• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Ebelik yasası bir an önce çıkartılmalıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Demokratik Sendikalar Konfederasyonu (DESK ) ve Demokratik Ofis Sen İl Başkanı Mehmet Nezir Akkuş 21-28 Nisan Ebeler Haftası münasebetiyle yaptığı basın açıklamasında, insanlık tarihinin en eski mesleklerinden birini icra eden ebelerin, Türkiye'nin en ücra köşelerinde bile bu kutsal görevi yürüttüklerini belirtti.

Anne ve bebek sağlığı için yürüttükleri çalışmalarla ilk sağlık hizmetini sunan ebelerin ne hak ettikleri değeri görmediğini iddia eden, Akkuş,  "Bugün Türkiye’de çalışma hayatını zorluklarla sürdürmekte,47 bini kamuda görev yapan ebelerin yöneticiler tarafından sorunları görmezden gelinmektedir. Sağlığın gelişmişlik göstergelerinin en önemlilerinden ikisi ‘anne ve bebek ölüm oranı’ iken bu göstergelerin iyileştirilmesinde lokomotif görevi alan ebelik mesleğine gereken önem verilmemektedir.” dedi.

Ebelerin vekil ebe hemşirelik gibi uygulamalarla düşük ücret ve sosyal haklardan mahrum bir şekilde kamuda istihdam edildiğine dikkat çeken Akkuş daha sonra, “Ebeler meslekleri dışında kurumlar da başka görevlerde zorla çalıştırılmakta ve mesleklerini icra etmeleri engellenmektedir. Özellikle ilçelerde cezaevlerinde ziyaretçilerinin üst aramasında görevlendirme gibi tuhaf işlerde kendilerine yaptırılmaktadır. Sertifika programlarında bile ayrımcılığa uğrayarak mağdur edilmektedirler. Bu ayrımcılık öyle bir hal almıştır ki meslekleri ile çok yakından ilişkili olan ‘Aile Danışmanı’ olabilmelerinin de önüne set çekilmiş, Aile Danışmanlığı Sertifikası alabilecek meslekler arasında ebeliğe yer verilmemiştir. Ebelerin çalışma hayatlarını iyileştirecek yasal düzenlemelere imza atmaktan çekinen hükümet, istediği kanunu bir günde çıkarırken, hala kamuda görev yapan 47 bin ebe olmasına rağmen bir meslek kanunu çıkarmamıştır.” Açıklamasında bulundu.

Akkuş basın açıklamasının sonunda,“İnsanlık tarihi kadar eski olan bu mesleğin ülkemizde hala bir kanunun olmaması her şeyden önce büyük bir ayıptır. Ebelerin çalışma hayatlarını yönetmeliklere hapsedenler artık bu yanlışa son vermeli ve ebelik yasası bir an önce çıkartılmalıdır. Anne ve çocuk sağlığını çok önemsediklerini ifade eden ve sürekli olarak ailelere çocuk yapma tavsiyesinde bulunan siyasi iktidarın ebelerin yığınla birikmiş bu sorunlarına kulak tıkaması ise bir tezat olarak karşımıza çıkmaktadır. Ebeler Haftasında sorunların çözümü için adım atılmasını umut ediyoruz. Siyasi iradeden göstermelik kutlamalar yerine sorunları çözen ve talepleri değerlendiren bir tavır bekliyoruz.” İfadelerini kaydetti.  (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir