• DOLAR 32.346
  • EURO 35.128
  • ALTIN 2310.411
  • ...
Ankara Barosu Başörtülü Avukatın Kaydını Sildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / TARİHTE BUGÜN / 15 NİSAN

GÜNÜN AYETİ
"Ey iman edenler! Allah'tan sakının ve doğrularla beraber olun!" (Tevbe suresi 119. ayetin meali)

GÜNÜN HADİSİ
"Kul yalan söylemeye ve yalan söyleme niyetini taşımaya devam edince bir an gelir ki, kalbinde önce siyah bir nokta belirir. Sonra bu nokta büyür ve kalbinin tamamı simsiyah olur. Sonunda Allah nezdinde 'yalancılar' arasına kaydedilir." (İmam Malik)

GÜNÜN SÖZÜ
Cümleler doğrudur sen doğru isen... Doğruluk bulunmaz sen eğri  isen. (Yunus Emre)

1912: Yapıldığı tarihte dünyanın en büyük gemisi olan ve -haşa- "Tanrı bile batıramaz" sloganıyla 10 Nisan 1912'de İngiltere'den ABD'ye yola çıkan Titanik adlı yolcu gemisi 15 Nisan gecesi, Atlas Okyanusu'nda sulara gömüldü. 1000'den fazla insanın öldüğü kazayı tarihe kaydettiren şey, ölenlerin çokluğu değil, insanoğlunun Allah'a kibirlenmesiydi. Zira güneş, yıldızlar, dağlar, karıncalar, karıncanın kalbi, karıncanın gözbebeği gibi muhteşem varlıkları yoktan yaratan Allah'a karşı yapılan bir gemiyle kibirlenip "Bu gemiyi Allah bile batıramaz" demek ve bu geminin daha ilk seferinde batması ne kadar ibretli bir olaydır!

1922: Kanadalı bilim adamları Frederick G. Banting ve Charles H. Best, şeker hastalığına karşı kullanılan insülini buldu.

1946: Necip Fazıl Kısakürek, Sümerbank`ın devlet kurumu gibi değil, bir partinin organı gibi çalıştığını söylediği gerekçesiyle üç buçuk ay hapis, 115 lira para cezasına çarptırıldı.

1952: ABD'nin stratejik bombardıman uçağı B-52  ilk uçuşunu yaptı. B-52'ler uzun menzilli stratejik bombardıman uçağıdır. Soğuk savaş yıllarında SSCB topraklarına nükleer bomba taşınabilmesi amacı ile geliştirilmiştir. İlk uçuşunu 15 Nisan 1952'de gerçekleştirmiştir. 1954 yılından itibaren B-36  ve B-50 uçaklarının yerini alarak ABD Hava Kuvvetleri'nde kullanıma girmiştir. ABD Hava Kuvvetleri'nde "Buff" diye bilinirler. Halı bombardımanı diye adlandırılan, güdümlü olmayan basit konvansiyonel bombalar kullanarak geniş alanların isabet oranı yüksek olmadan bombalanmasında etkili olarak kullanılırlar. Körfez savaşındaki bombaların çoğu B-52'ler tarafından atılmıştır. 18 Ocak 1957'de 3 B-52B dünya etrafında hiç durmadan uçarak rekor kırmıştır. Bu uçuş 49 saat 19 dakika sürmüştür ve havada 3 kez yakıt ikmali yapılmıştır. 21 Mayıs 1956'da Bikini Atolü Adasına havadan ilk hidrojen bombasını atan uçak bir B-52'dir. B-52'ler, özellikle Afganistan'da yoğun olarak kullanılmışlardır. Dünya ve insanlık tarihine en çok insan öldürebilecek silahları kazandıran Amerika ve diğer Batılı ülkeler, bu şekilde Kabil'in yolunu tutmuş olduklarını göstermektedirler.

1973: Duruşmalara başörtülü giren kadın bir avukatın Ankara Barosu'ndan kaydı silindi.

1994: ABD`de bulunan Başbakan Çiller, ABD Başkanı Clinton'a "Bize ekonomik destek vermezseniz, Türkiye'ye şeriat gelir ve bu da dünyayı, Müslüman-Hıristiyan savaşına götürür." diye uyarıda bulundu.

İnsanı insan eden vasıflar olduğu gibi insanı insanlığından eden vasıflar da vardır. İnsanı insan eden vasıflar İslam ile tevdi edilen tüm farzlar, Allah Resulünün pak sünnetleri, İslamın erdem ve fazilet olarak telkin ettiği şeyler ve müslüman toplumun bağrından çıkıp İslam ile şekillenmiş edebi inşa eden örftür. İnsanı insanlığından eden vasıfları sayamayız ama bir tanesini bu vesile ile söylemek gerekirse; Başkalarının değerleri üzerinden kendi benliğini satılığa çıkarmak. Mesela hep yapıldığı gibi; "Aman ha! Bizim kıymetimizi bilin! Biz olmasak şeriat gelir" demek, köle pazarlarında kendini sipariş etmekten başka nedir? Ancak ne ilginç bir tevafuk ki, 5 yıl sonra aynı günde 15 Nisan 1999'da Batının saygın gazetesi olarak bilinen The Financial Times, 99 seçimleri öncesinde Çiller için " Çiller, tıpkı bukalemun gibi" benzetmesini yaptı. Çiller için "Bir bukalemun gibi her şekle girebilme yeteneği yüzünden Tansu Çiller eğitim görmüş kesimlerde kaygı oluşturuyor" diyen gazete aslında benliğini dahi satarak kimselere yaranamayacağı gerçeğine vurgu yapmış oldu.

1994: Dünyanın en geniş kapsamlı ticaret antlaşması olan Dünya Ticaret Örgütü, 120 ülkenin imzasıyla kabul edildi. 1 Ocak 1995'de fiilen başlamıştır. Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası ticareti, haklar ve sorumluluklar açısından düzenleyen çok taraflı bir anlaşma olan ve 1947'de 23 ülke tarafından imzalanan bir anlaşma ile kurulan GATT'ın devamıdır. Dünya Ticaret Örgütü, üye ülkelerin aralarındaki ticaret kurallarını belirleyip ortak bir konsensüs sağlar ve ticari anlaşmazlıkları çözer.

2000: Görev süresi Mayıs'ta bitecek olan Demirel'in yerine kimin Cumhurbaşkanı olacağı bir türlü netlik kazanmıyor. Koalisyon hükümetinin bir isim üzerinde anlaşamaması sonucu Başbakan Ecevit, tüm siyasi partileri ziyaret ederek ortak bir isim arayışına başladı. Bu süreç sonunda Ahmet Necdet Sezer'in ismi ortaya atılacak ve tarafsız diye hükümet ortağı partiler tarafından olumlu bulunacaktı. Ancak Sezer, Cumhursuz bir Cumhurbaşkanı olarak Ecevit Hükümetiyle hep çatışacaktı. Cumhuriyetin en vetocu cumhurbaşkanı olarak tarihe geçen Sezer, kendisini Cumhurbaşkanı yapan Ecevit'i seçip seçtireceğine bin pişman edecekti. Nitekim Ecevit ile en meşhur kavgası, Sezer'in Anayasa kitabını Ecevit'in suratına attığı MGK toplantısı olacaktı.

