• DOLAR 32.597
  • EURO 34.824
  • ALTIN 2497.122
  • ...
Karadağ Cumhuriyetinde Kutlu Doğum etkinliği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Balkan ülkelerinden Karadağ Cumhuriyeti’nde, her gün bir şehirde Kutlu Doğum programı düzenleniyor. Cuma günü ülkenin güneyindeki 35 bin nüfuslu Ulçin şehrinde esen Muhammedi Sevda meltemi, bir gün sonra başkent Podgorica’ya uğradı.

Başkent Podgorica’nın kültür merkezinde Diyanet İşleri Başkanlığı ile Karadağ İslam Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği program eğitmen İsmail Husiç’in okuduğu Kur’an-ı Kerim ile başladı, İslam Birliği adına İsmail Daciç’in selamlama konuşması ile devam etti.

Yapılan selamlama konuşmasının ardından Azra Tsikotiç Allah Resulü'ne (sav) ithafen kaleme alınan bir şiir okudu.

“O (sav), kendisinden bir şey söylememiştir”

Diyanet İşleri Başkanlığı adına ise Podgorica Din Hizmetleri Müşaviri Tevfik Yücesoy bir konuşma yaptı. Boşnakça yaptığı konuşmasında Hz. Muhammed (sav)’in Allah’ın kulu ve elçisi olduğunun altını çizen Yücesoy, “Peygamberimiz miladi olarak Nisan ayında dünyaya teşrif etti. Değerli dostlar sizlere bir soru sormak istiyorum; Peygamberimiz kimdir? İkinci sorum; niçin Peygamber olarak gönderildi? İlk sorunun cevabı Allah'ın kulu, ikinci sorunun yanıtı Allah’ın Resulüdür. O (sav), kendisinden bir şey söylememiştir, Allah’ın kendisine bildirdiklerini insanlığa iletmiştir...” diyerek O’nun sünnetine riayet edilmesi tavsiyesinde bulundu.

Konuşmasını dünya şehitlerine Fatiha okuyarak sonlandıran Yücesoy’dan sonra Mehmet Fatih Medresesi ilahi grubu 4 dilde ilahiler seslendirdi.

“Hz. Muhammed (sav) alemlere rahmet olarak gönderildi”

Seslendirilen ilahilerin ardından Karadağ İslam Birliği Reisi Rıfat Feyziç, “Alemlere Rahmet, Hz. Muhammed” temalı bir konuşma yaptı. Peygamber (sav)’in alemlere rahmet olarak gönderildiğini anımsatan Feyziç, “O (sav), sadece Müslümanlara değil, Hristiyanlara da gönderildi, Yahudilere de. O (sav) sadece insanlığa değil, Cinlere de gönderildi, kısacası bütün alemlere rahmet olarak gönderildi.” ifadelerini kullandı.

“Bugün insanlık olarak ona her zamankinden daha fazla muhtacız”

Feyziç’in dikkatle takip edilen konuşmasından sonra Türkiye’nin Karadağ büyükelçisi Mehmet Niyazi Tanılır konuşmasını yapması için sahneye davet edildi. Hz. Peygamberin anıldığı bir toplantıda kendisine konuşma fırsatı verilmesinin kendisi için onur olduğunu söyleyen Tanılır, “Peygamberimizin dünyayı teşrifi, bizim için Kutlu Doğumdur. Çünkü dünyaya rahmetin, kardeşliğin ve barış mesajını getirmiştir. Esasen insanlığa getirdiği mesaj, kendisinden önceki Resullerin getirdiği mesajdır. Kur’an’ın ifadesiyle aynı zamanda bir hatırlatıcıdır. Daha önce Hz. İbrahim’in, Hz. Musa’nın ve Hz. İsa’nın getirdiği ilahi mesajı insanlara bir kez daha hatırlatmıştır. O (sav), ilahi tebliğ zincirinin son halkasıdır.  Getirdiği rahmet ve merhamet mesajına, barış ve kardeşlik mesajına bugün insanlık olarak her zamankinden daha fazla muhtacız. Dünyanın haline baktığımızda, insanlık adeta top yekûn bir intihara doğru gitmektedir. Din, mezhep ve etnisite adına insanlar maalesef birbirini boğazlamakta, biri birilerini öldürmektedirler. Maalesef iktidar için yapılan kavgalara din de alet edilmektedir. Müslümanlar olarak önce iğneyi kendimize batırmamız gerekiyor. Bugün dünya Müslümanlığının içinde bulunduğu durum, tüm Müslümanlar açısından hem üzüntü hem de utanç vesilesidir. Müslümanların mezhep kavgası adı altında birbirlerini öldürmelerinin izah edilecek hiçbir tarafı yoktur. Cennete gitmek için Müslümanların birbirlerinin camilerine saldırmalarının Peygamberimizin getirdiği mesajla uzlaşır hiçbir tarafı yoktur. Dünya barış ve kardeşlik mesajı getiren Hz. Muhammed (sav)’in, Müslümanların bu halinden hiç de hoşnut olduğunu zannetmiyorum. O’nun (sav), insanlığa öğütlediği yol bu yol değil. Dolayısıyla eğer O’nun (sav) mesajını insanlığa doğru iletmek istiyorsak, öncelikle kendimizi düzelmemiz gerekiyor.” özeleştirisinde bulundu.

Büyükelçi Tanılır, bu gibi programların bu anlayışa vesile olmasını temenni ederek konuşmasını sonlandırırken, programı organize eden Din Hizmetleri Müşaviri Tevfik Yücesoy ile destek ve işbirliklerinden dolayı ise Karadağ İslam Birliği Başkanı Rıfat Feyziç’e teşekkür etti.

Program sonunda Kosova Cumhuriyeti’nin Prizren ilinden gelen Doğruyol Kültür ve Sanat Derneği ekibi, salondakilere ilahi ziyafeti verdi.

Seslendirilen ilahilerin ardından programa özel davetli olarak katılan Azerbaycan Karadağ Büyükelçisi Mirza Seyran’a, TİKA Karadağ Koordinatörü Mustafa Yazıcı’ya, Türkiye Karadağ Büyükelçisi Mehmet Niyazi Tanılır’a ve Avrupa Yetim der Genel Başkan yardımcısı Hüseyin Ateş’e, programa teşriflerinden dolayı teşekkür edildikten sonra, program yapılan dua ile sona erdi.

İki yıl öncesine kadar Kutlu Doğum programı düzenlenemiyordu

Öte yandan Müslümanların azınlık konumunda olduğu Karadağ Cumhuriyeti’nde, 2 yıl öncesine kadar Müslümanların Kutlu Doğum ve benzeri program düzenlemesinin engellendiği öğrenildi.

Yaklaşık 600 bin nüfuslu Kardağ’da, 30 Aralık 2013 tarihinde ülke yönetimi ile İslam Birliği reisi Rıfat Feyziç tarafından imzalanan protokolle ülkede yaşayan Müslümanlar resmen tanındı ve hakları güvence altına alındı.  Devlet ile İslam Birliği arasında varılan anlaşma neticesinde, Müslümanların toplu olarak salonlarda İslamî programlar düzenlemesinin yolu açılırken, İslam Birliği Hz. Muhammed (sav)’in getirdiği mesajın daha iyi anlaşılması için son iki yıldır ülke genelinde Kutlu Doğum etkinlikleri düzenliyor.  (Basri Özmen - İLKHA)



























Bu haberler de ilginizi çekebilir