• DOLAR 32.33
  • EURO 35.109
  • ALTIN 2302.204
  • ...
Kongo Cumhuriyeti`nde Peçe Yasağı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başkent Brazzaville'in Poto Poto bölgesinde yaşayan birçok Müslüman yasağın nedenini anlamadığını ifade etti.

Yasağa karşı çıkan, bölgedeki pazar yerinde takı satan Müslüman Fatou Demba, AA muhabirine, kararın, "inanç ve vicdan özgürlüğü ihlal edilemez" ifadesinin yer aldığı anayasanın 18. maddesine aykırı olduğunu savundu.

Demba, "Peçe takmak geleneklerimizde var. Şimdi neden sorun oldu" dedi.

Kongo İslam Yüksek Konseyi'nde görev yapan, adının açıklanmasını istemeyen bir imam da kararın anayasaya aykırı olduğu, bunun düşünce ve inanç özgürlüğünün önünde engel teşkil ettiği değerlendirmesinde bulundu.

Müslümanların ülke ve devlet kurumları için asla tehdit teşkil etmediği Kongo'da Fransa'daki gibi bir peçe yasağının uygulanamayacağını belirten İmam, "Bu karardan sonra isteğimiz ayaklanma çıkarmak değil ancak Kongo'nun farklı düşünce ve dinlere mensup kişilerin yaşadığı laik bir ülke olduğunu kabul etmek gerek" dedi.

Bölge sakinlerinden Hristiyan Anna Dyemo da peçenin kamuya açık alanlarda yasaklanmasının hiçbir anlam ifade etmediğini, peçe takanların başkalarının özgürlüklerini kısıtlamadığını savundu.

Kongo Cumhuriyeti'nde hükümet geçen hafta, güvenlik önlemleri kapsamında kamuya açık alanlarda peçe takılmasına yasak getirmişti.

İçişleri Bakanı Zephirin Mboulou, yüzün tamamını örten peçenin takılmasının kişisel seçim olduğunu, kişilerin evlerinde peçe takabileceğini ancak güvenlik için kamuya açık alanlarda bunun yasaklandığını belirtmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir