• DOLAR 32.452
  • EURO 34.501
  • ALTIN 2474.348
  • ...
KPSS soruşturmasında dikkat çeken detay
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2010 yılında yapılan KPSS sınavıyla birlikte 6 değişik sınav sorularının bilgisayarında çıktığı ÖSYM personeli Safiye Açıkgöz'le aynı soyadı taşıyan 6 "KPSS dahisi" kişinin olduğu tespit edildi. Bu kişilerin akrabalık ilişkileri araştırılıyor. Öte yandan ÖSYM çalışanı Haydar Altunay'ın hard diskinde 2010 SBS sorularının da çıktığı öğrenildi.

MEB SORULARI DA ORADA ÇIKTI

2010 KPSS soruşturması kapsamında ÖSYM'de bulunan 17 harddisk TUBİTAK tarafından incelemeye alındı. Bilgisayarlara bakıldığında soru hızsızlığının boyutu bir kere daha gözler önüne serildi. İncelemede ÖSYM Araştırma Geliştirme ve Değerlendirme Müdürü Haydar Altunay'ın bilgisayarında 2010 SBS (Seviye Belirleme Sınavı) sorularının bulunduğu tespit edildi. Sınavdan 20 gün önce bilgisayara girdiği tespit edilen soruların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanmasına rağmen ÖSYM çalışanının bilgisayarında bulunması şüpheleri artırdı. Savcılık bu kapsamda soruşturmayı derinleştirdi.

ŞÜPHELİLERDEN 7'Sİ "AÇIKGÖZ"

Öte yandan incelemede daha önce ÖSYM'de sözel soruları hazırlayan ve KPSS şüphelileri arasında yer alan ancak 22.09.2014'te yurtdışına kaçarak firariliği süren Safiye Açıkgöz'ün soruların tutulduğu ana bilgisayara girerek 2010 KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı), 2010 YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı), 2010 LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı), 2010 ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), 2010 YÖS Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) ve 2010 TCS (Türk Cumhuriyetleri Sınavı) sorularına sınavlardan önce eriştiği tespit edilmişti. KPSS şüphelileri arasında Açıkgöz'le aynı soyadı taşıyan 6 kişinin bulunması da soruşturmada kuşku uyandırdı. Adaylarının ilişkilerinin araştırıldığı öğrenildi.

MASAK PARANIN İZİNİ TESPİT ETTİ

Paralel Yapı'nın KPSS'deki hırsızlığı üzerine başlatılan soruşturmada Mali Suçlar Araştırma Kurulu raporu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Raporda şüphelilerin yurt dışındaki 20 kuruluşa para transfer ettiği tespiti var. Raporda, soruşturma şüphelilerinin çalıştığı 148 firma arasında çok yüksek meblağda mal ve hizmet ilişkisi belirlendiğine yer verildi. Ayrıca, bazı şüphelilerin, Paralel Devlet Yapılanması'na (PYD) bağlı yurt dışındaki 20 kuruluşa para transfer ettikleri belirlendi.

AVUKATLARIN 'ALO 155' OYUNU

Bu arada, Perşembe günü tutuklamaya sevk edilen şüphelilerden bir kısmının avukatlarının, "155 Polis İmdat" hattını arayarak, soruşturmayı yürüten savcı Erkman hakkında "şikayette" bulundukları belirtildi. İhbara ilişkin kayıtların da savcılığa ulaştığı bildirildi. KPSS'deki usulsüzlük iddialarına ilişkin 20 Nisan Pazartesi günü düzenlenen operasyonlarda, hakkında gözaltı kararı çıkarılan 78 kişiden şu ana kadar 67'sine ulaşıldı. Ulaşılamayan 11 şüpheliden 4'ünün halen yurt dışında bulunduğu tespit edildi. Soruşturma şüphelilerinden 2 kişi de bugün Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne giderek, teslim oldu. Bu kişilerden Ramazan Ö, ifade işleminin ardından serbest bırakıldı.

2. DALGADA 17 TUTUKLAMA

KPSS operasyonunda önceki gün tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen 42 kişiden 17'si tutuklandı. 25 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Böylece KPSS operasyonları kapsamında tutuklu sayısı toplamda 49'a ulaştı

Star

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir