahçivan ve ekibi tarafından gerçekleştirilen operasyonla tek seferde “mitral, aort kapak, aort damar değişimi ile koroner bypass” yapılarak sağlığına kavuştu.

Nefesi kesildi ameliyat olması gerektiği söylendi

Yüksek tansiyon hastası olan Muhammet Burkan nefes darlığı ve göğüs ağrısı şikayetiyle Diyarbakır’da bir hastaneye başvurdu. Yapılan tetkikler sonucu Burkan’ın kalbinin aort ve mitral kapağında ciddi darlık, kalbin ana damarı olan aort damarının genişlemiş, kalbi besleyen önemli damarlardan birinin de tıkalı olduğu belirlendi ve kendisine vakit kaybetmeden ameliyat olması uyarısında bulunuldu.

“Güvendim, ameliyat oldum, şimdi kalbim saat gibi çalışıyor”

Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doçent Doktor Muzaffer Bahçivan tarafından tetkik sonuçları değerlendirilen Burkan’a vakit kaybetmeden ameliyat olması gerektiği bilgisi verildi. Muhammet Burkan’ın kalbinin aort ve mitral kapağı, aort damarı ile kalbi besleyen 3 önemli damarlardan biri değiştirildi. Kalbinin bu denli sorunlu olabileceğini hiç düşünmediğini belirten Burkan, “Doktora gidip muayene olduğumda kalbimde birden fazla sorunun olduğu ve vakit kaybetmeden ameliyat olmam gerektiği söylendi. Önce şaşkınlık ve tedirginlik yaşadım. Sonrasında seçenekleri değerlendirirken bir yakınımın yönlendirmesiyle Memorial Diyarbakır Hastanesi’ne geldim. Burada Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan, hastalığım hakkında detaylı olarak beni ve ailemi bilgilendirdi. Biz de kendisine güven duyarak ameliyatı kabul ettik. Ameliyattan sonra kalbimin saat gibi çalıştığını hissediyorum” dedi.

“Kalbi patlamaya hazır bomba gibiydi”

Kalp ve damar hastalıklarının erken müdahalesinin yaşamsal önemine dikkat çeken Bahçivan, “Hastamız Muhammet Bey bize nefes darlığı ve göğüs ağrısı şikayetleriyle gelmişti. Daha önce yapılan ve sonrasında bizim yaptığımız tetkikler neticesinde Muhammet Bey’in kalbinin aort ve mitral kapağında ciddi darlık, kalbin ana damarında ciddi genişleme ve kalbi besleyen önemli damarlardan olan koroner arterlerden birinin tıkalı olduğunu gördük. Bu şekilde Muhammet Bey’in kalbi patlamaya hazır bomba gibiydi ve vakit kaybetmeden ameliyat olması gerekiyordu. 4 saat süren başarılı bir ameliyat sonrasında sağlığına kavuştu” ifadelerini kullandı.

Gerekli tedbirler alındığında başarılı sonuçlar elde ediliyor

Bu tür kalp hastalıklarının bir arada çok nadir görüldüğünü anlatan Bahçivan son olarak, “Kalp ve damar cerrahisinde kalbe aynı anda birden fazla ameliyat yapmak oldukça riskli bir işlemdir. Bizim tek seferde gerçekleştirmiş olduğumuz aort kapak, mitral kapak, aort damarı değişimi ve koroner bypass ameliyatının ne kadar zor olduğunu düşünebiliriz. Ancak tecrübeyle birlikte gerekli tedbirler alınıp, ameliyat için alt yapının sağlamlaştırılmasıyla bu tür ameliyatlardan başarılı sonuçlar alınabiliyor. Önceleri bu ameliyatların İstanbul ve Ankara’da bile yapılması zorken günümüzde Diyarbakır’da gerçekleştiriyor olmamız sağlıkta ne kadar yol kat ettiğimizin göstergesidir” açıklamasında bulundu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir