• DOLAR 32.569
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2435.887
  • ...

Siirt fıstık üreticileri fıstık yetişme dönemine girerken, çiftçiler tarlada fıstıklarını budama işlemine başladılar.

Siirt fıstık üreticiliği yapan çiftçiler iyi bir verim alınması için fıstıkların budama işlemine hız verirken iklim koşularının böyle devam etmesi durumunda önemli bir artış yaşanacağını da dile getirdiler.

Yaklaşık 35 yıldır çiftçilik yapan Hayrettin Dağtekin, fıstık ekim dönemini geride bıraktıklarını şimdi budama ve bellemesinin iyi yapılması durumunda fıstıkların tanelerinin daha büyük, veriminde daha iyi olacağını söyledi.

35 yıldır Fıstık üreticiliğini yaptığını ve çiftçilik yaparak helal kazanç elde ettiğini söyleyen Dağtekin, “Zirai işlerden memnunum. Çünkü zirai işler geliri helal ve kendi el emeğinin olduğu işlerdir.  Kendi imkânlarımla çiftçilik yapıyorum.” şeklinde konuştu.

Dağtekin, bahçesinde yetiştirdiği fıstık ağacına bıttım aşılayarak bir ağaçta iki meyvede yetiştirdiğini söyledi.

Çift meyveli yetişen bu ağaçtan üç fayda elde ettiğini söyleyen Dağtekin, “Erkek fıstık ağacının taneleri hem dolu hem de eri oluyor, bunun için erkek fıstık ağacı civarında bulunan diğer fıstık ağaçlarında etki ederek öbür fıstık ağaçlarının da tanelerinin iri olmasını sağlıyor. Bundan dolayı bu ağaçtan üç fayda elde ediyorum. Bu fıstık ağacı erkek olduğu için diğer fıstık ağaçlarına etki ederek fıstıkların daha iri olmasını sağlıyor bu şekilde fayda elde ediyorum. Bu ağaçtan da iki ürün elde ediyorum. Bir de zamanında battım aşısı yaptığım için şimdi hem battım hem de fıstık ürünlerini elde ediyorum” dedi.

Son olarak; fıstık üretimin en fazla merkez ve Eruh ilçesinde yapıldığını dile getiren Dağtekin, Siirt fıstığının iyi bakılması durumunda oldukça verimli ve tanelerinin iri olduğuna dikkat çekti. (Muhammed Dayan, Süleyman Tekcanlı İLKHA)