2002: Batı Şeria`daki Cenin Mülteci Kampı`na zırhlı birliklerle saldıran işgalci İsrail ordusu, yaklaşık 1300 sivili katletti. İsrail birliklerinin sivil Filistin halkını hedef aldığı Cenin mülteci kampı, 1948'de işgal edilmiş bölgelerden olan İsrail`in kuzeyindeki Hayfa kenti ve civarındaki köylerden gelen mülteciler tarafından kurulmuştur. Yaklaşık 1 kilometrekarelik alan üzerinde kurulan kamp, Birleşmiş Milletler kontrolü altında bulunmaktaydı. BM verilerine göre Cenin`de toplam 13.755 kişi bulunuyordu. İsrail askerlerinin “Koruyucu Duvar Operasyonu” adı altında Cenin`e gerçekleştirdiği saldırı Filistin halkına karşı işlenen en büyük katliamlardan biri oldu. İsrail tankları ile kuşatılan kampın üzerine önce helikopterlerden aralıksız füze yağdırıldı, ardından kampa giren buldozerler, evleri yerle bir etti. İsrail askerleri neredeyse bütün erkekleri toplayarak bilinmeyen yerlere götürdüler. Cenin Katliamı`nda hayatını kaybedenlerle ilgili olarak muhtelif rakamlar verilmesine rağmen bu sayının 1300 civarı olduğunu söylemek mümkündür. BM`nin gözetimi altında olmasına rağmen Cenin Mülteci Kampı`nda böyle bir katliamın gerçekleşmesi aynı zamanda Siyonistlerin uluslararası toplumu ne derece dikkate aldıklarının göstermektedir. İnsan Hakları İzleme ve Uluslararası Af Örgütü`nün raporlarına göre yüzlerce binanın tamamen yok edildiği şehirde binlerce sivil yaralanmış ve 4000 kişi de evsiz kalmıştır.  Cenin katliamı, 21. yüzyılın ilk toplu kıyım ve imha saldırısı olarak tarihe geçmiştir.

2004: "El Arabiye" adlı Arap yayın kuruluşu tarafından yayımlanan ve doğruluğu CIA tarafından da tespit edilen bir ses kasetinde Usame Bin Ladin, Müslümanlara saldırmamayı kabul eden tüm Avrupa ülkelerine barış önerdi, ancak ABD'ye şiddetle saldırdı.. Avrupalılar, topluca bu öneriyi reddetti ve El Kaide ile görüşmeyeceklerini bildirdi.

2010: Muğla'da polis ve jandarmanın kayıtlarına göre kent genelinde 2008'de 694, 2009'da 817 kişinin intihara kalkıştığı açıklandı. Günde 3 intihara denk gelen vakalarda 2008'de 43'ünün, 2009'da 50'sinin öldüğü bildirilirken güvenlik güçlerinin kayıtlarına girmeyen intihar vakaları da dâhil edildiğinde ortaya daha vahim bir tablo çıkıyor. Muğla'da her gün 3 kişinin intihar girişiminde bulunduğu, haftada 1 kişinin de bu girişimler sonucu öldüğü, Türkiye genelinde intihar oranı yüz binde 3, Ege Bölgesi'nde yüz binde 5'ken, Muğla'da bu oranın yüz binde 8'e çıkması bölgeye turistlerin yoğun olarak gelmesine bağlanıyor. Muğla Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Şafak Çukur, intiharları şöyle değerlendirdi: “Muğla'da turizm nedeniyle toplumsal yapı daha hızlı değişmektedir. İnsanlar turistlere bakıp sosyal karşılaştırmalar yapmaktadır. Sonucunda da eğitim, ekonomik gerekçelerle bu sorunu çözemeyip bunalıma girerek intihar yolunu seçmektedir.”

2012 : Kutlu Doğum Etkinlikleri Tüm Coşku Ve Heyecanıyla Devam Ediyor… Coşkunun Adresi Bu Kez Batman`dı…

Peygamber Sevdalıları Platformu`Nun Batman Mevlid Alanında Düzenlediği Kutlu Doğum Programı, Yüz Binlerce Peygamber Aşığının Katılımıyla Gerçekleşti.
Bölge Halkının Büyük İlgi Gösterdiği "Kutlu Doğum Programında" Sanatçıların Okuduğu Ezgiler, İlahiler Ve Getirilen Salâvatlar, Manevi Bir Hava Oluşturdu, Bazı Katılımcıların Kendinden Geçti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir