• DOLAR 32.559
  • EURO 34.941
  • ALTIN 2442.117
  • ...
'Kürt meselesi tüm Kürt halkının meselesidir'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır’da düzenlenen ve 2 gün sürecek olan “Ortadoğu’da Kürtler ve Barış” sempozyumuna konuşmacı olarak katılan Dr Abdulbased Sieda, Dr Farsat Mari ve konuk olarak katılan AK Parti eski Milletvekili Abdurrahman Kurt, Kürt Meselesi ve Ortadoğu ile ilgili değerlendirmelerde bulundular.

Suriye Kürdistan’ının Amude şehrinden programa katılan Dr Abdulbased  Sieda, Kürt meselesini Türkiye için önemli ve geniş bir mesele olarak gördüğünü söyledi.

Türkiye Devleti’nin Kürt meselesinde daha çok PKK ile görüştüğünü ve PKK’yi muhatap aldığını söyleyen Sieda, “Biz biliyoruz ki, güç olarak bu bölgede sadece PKK yok. Diğer yandan bu bölge de bir çok Kürt hareketi vardır. Bizim çabalarımız Kürt meselesini çözmeye yönelik olmalı. Bu Kürt meselesi sadece PKK ile AK Parti arasında çözülebilecek bir mesele değildir. Kürt meselesi tüm Kürt halkının ve Türk halkının meselesidir. Bu soruna bu çerçeveden bakılmalıdır.”dedi.

“Kürtler her şeye rağmen dillerini korudu”

Kürtlerin başına gelen musibetlerin, çoğu milletin kaldıramayacağı kadar ağır olduğunu söyleyen Sieda, Kürtlerin her şeye rağmen dillerini koruduğunu söyledi.

Çocukların gelişebilmeleri için kendi diliyle eğitim görmesinin önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Sieda, “Kürt meselesinin çözümünde Kürtçe eğitimin de önemli bir rolü vardır. Bu alanda önemli adımlar atılmalıdır. Bir yandan demokrasi sloganlarıyla eşitliği savunurken diğer taraftan farklı çıkan sesi susturmak çelişkilidir.” ifadelerini kullandı.

“Kürtçe’nin ikinci resmi dil olması gerekir”

Irak Kürdistan’ının Dıhok şehrinden programa katılan Dr Farsat Mari ise Kürtlerin çok eski bir tarihe ve kültüre sahip olduğunu söyledi.

Kürtlerin tarihte Türklere yardım ettiğini söyleyen Mari, “Bugün ise Türklerin Kürtlere yardım etmesi gereklidir. Artık akan kanın durması için dağdakilerin de inmesi gereklidir. Bu sorunun çözümü için Kürtçenin ikinci resmi dil olması ve okullarda okutulması gereklidir.” diye konuştu.

“Kürt sorunu var olma sorunudur”

AK Parti eski Milletvekili Abdurrahman Kurt, Kürt sorununun eşitlik sorunu olduğunu, ayrıca insan hakları ve demokrasi gibi söylemlerin ardına gizlenen bir batı zihniyetinin olduğunu söyledi.

Kürt sorununun varlık sorunu haline geldiğini belirten Kurt, “Kürt sorunu, var olma sorunu haline geldi. En çok tartıştığımız konu, Kürtlerin nasıl eşit olacağıdır. Böyle bir çalışmanın Müslümanlar önderliğinde Diyarbakır’da gerçekleşmesi güzel ancak geç kalmış bir çalışmadır. Bu konuda Âlimler de hem dünyayı, hem de Ahireti esas alarak adil bir yol çizmeli ve tekrar sahneye çıkmalıdır.” ifadelerini kullandı. (M. Sıddık Bilge – İLKHA)

















Bu haberler de ilginizi çekebilir