• DOLAR 32.345
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2308.518
  • ...
TEOG`da başarı için detaylara dikkat edin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) ikinci dönem ortak sınavı 29-30 Nisan tarihlerinde yapılacak. Sınava sayılı günler kala uzmanlar, öğrencilere başarı için detaylara dikkat etmeleri gerektiğini hatırlattı ve sınav öncesi çeşitli taktikler verdi.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Rehberlik Uzmanı Hakan Baykal, ikinci dönem ortak sınavlarının tek oturumda ve 3 dersin yazılılarının farklı saatlerde olacak şekilde yapılacağını belirtti.

Baykal, “Birinci oturumda Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, ikinci oturumda ise Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil ders yazılıları gerçekleştirilecek. Öğrencilere 20 sorunun yanıtlanması için 40'ar dakika süre verilecek.  Yeterince çalışmış öğrenciler sorulara ön yargılı yaklaşılmazsa ve sürelerini etkin kullanırlarsa sınavın rahatlıkla üstesinden gelebilirler.” dedi.

Başarı için Detaylara Dikkat Edin

Birçok öğrencinin bazı sorulara karşı önyargılı olduğunu hatırlatan Baykal, “Öğrenciler, soruyu görür görmez ‘Çözemeyeceğim`,‘Bu soruda çok zaman kaybedeceğim` endişesine kapılabiliyor. Bu yargıdan kurtulabilmek için öğrencilerin dikkat etmesi birkaç basit kural var.” diye konuştu.

Soruyu anlamak sınavın temelini oluşturur diyen Baykal, “Öğrencilere soruyu tam olarak anlamadan seçeneklere geçmemesini öneriyoruz.  Aksi takdirde soruyu tekrar okumak zorunda kalabilirler. Adaylar sınava hazırlık sürecinde farklı nitelikteki soruları çözdüklerini hatırlarlarsa bu sorunun daha rahat üstesinden gelebilirler.” tavsiyesinde bulundu.

Yanlış yapılan sorularda temel problemin tüm şıkları okumadan işaretlemek olduğunu ifade eden Baykal, “Her soruda bütün seçenekler okunduktan sonra cevap belirlenmelidir. Özellikle olumsuz soru kökü barındıran sorularda, öğrenci soruyu olumlu algılayıp hemen gördüğü ilk seçeneği doğru olarak işaretleyebiliyor. Eğer tüm seçenekler okunursa bu gibi basit yanlışlıkların da önüne geçilmiş olacaktır.” diye konuştu.

Paragraflı sorularda anlamı bilinmeyen ya da hatırlanamayan bazı kavramların olmasının normal olduğunu ifade eden Baykal, “Bu kavramları görüp, ‘Bu soruyu çözemem` önyargısıyla soruya yaklaşılmamalıdır. Paragrafın geneline bakarak bu kavramlar hakkında fikir yürütülebilir. Ayrıca ‘Uzun soru, zor sorudur` anlayışı yanlıştır. Uzun paragrafların çoğu, içerik hakkında daha açıklayıcı bilgilerin olduğu paragraflardır.”  dedi.

“Altı çizili sözcükler hemen büyük bir daire içine alınarak belirginleştirilmelidir”

Paragraf sorularında önce koyu yazılmış olan soru kökü okunmalı, ardından paragraf okunmalıdır diyen Baykal şöyle devam etti: “Altı çizili sözcüklerin olduğu sorulara özen göstermek sınavdaki yanlış yapılan soru sayısını azaltacaktır. Bu tip soruları görünce, altı çizili sözcükler hemen büyük bir daire içine alınarak belirginleştirilmelidir. Böylece soruyu yanlış algılama ihtimalimizi ortadan kaldırabiliriz.  Bunun dışında birden fazla işlem yapılması gereken sorularda kesinlikle kafadan hesap yapılmamalıdır. Yazılarak veya kâğıt üzerinde işlem sırası gözetilerek bu sorular çözülmelidir. Bu tip sorular kalem kullanmadan, işlem sırası gözetilmeden yapılırsa hatalı çözülme ihtimali artar. Zorlanılan ya da zaman kaybı oluşturacak tarzda soruları sınav sonuna bırakmak önemlidir. Böylece sorularla duygusal bir ilişkiye girilmez ve ‘Eyvah bu soruyu yapamadım` paniği ortadan kalkar.” (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir