• DOLAR 32.37
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2325.351
  • ...

Enerji Verimliliği Derneği Van Şubesinin açılışına katılan Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Çok, Van`ın ticareti, işsizlik ve Van`a yapılacak yatırımlarla ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.

Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Çok, Türkiye`nin bazı illerindeki 250 sanayicinin Van`a yatırım müracaatında buluduklarını ve yatırımların yapılması ile, 2 yıl içinde Van`da işsizliğin biticeğini ileri sürdü.  

“250 sanayici Van`a yatırım yapmak için sırada bekliyorlar

Van Organize Sanayi Bölgesinin  her gün gelişmekte olan bir sanayi bölgesi olduğunu ve diğer illerden 250 yatırımcıya yer tahsis etmek için çalıştıklarını belirten Çok, “Çözüm süreci ile birlikte büyük taraftar  çektik.   2 yıl önce diğer illerdeki iş adamlarını Van`a yatırım yapmaları için davet ediyorduk ancak, kimse gelmiyordu. Çözüm süreci ile birlikte 250 sanayici Van`a yatırım yapmak için sırada bekliyorlar. Biz bunlara şu an yer tahsis ediyoruz.”dedi.

“300 bin insana hitap edecek tek kapı Van`dır”.

Son zamanlarda Kayseri, Bursa gibi ülkenin birçok ilinde Van`a yatırım yapmak için OSB`ye arsa  tahsis müracaatlarının yapıldığını ifade eden Çok, “Bunun en önemli sebebi İran`a komşu olmamız, Bizim İran`la 400 kilometrelik bir sınırımız vardır. En yakın Kapıköy sınır kapısıdır. Bunun mesafesi de 100 kilometredir.300 bin insana hitap edecek tek kapı Van`dır”dedi.

“Yurt Dışına ihracat yapabilme potansiyelimiz var”

İran, Türki Cumhuriyetler, Pakistan, Afganistan, Kürdistan, Irak gibi ülkelerde üretimin az olduğunu ve bu ülkelere ihracat yapabilir yeterlilikte olduklarını söyleyen Çok, “Biz bu ülkelere büyük ihracatlar yapabiliriz. İyi fırsatlar yakalamışken, bunun değerlendirebilmeliyiz. Onun için bizlere müracaat eden firmalar vardır. Biz birkaç tanesine yer tahsis ettik. Önümüzdeki dönemlerde de yer tahsis edeceğiz”dedi.

“Lojistik alanında Van çok önemli bir yerdedir”

Van`ın uluslararası taşımacılıkta çok önemli bir yere sahip olduğunu ve TCDD`nin Van için avantaj olduğunu söyleyen Çok, “Kayseri`den Tebriz`e 4 bin- 5 bin dolar arasında değişen fiyatlarla 22,5 ton koyteyner ürün götürülüyor. Bunun için Özellikle Van`da Devlet Demir Yolları`nın olması büyük bir avantajdır. Bundan faydalanmak lazım. 25 ton ürün TCDD vasıtasıyla İran`a yollandığı zaman, il için büyük katkı sağlamış oluruz. Bunu Kayseri gibi bir ile göre daha ucuza mal ediyorsunuz. Dolayısıyla rekabet gücünüz de artıyor. İstihdama da katkı sağlıyor. Onun için Van gerçekten yatırım yapılabilecek bir bölgedir.”dedi.

“6 bin 500 insanımız istihdam edilecektir”

Şu an işsizlik bizim en büyük sorun olduğunu ve bunun da yeni yapılacak tesislerle giderileceğini belirten Çok, “Bölgemiz  ve ilimizde sayı oldukça fazladır. Ancak bundan korkmayalım.1-2 sene içinde bu işsizlik tamamen bitecektir. En önemlisi tekstil kentimiz açılmış ve kapasitesi 18 bin 400 kişiliktir. Bunun birinci etabı 2 ay gibi bir süre sonra faaliyete geçecektir. Burada 6 bin 500 insanımız istihdam edilecektir. Bu da büyük bir avantajdır. Az önce söylediğim gibi 250 firma yatırım yapmak için sırada bekliyor.Bu firmalar inşaallah 2 yıl gibi bir süre sonra yer tahsis edilerek fabrikalar kuracaklar.Yakın bir tarihte Van`da işsiz gencimiz kalmayacaktır.”ifadelerini kullandı.

(İlyas Akkos-İLKHA)