• DOLAR 32.383
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2326.314
  • ...
New York`ta Köleler İsyan Başlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / TARİHTE BUGÜN / 7 NİSAN

GÜNÜN AYETİ
“...Allah onlardan razı olmuş, onlar da O'ndan razı olmuşlardır...”  (Beyyine suresi 8. ayetin meali)

GÜNÜN HADİSİ
“Allah Teâlâ müminlere tecelli ederek şöyle buyurur: 'Benden isteyiniz'! Onlar da 'Senin rızanı istiyoruz!' derler.” (Ahmed, İbni Hibban ve Hâkim)

GÜNÜN SÖZÜ
'Eğer sen Allah'ın takdirine sabretmezsen nefsinin takdirine de sabredemezsin' (Fudayl bin İyaz)

30: Hıristiyanların Hz. İsa'nın çarmıha gerilerek öldürüldüğüne inandıkları gün.. Bilindiği gibi Hıristiyanlar Hz. İsa'nın çarmıha gerilerek öldürüldüğüne inanırlar. Ama Kur'an-ı Mubin, bunu kesin bir dille reddederek Hz. İsa'nın göğe yükseltildiğini ve Hz. İsa'yı ihbar eden havarisinin Hz. İsa'ya benzetilerek asıl çarmıha o kişinin gerildiğini anlatır. İşin aslı ve hakikati de budur. O dönemde Allah'ın kudretiyle Hz. İsa'nın yüzünü giydirdiği hain havari çarmıha gerilince insanlar "İsa çarmıha gerildi" dediler ve böyle inandılar. Ama Resulullah'a gelen vahiyle işin aslı ve hakikati anlatıldı. Lakin Hıristiyanlar buna inanmaktansa kemikleşmiş yanlış inançlarında inat ettiler.

1712: New York'ta köleler isyan başlattı. Aslında New York köle isyanları farklı tarihlerde de meydana gelmişti. "1712 New York İsyanı" olarak adlandırılan bu isyanı Afrikalı Amerikalılar gerçekleştirmişti. Kölelerin kötü koşulları ve uğradıkları kötü muamele bu isyanın her zamanki sebebiydi. 6 Nisan gecesi toplanan siyah köle erkekler bir binayı ateşe verip söndürmeye çalışan beyazlara da saldırdılar. Olaylar 7 Nisanda da devam etti. İsyan sonrası 70 köle tutuklandı. Bunlardan 6'sının intihar ettiği açıklanırken 27 köle suçlu bulundu ve 21'i idam edildi. Bazı kölelerin "Kemik kıran tekerlek" adı verilen ortaçağ işkence tekniğiyle parçalanarak öldürüldüğü söylenen bu isyandan sonra kölelerin yaşam şartları daha ağırlaştı. Kölelerin hayatlarını zorlaştıran yeni kanunlar yapıldı, 3'ten fazla kölenin bir arada gezmesi yasaklandı, ateşli silah, kumar, maddi hasar vermek, öldürmek gibi suçlar onlar için idam cezasıyla kayıt altına alındı.

1827: İngiliz kimyager John Walker'in buluşu olan kibrit, İngiltere'de piyasaya sürüldü.

1906: Vezüv yanardağı lav püskürttü, Napoli şehri harabeye döndü. Bundan sonra 1944 yılında da faaliyete geçip lav püskürten Vezüv, MS 79'da lav püskürterek Pompei, Herculaneum ve Stabia kentlerini haritadan silmişti. Özellikle Pompei şehrinde insanların taşlaşmış hali ibretengiz bir vakadır.

1939: II. Dünya Savaşı: İtalya, Arnavutluk'u işgal etti.

1946: Suriye, Fransa'dan bağımsızlığını kazandı.

1969: İnternet'in sembolik doğum günü.

2001: 28 Şubatçıların soyup soğana çevirdiği Türkiye, iflasın eşiğinde... Ecevit, Bahçeli ve Mesut Yılmazdan oluşan koalisyon hükümeti ekonomiyi düzeltemediği gibi daha da batırdı. Türkiye'nin her tarafında isyan görüntülerini andıran esnaf gösterileri devam ederken, polis olaylara sert bir biçimde müdahale ediyor. Dönemin içişleri bakanı Tantan, "Eylemlerde örgüt parmağı var" diyerek hakkını arayan esnafları ve vatandaşları zan altında bıraktı. Öte yandan "Krizin kaynağı başörtüsü yasağıdır" diyen bir imam diyanet tarafından görevinden alındı.

2002: İsrail Genelkurmay Başkanı General Şaul Mofaz, Filistin topraklarına yönelik olarak başlatılan ve 10 gündür süren operasyonda 200 Filistinli'nin öldürüldüğünü, bin 500'ünün yaralandığını ve bin 200 kişinin tutuklandığını açıkladı. Katil İsrail tarafından yapılan bu açıklamaya rağmen tüm dünya gayet normal karşıladı. Oysa Filistinliler bir Yahudinin burnunu kanatsa terörist ilan edilip dünya ayağa kaldırılıyor.

2003: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu verilerine göre, dünyada yılda hemen hemen 11 milyon çocuk, önlenebilir ve tedavi edilebilir nedenler yüzünden daha 5 yaşına gelmeden ölüyor.  Her yıl on milyonlarca çocuğun ileri derecede suiistimal ve şiddet olaylarına maruz kaldığına işaret eden Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu verilerine göre, son 10 yıl içinde milyonlarca çocuk çatışmalar yüzünden yaşamını yitirdi, aynı dönem içinde 6 milyon çocuk savaşlarda yaralandı veya sakat kaldı.

2004: Amerikalılar, Irak'ta bir camide bulunan direnişçileri öldürmek için camiye uçaklarla füze attılar. 40 direnişçinin şehid olduğu saldırı sonrası açıklama yapan Amerikalı bir Yarbay; "İçeridekileri öldürmek istiyorduk" dedi. Son üç günde farklı kentlerde 170 sivil ve 100'den fazla direnişçi şehid olurken 30'dan fazla Amerikan askeri öldürüldü.

2010: Kırgızistan'da muhalefet hükümeti devirdi. Muhalefetin bir gün önce başlattığı gösteriler isyana dönüştü. Polis başkent Bişkek'teki hükümet binasını ele geçirmeye çalışan protestoculara ateş açtı. Güvenlik güçlerinin silahlarını ele geçiren protestocular, yakaladıkları polisleri linç etti. Muhalefet çatışmalarda 100 kişinin öldüğünü, hükümet ise olaylarda 40 kişinin ölüğünü duyurdu. Olaylar üzerine hükümet istifa etti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir