• DOLAR 32.386
  • EURO 35.085
  • ALTIN 2326.429
  • ...
El-Ezher diplomalarına denklik kolaylaştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Düzcan, YÖK'ün 2 Nisan 1997 tarihli toplantısında alınan, Mısır'daki El-Ezher Üniversitesi'nin mezunlarına artık denklik belgesi düzenlenmeyeceği şeklindeki kararla mevcut denklik belgelerinin iptal edildiğini ve yeni denklik de verilmediğini söyledi.

Sayıları 4 bini bulan Ezher mezunlarının, 28 Şubat döneminde alınan bu kararla zorlu bir sürece girdiğini ifade eden Düzcan, "Binlerce insan bir günde ön lisans düzeyine indirildi. Öğretmenler mesleklerinden oldu. Master, doktora öğrencileri eğitimlerini bırakmak zorunda kaldı. Birçok insan askere alındı. Hatta askerliğini kısa dönem olarak tamamlayanlar yeniden askere alınıp askerlikleri uzun döneme tamamlatıldı" diye konuştu.

Şerhli diploma

Bu süreçte kendisinin de öğretmenlikten alındığını ve başka bir kuruluşta memur olarak görevlendirildiğini anlatan Düzcan, gerek idare mahkemelerinden gerekse Danıştay'dan aldığı göreve iade kararlarının ise uygulanmadığını aktardı.

EZDER Başkanı Düzcan, "Bu süreçte mesleğini, işini, toplumdaki statüsünü kaybeden pek çok arkadaşımız psikolojik sorunlara düçar oldu. İntihar edenler var. Pek çok kişi çareyi yurt dışına gitmekte buldu" dedi.

Ezher mezunlarına bir süre sonra ilave 2 yıl okuma ve tespit edilen "fark dersleri"ni alma koşuluyla diploma denkliği verilmeye başlandığını dile getiren Düzcan, bu defa da verilen denklik belgesine "Öğretmenlik yapamaz. Bu belge sadece Diyanet İşleri Başkanlığı için geçerlidir" şeklinde şerh konulduğunu söyledi. Düzcan, şerhi denklik uygulamasının 2007'ye kadar sürdüğünü kaydetti.

Yıllar sonra gelen denklik belgesi

YÖK`ün 2015 yılı itibarıyla fark dersleri ve 2 yıllık ilave eğitim koşullarını hafiflettiğini belirten Düzcan, kendisinin de yıllar sonra gönderilen diploma denklik belgesiyle bir sürpriz yaşadığını söyledi. Düzcan, "YÖK, Türkiye'deki bir ilahiyat fakültesinde fark dersleri okunmasını öngören 2 yıl ilave öğrenim koşulunu kaldırmış görünüyor" dedi.

Düzcan'a gönderilen 25 Mart tarihli ve YÖK Başkan Vekili Safa Kapıcıoğlu imzalı belgede, "Ekrem Düzcan'ın Mısır'daki El-Ezher Üniversitesi'nin İlahiyat programını başarıyla tamamlayarak bu alanda lisansa eş değer öğrenim gördüğüne dair Denklik Belgesi, 2547 Sayılı Kanun'un 3 ve 7/p maddeleri uyarınca Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 11.03.2015 tarihli kararıyla verilmiştir" deniliyor.

Düzcan, yeni uygulama kapsamında bugüne kadar 17 Ezher mezununa denklik belgesi verildiğini öğrendiklerini söyledi.

"28 Şubat'ta Ezher mezunlarına yapılanlar kanunsuz, gayri hukuki ve gayri insaniydi" ifadesini kullanan Düzcan, "Yıllar süren hukuk mücadelesinin sonunda bu noktaya gelinmiş olması olumlu. Ancak geçen zaman zarfında yaşanan mağduriyetler de giderilmeli veya tazmin edilmeli" diye konuştu.

AA muhabirine bilgi veren YÖK kaynakları da yeni uygulamayı doğruladı ancak bazı durumlarda mezunlardan belli fark derslerini almalarının istenebileceğini vurguladı.

Ezher mezunlarının talepleri

EZDER Başkanı Düzcan, 28 Şubat'ta alınan iptal kararıyla denkliğini kaybeden veya denklik alamayan Ezher mezunlarına bugün kamuda çalışabilmeleri için belli kolaylıklar sağlanmasını isteyerek, "Söz gelimi KPSS büyük bir engel. Bizim dönemimizde böyle bir sınav yoktu. Bu konuda bir muafiyet doğru olur. Ayrıca yaşlarımızın da bu mağduriyet yıllarında ilerlediği göz önünde tutulmalı ve gireceğimiz kurumlarda yaşımızla mütenasip mevkilerde işe başlayabilmeliyiz. Söz gelimi Diyanet İşleri Başkanlığı'nda akranlarımızın vaiz ve müftü olduğu göz önünde tutulmalı” görüşünü dile getirdi.

Yaşadıkları mağduriyetin sorumlularının da bulunarak hesap vermesinin sağlanmasını talep eden Düzcan, "Bu ülkenin orman kanunlarıyla yönetilmediği, kim olursa olsun herkesin kanunsuz davranışlarının hesabını adalet önünde vereceği gösterilmelidir” dedi.

El-Ezher Üniversitesi

Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan El-Ezher Üniveritesi, 970 yılında kuruldu. El-Ezher, İslam dünyasının en prestijli üniversiteleri arasında yer alıyor. Üniversiteye bağlı çok sayıda okulda 2 milyona yakın öğrenci eğitim görüyor. El-Ezher, dünyanın da en eski üniversitelerinden biri olarak biliniyor. Üniversite, Arapça ve İslami bilimler öğreniminin başlıca merkezi olarak görülüyor. Üniversitede, tıp, mühendislik, fen bilimleri dahil 14 fakülte yer alıyor. El-Ezher, dünyanın dört bir yanından gelen çok sayıda yabancı öğrenciyle uluslararası bir eğitim kurumu niteliği taşıyor.

AA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir