• DOLAR 32.373
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2322.24
  • ...
ÜMMETİN GURURU OLDUNUZ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / DİYARBAKIR

Diyarbakır`da Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından, Türkiye`nin birçok ilinden ve başta İran, Irak ve Suriye Kürdistan`ından olmak üzere farklı ülkelerden de katılımcıların olduğu, yüzbinlerce insanın bir araya geldiği dev bir Kutlu Doğum etkinliği düzenlendi. Diyarbakır`da bu yıl 8`incisi düzenlenen mevlid mitingine Peygamber Sevdalısı halk, günün ilk ışıklarıyla beraber tekbir ve salavatlarla alana akın etti.

KAYIP ÇOCUKLAR BİRİMİNDE PSİKOLOG HAZIR BULUNDURULDU

Etkinliğin yapıldığı alanda, kaybolan çocuklar için kayıp çadırı, 4 farklı bölgede Sağlık Çadırı ve çevrede bulunan sahipsiz eşyaların teslim edilmesi için ayrıca bir birim oluşturuldu. Platform yetkilileri, özellikle alanda kaybolan çocukların rahatsız olmamaları için oluşturulan kayıp çadırında, çocukların oyalanmaları için oyuncak, meyve suyu, kek ve oluşabilecek psikolojik sıkıntılara karşı psikolog bulundurulduğunu belirttiler. Yetkililer, ayrıca sağlık konusunda da oluşabilecek ani sağlık sorunlarına müdahale etmek için sağlık çadırında 100 civarında gönüllü doktor, hemşire ve sağlık personeli ile bir ambulansın da hazır bulundurulduğunu ifade ettiler.

HEPİMİZ YASİN BÖRÜ`YÜZ!

6-8 Ekim saldırılarında katledilen Yasin Börü ve arkadaşlarının üzerine resmedildiği büyük brandaların asıldığı Kutlu Doğum alanına Kürtçe, Türkçe, Arapça, Zazaca ve İngilizce ‘Kutlu Doğum Etkinliğine Hoş Geldiniz` yazılı afişler asıldığı görüldü. 7 Ekim`de Diyarbakır`da vahşice katledilen Yasin Börü`nün fotoğrafının üzerinde olduğu tişörtleri giyen çocuklar ve gençler ise alana tekbirler çekerek ve “Hepimiz Yasin Börü`yüz” sloganları atarak girdiler. Üzerinde Peygamber Efendimiz(SAV)`e yönelik “Biz Seni Görmeden Sana iman Ettik Ya Resûlullah” ve “Anamız-Babamız Sana Feda Olsun Ya Resûlullah”  yazılı olan dev afiş ve brandalar hemen hemen alanın her tarafına asıldı.

HER TÜRLÜ ÖNLEM ALINDI

Alanda düzenin sağlanması adına 2 bin kişinin görevlendirildiğini belirten yetkililer, her yıl olduğu gibi bu yıl da etkinlik alanında kadın ve erkeklerin İslam`a uygun olacak şekilde farklı alanlarda durduklarını ve farklı girişlerden alana girdiklerini, izdihamın yaşanmaması için de her türlü önlemin alındığını vurguladılar. Alanın dışına taşan kalabalık kitlenin platformu izleyebilmesi ve sesi duyabilmesi için de alınan önlemler kapsamında, sesi alan dışına da duyuracak şekilde 6 büyük vinç üzerinden dev kolonlarla desteklendi, görüntü için ise dev bir LED ekran asıldı. Ayrıca alanda telefon bağlantılarında sıkıntı yaşanmaması için GSM operatörleri alan etrafında seyyar baz istasyonları yerleştirerek yaşanabilecek muhtemel bir sıkıntının önüne geçmeye çalıştılar.

Diyarbakır dışından gelen kimi ulema heyetleri için de platformun sağında bir tribün hazırlandığı ve misafirlerin burada ağırlandığı belirtilirken etkinliğe 6 ülkeden toplamda 200`ü aşkın âlimin misafir olarak katıldığı ifade edildi.

Alanda saat 11.00`den sonra Özlem Ajans sanatçıları canlı performans ile söyledikleri ilahileri ile etkinliğe saatler kala alanı dolduran Peygamber Sevdalısı halkı adeta coşturdular.

Program öncesi etkinlik alanına kurulan canlı yayın araçları etkinliği an be an canlı olarak televizyonları başındakilere ulaştırmaya çalıştı. Etkinlik, Rehber TV, Kudüs TV ve Uzay TV`den canlı olarak yayınlandı.

Etkinlikten saatler önce alana daha iyi görüntü alabilmek için Jimyjip, kamera çekimi yapan minikopter, basın mensuplarının daha iyi görüntü alabilmeleri için 2 adet sepetli asansör vinç, program boyunca hazır bulunduruldu.

Platform yetkilileri etkinlik süresince, yurt dışından gelerek Türkçe bilmeyen misafirler için ise özel çeviri yapacak personelin hazır bulundurulduğunu belirttiler.

Büyük bir coşku içerisinde saat: 13:30`da başlayan programın Kürtçe sunuculuğunu M. Emin Gülsever, Türkçe sunuculuğunu ise Gökhan Dağtekin yaptı. Üç dilde kısa selamlama konuşmasının yapıldığı programda, M. Emin Gülsever Kürtçe, Yunus Emiroğlu Zazaca, Gökhan Dağtekin ise Türkçe birer kısa sunum yaptılar.

Alanda cemaatle kılınan öğle namazının ardından etkinlik, Dünya Kur`an okuma yarışması birincilerinden Molla Hamid Şakir Nejad`ın Kur`an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Çekilen tekbir ve salavatların arşa yükseldiği alanda devam eden Mevlit etkinliğinde, kalabalıktan dolayı yaşanan izdiham ve yığılmadan dolayı sunucular, olası bir sıkıntının yaşanmaması için sık sık uyarılarda bulundular.

Sunucular tarafından yapılan sunumdan sonra sahneye çıkan Özlem Ajans sanatçılarının düet şeklinde okuduğu ‘Ya Muhammed Mustafa` isimli ilahiyle meydandaki coşku doruğa çıktı.

İlahiler sonrası Molla Sahap Korkutata Zazaca, gazetemizin genel yayın yönetmeni Mehmed Göktaş Hoca ise Türkçe birer sunum yaptılar.

YA BİZE BENZEYECEK YA DA DEFOLUP GİDECEKLER

Konuşmasında alanı hem duygusal hem de büyük bir heyecana gark eden Göktaş Hoca`nın konuşması sık sık tekbirlerle kesildi. İslam ülkelerinin liderlerine değinen Göktaş, “Bu liderler, ya bize benzeyecek ya da defolup gidecekler.” dedi. Göktaş Hoca, “Ya Resûlallah, bugün buraya başka bir şey için daha geldik. Sen sadece camiler için değil, liderler, komutanlar, siyasetçiler için de örneksin. Bunun için de buraya geldik. Asıl seni bunlar örnek almalıdır.  Zaten seni örnek almadıkları için değil midir ki bugün İslam dünyası kan ağlıyor. Bugün İslam âleminin tepesinde öyle liderler var ki kedi gibi. Hiçbir kâfir onlardan korkmuyor. Onlar ancak Müslümanlara kan ağlatıyorlar.  O liderlerin zindanları Müslümanlarla dolu. Bu gün biz söz veriyoruz. Bu liderleri sana benzeteceğiz. Seni örnek almak zorundalar, bunu göstereceğiz. Ya bunlar sana benzeyecek ya da defolup gidecekler. Biz bunun için buradayız.” ifadelerini kullandı. Bu gün alana milyarlarca selam ve salavatlarla, tekbirlerle geldiklerini belirten Göktaş hoca, Kutlu Doğum etkinliğinin yapıldığı alandan, arşa nur yükseldiğini, arştan da alana nur indiğini söyledi.

RİYAD YANINA YAKİŞİ DEĞİL Mİ YA RESULALLAH?

6-8 Ekim katliamında şehit edilenleri de unutmayan Göktaş, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Geçen şurada ellerinde Tevhid bayrağı dalgalandıran Yasin`i sana gönderdik. Hasan`ı, Cumali`yi sana gönderdik. Riyad`ı sana gönderdik şimdi onların senin yanında olduğuna inanıyoruz Ey Allah`ın resulü.  Riyad yanına yakişi değil mi ya Resulallah?”

Selamlama konuşmalarından sonra Cahit Kılıç, Musab Şanlı, Hikmet Kayınçiçek ve M. Nur tarafından okunan Kürtçe Mevlit büyük bir coşku ve heyecan oluşturdu. Mevlidin okunması esnasında halktan cezbeye girenlerin ve özellikle Peygamber Efendimiz`in babasının vefatının konu alındığı bölümde, gözyaşları adeta sel oldu.

Mevlidin okunmasından sonra sahneye çıkan Yunus Emiroğlu, Peygamberimize ithafen yazılan ‘Merhaba Yar` şiirini, Özlem Ajans sanatçılarından Selami Güneş, M. Nur ve Hikmet Kayınçiçek ile Muhammed Taha, Tale El Bedru ilahisini Arapça, Kürtçe ve Türkçe dillerinde seslendirdiler.

O, MUHAMMED RESULULLAH(SAV)`TIR

Daha sonra platforma gelen Molla Abdulbari Çelik, “Eşsiz Önder Hz Muhammed” içerikli Kürtçe bir konuşma yaptı. Çelik, Müslümanlar olarak tabi olduğumuz Hz. Muhammed`in (SAV) kadir ve kıymetinin Kur`an-ı Kerim ile sabit olduğunu ve Allah`ın(cc) O`nun ismini kendi ismi ile zikrettiğine vurgu yaptı.

ŞU DİYARBAKIR`I NİYE BU KADAR SEVİYORSUNUZ? DİYE SORUYORLAR

Daha sonra konuşmasını yapmak üzere platforma çıkan Siyer Araştırmaları Vakfı Başkanı M. Emin Yıldırım, Allah`ın Resulü`ne(SAV) ve Onun sahabeleri ile İslam şehitlerine ve 6-8 Ekim olaylarında katledilenlere selam gönderdi. Yıldırım, konuşmasının başında meydandakilere yönelerek, “Ümmetin yetimleri idiniz, ümmetin gururu oldunuz. Siz Peygamber Sevdası`nın nasıl ortaya konulduğunu bir kez daha tüm dünyaya gösterdiniz. Şu Diyarbakır`ı niye bu kadar seviyorsun? diye soruyorlar. Ben şu kadarını söyleyeyim ki, sabahtan beridir 20`ye yakın genç bana geliyor ve ‘hocam dua et Allah yolunda şehit olayım” diyor. Kurban olduklarım, ben sizi sevmeyim de ne yapayım!? Bu güzel toprakların güzel yiğitleri, Asr-ı Saadetin bir daha yaşanacağını sizler bir kez daha gösterdiniz tüm dünyaya.” diyerek yaşadığı duyguları dile getirdi.

PEYGAMBER SEVDAMIZI SADECE SÖZDE BIRAKMAYACAĞIZ

Peygamberimizin sevgisinin tüm dünyaya taşınması gerektiğine vurgu yapan Yıldırım, bu aşkın yayılmasına kimsenin engel olamayacağının da altını çizdi. Yıldırım, “Zannetmeyin ki Hüseyin`in dökülen kanı heder oldu. Zannetmeyin ki Yasin`in, Riyad`ın akıttığı kan heder oldu. Onların akıttığı kan; sizin alın teriniz ve şu analarımızın gözyaşları ile büyüyecek, tomurcuk verecek ve tüm dünyaya yayılacaktır. Vallahi bundan sonra benim ümidim bir ise on oldu. İnkârcılara korku saldınız. Bir kez daha Peygamber Sevdası adına ortaya bambaşka bir kamet koydunuz.” dedi.

DİYARBAKIR`DAN PEYGAMBERİMİZE 70 MİLYAR KEZ SELAM OLSUN

Yıldırım`ın konuşması sonrası Kutlu Doğum Programı çerçevesinde okunan salavat, Yasin ve tesbihatların sayısı açıklandı. Yapılan açıklamada bu güne kadar kendilerine ulaşan salavat sayısının 70 milyarın üzerinde olduğu, yüzbinlerce Yasin-i Şerif ve on binden fazla ise Hatim ve tesbihatın çekildiği belirtildi.

Konuşma sonrası okunan ilahilerle yüzbinlerin doldurduğu alanda coşku adeta doruğa çıktı.

Özcan Atsat, Bilal Güler, Selami Güneş, Nurullah Kuray, Özcan Güner ve Mahfuz Aktekin`in okuduğu ilahiler ve marşlarla birlikte alanı dolduran halk büyük halkalar şeklinde halaylar çekti. Program, gazetemizin yazarlarından Özkan Yaman Hocanın okuduğu duayla sona erdi.

 

 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir