• DOLAR 32.486
  • EURO 34.973
  • ALTIN 2435.899
  • ...
Türkiye`de her 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Dünya Astım Günü ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, bu yıl da ‘Astımınızı kontrol altına alabilirsiniz` ve ‘Astım ilaçlarımı doktorumun önerdiği şekilde kullanıyorum, astımdan korkmuyorum` başlıkları ile 5 Mayıs 2015 Dünya Astım Günü`nde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye`de de çeşitli etkinliklerle kutlanacağı belirtildi.

“Türkiye`de 7-8 çocuktan biri astım hastası”

Astım'ın akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler (ataklar) ile seyreden kronik bir akciğer hastalığı olduğu ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: "Hava yollarındaki bu daralmanın nedeni mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesidir. Hastalık tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır.” denildi.

“Türkiye`de astım tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır” Astım tedavisinin nasıl yapılacağına de değinilen açıklamada, “Astım tedavisinin amacı hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun idame ettirilmesidir. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisi ile, astımlılar iş ve okul dahil günlük yaşamlarına, hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Astım ilaçlarının büyük bir kısmı soluk alma yolu (inhalasyon) ile kullanılan ilaçlardır ve bu yolla daha az yan etki ile direk hava yollarında istenen tedavi edici etkiyi oluştururlar. Özel cihazlarla verilirler. Tedaviye başlanırken bu özel cihazların kullanım şekli mutlaka hastalara gösterilmelidir. Astımlı bir hastanın gündüzleri astım yakınmasının bulunmaması, gece astım nedeni ile uykudan uyanmaması, hastalığı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçları kullanırken ayrıca sık olarak hızlı etkili nefes açıcı ilaçlara gereksiniminin olmaması, nefes ölçüm testlerinin normal olması ve günlük işlerini engellenmeden yapabilmesi hastalığın tam kontrol altında olduğunu gösterir.” ifadelerine yer verildi.   (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir