• DOLAR 32.345
  • EURO 35.135
  • ALTIN 2302.751
  • ...
Obezite Cerrahisi kalıcı kilo kontrolü sağlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kronik birçok hastalığın yanı sıra psikolojik sorunlara da yol açan obezitenin, hastaların sağlıklı kişilere göre ortalama ömür sürelerini 10-15 yıl kısalttığını belirten Op. Dr. Orhan Kazan, obezitenin yol açtığı sağlık sorunları ve kalıcı kilo kontrolünde önemli bir tedavi seçeneği olan “Obezite Cerrahisi” hakkında bilgi verdi.

Kanserin oluşma riski  

Morbid obezite hastalarında kanser oluşma riskinin kadınlarda yüzde 37, erkeklerde ise yüzde 25 oranında olduğunu belirten Dr. Kazan, aşırı kilo sorunu olan kişilerde sıklıkla; rahim, meme, prostat, kolon ve rektum, safra kesesi, yemek borusu, karaciğer, pankreas, böbrek, lenf nodları ve kemik iliği kanserlerinin görüldüğüne vurgu yaptı.

Kronik hastalıkların en önemli nedeni

Tip 2 diyabet hastalarının yüzde 90`ının aşırı kilolu veya obez olduğunu belirten Dr. Kazan, Morbid obezite hastalarında karaciğer yağlanması, safra kesesi taşları, pankreas iltihabı, gastroözofagial reflü, eklem ağrıları, bacaklarda toplardamar yetmezliği, gebelik problemleri, kronik baş ağrıları, cilt problemleri ile psikolojik sorunlara da yol açtığını söyledi.

Cerrahi ile kilo kontrolü

Obezite ile mücadelede diyet ve yaşam tarzı değişikliğinin büyük önem taşıdığını belirten Dr. Kazan, ancak morbid obezite hastalarında kalıcı kilo kontrolü için ilaç desteğinin tek başına yeterli olmadığını söyledi.

Dr. Kazan, “Birçok hasta fazla kilolarından kurtulmada başarısız olmaktadır. Aşırı kilolu hastalarda kalıcı kilo kontrolü için obezite cerrahisi son derece etkili bir yöntemdir. Obezite cerrahisi, “gastric banding” denilen mide kelepçesi, “gastric sleeve” adı verilen mide tüpleştirme ve bypass operasyonlarından oluşmaktadır. Hangi cerrahinin uygulanacağına, hastanın durumuna göre karar verilir.” dedi.

Cerrahi uygun şartlara göre yapılmalı

Obezite cerrahisi öncesi hastanın yeme-içme özellikleri, diyabet ve yaşam tarzı ile diğer hastalıkların durumunun göz önüne alındığını belirten Dr. Kazan, “Cerrahi, genellikle 18-60 yaş arasında uygulanabilir. Hastaya cerrahi işlem uygulanabilmesi için bazı şartlar gereklidir. Bunlar;

  • Vücut kitle indeksi 40`ın üzerinde ya da 35-40 arasında olması ve obeziteden kaynaklı bir rahatsızlığın bulunması.
  • En az 5 yıldan bu yana obezite hastalığının bulunması.
  • Bir yıllık ilaç ve diyet sonucunda hastalığın seyrinde değişim olmaması.
  • Endokrinolojiyi ilgilendiren hastalıkların bulunmaması.
  • Aşırı alkol veya uyuşturucu madde bağımlısı olunmaması.
  • Hastanın anlama ve uyum kabiliyetinin tam olması.
  • Ameliyat riskinin kabul edilebilir düzeyde olması gereklidir.

Bu şartları taşıyan hastalar, beslenme ve diyet, endokrinoloji ve psikiyatri uzmanları tarafından değerlendirildikten sonra uygun görülen ameliyat seçeneğiyle işleme alınır.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)   

Bu haberler de ilginizi çekebilir