• DOLAR 32.345
  • EURO 35.135
  • ALTIN 2302.751
  • ...

ÇAYKUR Genel Müdürlüğü ve Rize Ticaret Borsası tarafından Diyarbakır’da “Doğal ve Sağlıklı ÇAYKUR Çayı” sempozyumu gerçekleştirildi.

Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyuma Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Çevre eski Bakanı ve ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Profesör Doktor Aslan Bilici, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve halk katıldı.

“Karadeniz önemli çay merkezidir”

Çay üretiminin Rize ağırlıklı olmak üzere Artvin, Trabzon ve bir kısmının da Giresun olmak üzere Karadeniz bölgesinde yetiştirilen bir ürün olduğunu belirten Vali Hüseyin Aksoy, “Ben de memleketim Trabzon’da çocukluğum ve gençliğimde çay topladım. Bizim de küçük de olsa bir çay bahçemiz vardı. Bu çayın toplanması aşamasında yer almış biri olarak ben de burada bulunuyorum. Görev yaptığımız süreç içerisinde bir dönem de Rize’de görev yapma fırsatı buldum. 1991-1993 yılları arasında iki yıl da Rize’de çalışma fırsatı buldum. Hemşin özellikle çay açısından çok önemli bir bölge. ÇAYKUR Genel Müdürlüğümüz bu bölgede özel bir çalışma yaparak organik çay üretimini yapmak için havza olarak bu bölgeyi belirledi. Organik çay bu bölgede yetiştirilmeye başlandı.” ifadelerini kullandı.

Sağlıklı çay tüketiminin insan açısından büyük önem taşıdığına vurgu yapan Vali Aksoy, ürünlerin mutlaka uluslararası anlamda kayıt altında olan tescil edilmiş markalar olmaları gerektiğini söyledi.

“Çay birçok dostlukları oluşturdu”

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ise çayın tropik bir bitki olduğunu belirterek, “Biz ise dünyanın en kuzey kuşağında çay yetiştiriyoruz. Çay bizim topraklarımıza tutundu ve bizim topraklarımızı sevdi. Bizim insanımız da çayı çok sevdi. Dostlukları oluşturan, birliktelikleri oluşturan bir vasıta haline geldi. Biz çayımızı en sağlıklı şekilde üretiyor ve bunu halkımızın tüketimine sunuyoruz. Dünyanın en sağlıklı çayı Türkiye’de, memleketimizde, üretiliyor. En kuzey iklim kuşağında olduğumuz için bizim çayın tamamının üzerine kar yağıyor. Kışın kar altında kalıyor ve bundan dolayı da çayımız haşere barındırmıyor. Diğer çaylarda yüksek derecede haşere ilaçları olduğu için de pek sağlıklı değil.” ifadelerini kullandı.

Sempozyumun ardından Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi önündeki ÇAYKUR tırında çay içme yarışması düzenlendi. Yarışmada en çok çay içen ilk 3 yarışmacıya kuru çay hediye edildi. Ayrıca gün boyunca vatandaşlara ücretsiz olarak çay ikramı da yapıldı. (İLKHA)