• DOLAR 32.559
  • EURO 34.909
  • ALTIN 2430.822
  • ...
ABD Genelkurmay Başkanlığı`na yeni isim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

WASHINGTON - Martin Dempsey ile yardımcısı James Winnefeld`in görev süresinin bu yıl sona ereceğini hatırlatan Obama, Dempsey ve Winnefeld`in olağanüstü çalışma gösterdiklerini kaydetti. Dempsey'nin yerine Dunford`u, yardımcılığına da Hava Kuvvetleri Komutanlığı generallerinden Paul Selva`yı aday gösterdiğini belirten Obama, Dunford ve Selva`nın orduda "en fazla takdir edilen liderler" arasında yer aldığını söyledi.

Dunford`u "orduda en iyi stratejik düşünen liderlerden biri" olarak tanımlayan Obama, Dunford`un çalışmalarına yakından tanık olduğunu ve kendisine güvendiğini ifade etti. Obama, Senato`ya Dunford ve Selva`nın adaylığını kısa zamanda onaylaması çağrısında bulundu.

ABD Savunma Bakanı Carter da yaptığı yazılı açıklamada, Obama`nın kararını memnuniyetle karşıladığını, Dunford ve Selva`nın "örnek liderler" olduğunu bildirdi.

Obama'nın deneyimli komutan dediği Afganistan ve Irak işgalinde yer almış

Afganistan`da 2013-2014 yıllarında koalisyon güçlerine komuta eden 59 yaşındaki General Dunford, 2003 yılında da Irak`ın işgali sırasında 5. Piyade Alay Muharebe Timi`nin liderliğini üstlenmişti. İki yıl Irak`ta kalan Dunford`a bu sırada “Savaşçı Joe” lakabının takıldığı belirtiliyor.

Afganistan`daki görevi sırasında NATO ve diğer koalisyon liderleriyle sık sık toplantılar yapması nedeniyle uluslararası düzeyde iyi bağlantıları bulunan Dunford, Deniz Piyade Komutanlığı'na geçen yıl ekim ayında getirilmişti.

Obama`nın Irak, Afganistan, Suriye ve diğer bölgelerde devam eden çatışmalar nedeniyle ordunun başında hala güçlü bir kara gücü komutanı olması gerektiğine inandığı, bu nedenle Dunford`u seçtiği yorumları yapıldı.

Kongre`de hem Demokrat hem Cumhuriyetçilerden takdir gören Dunford ve Selva`nın adaylığının Senato`daki onaylanma sürecinde sorun çıkması beklenmiyor.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir