• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Barzani Washington`da
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, resmi ziyaret için ABD'nin başkenti Washington'a gitti.

Daha önce ziyaretin ana gündeminin 'Kürt devleti' olacağını açıklayan Irak Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin, Rudaw haber kanalına yaptığı açıklamada bir kez daha görüşmelerde IŞİD'le mücadelenin yanı sıra Kürtlerin kendi geleceklerini belirleme hakkının ana gündem olacağını söyledi.

Hüseyin, "Kendi geleceklerini belirlemek Kürtlerin hakkı ve bu mesele kesinlikle görüşmelerde ele alınacak. Kürtlerin bölge için kendi vizyonları mevcut, ancak Amerikalıların da bu konu hakkında ne düşündüğünü göreceğiz" dedi.

Barzani'nin Salı günü ABD Başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşeceğini belirten Hüseyin, IŞİD'le mücadelenin bir öncelik olduğunu söyledi:
"IŞİD varlığını sürdürmeye devam ettikçe Kürdistan ve bölgeye yönelik tehdit devam edecek."

Kerry'nin yardımcısı ile de görüşecek
Barzani'nin, ABD Başkan Yardımcısı Biden ile yapacağı görüşmeye Başkan Obama'nın da katılacağını belirten ABD Dışişleri Bakanı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, Barzani'nin ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yurtdışında bulunması nedeniyle Bakan Yardımcısı Blinken'la bir araya geleceğini söylemişti.

Sözcü Harf, Barzani'nin ABD yönetimi yetkilileriyle yapacağı görüşmelerde, ABD'nin IKBY ve Kürt halkına 'güçlü ve devam eden desteği', IŞİD'in zayıflatılması ve nihayetinde yok edilmesine yönelik ortak hareket, Irak halkının ihtiyaçlarının ele alınması ile ülkedeki tüm topluluklar arasında işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla süren siyasi girişimlerin durumu dahil olmak üzere bir dizi konunun ele alınacağını ifade etmişti.

'Ana gündem Kürt devleti'
Irak Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin, Çarşamba günü Mesut Barzani`nin ABD`ye yapacağı ziyaretin ana gündem maddesinin Kürt devleti olacağını söylemişti.

Kürt bölgesinde Barzani yönetimine yakınlığıyla bilinen Rudaw haber kanalına konuşan Hüseyin, Barzani`nin ABD ziyaretinin gündem maddelerini Musul`u kurtarma operasyonu, Kürdistan bölgesinin sınırlarının belirlenmesi ve Erbil-Bağdat ilişkilerinin oluşturacağını belirtmişti.
Fuad Hüseyin, “Başkan Barzani yapacağı ziyarette açık bir şekilde Kürt devleti dosyasını Beyaz Saray`da Başkan Obama`nın önüne koyacak” dedi.

Barzani`nin ABD`ye dördüncü kez gideceğini hatırlatan Fuad Hüseyin, IŞİD`e karşı savaşın çok şeyi değiştirdiğini ve bu ziyaretin çok farklı olduğunu kaydetti.

Barzani Salı günü, Kürdistan Yurtseverleri Birliği (KYB) Genel Sekreteri Celal Talabani`yi ziyaret ederek, ABD gezisi öncesi görüş ve önerilerini almıştı.

Referandum tartışması
2014 Haziran ayında Irak ordusunun çekilmesinin ardından peşmerge güçleri Kerkük'te kontrolü sağlamıştı. O tarihten bu yana Kerkük'ün güvenliğini peşmerge güçleri sağlıyor.
Barzani Haziran ayı sonlarında Kerkük ve diğer sorunlu bölgelerde, Irak Anayasası'nın 140. maddesi çerçevesinde referanduma gideceklerini, BM`den de bu konuda destek beklediklerini söylemişti. Dönemin Irak başbakanı Nuri Maliki'nin Barzani'nin referandum mesajına sert tepki göstermesi sonucu gerilim daha da yükseldi.

IŞİD'in Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgelerine saldırmasının ardından ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon IŞİD'i hedef alan hava saldırılarına başladı. Irak'ta 30 Nisan'daki seçimlerin ardından Haydar İbadi'nin Irak Başbakanı olması ve son olarak da petrol gelirlerinin dağılımı meselesinde de anlaşmaya varılması Bağdat - Erbil arasındaki gerilimi yumuşattı.

Barzani, geçtiğimiz Aralık ayında yaptığı açıklamada, IŞİD saldırılarına rağmen bağımsızlık ve referandumdan geri adım atmayacaklarını söylemiş ve "Yüz IŞİD, bin IŞİD de gelse Kürdistan bölgesinin bağımsızlık ve referandum süreci devam edecek" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Al Jazeera ve Rudaw

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir