• DOLAR 32.506
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2427.81
  • ...
Traktörün girmediği tarlalar hala atla sürülüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gercüş ilçesine bağlı Çiçekli (Şıfêrê) köyündeki birçok çiftçi, halen tarlalarını at ve sapanla sürüyor.

Traktörün girmediği tarlaları katırlarla sürdüklerini belirten çiftçilerden M. Emin Güneş (41), “Burada bulunan arazilerimiz dağlık bölgede bulunuyor, bunun için de tarlaya traktör girmiyor. Bizler de bu işi eski usullerle yapıyoruz. Eskiden dedelerimiz tarlalarını hayvan ve sapanla sürüyorlardı, bugün bizler de aynı geleneği sürdürüyoruz. Dedelerimiz daha önce tüm tarlalarını sapanla sürüyorlardı. Şimdi ise traktörün girmediği bazı tarlalarımızı sapanla sürüyoruz.” dedi.

Günde 4-5 dönüm arazi sürdüğünü söyleyen Güneş, “Bahar mevsimine girince üzüm bağlarımızın işlerine budamayla başlıyoruz. Budamadan sonra çift sürüyoruz. 20 yıldır bu işi yapıyorum zorluğuna alıştık. Bir dönüm tarlayı 3-4 saatte bitiriyoruz. Atla sürmek çok zordur. Ama başka seçeneğimiz yok, traktör ile olmuyor mecbur hayvanlarla yapıyoruz.” diye konuştu.

“Atlarla çift sürerek geçimimizi sağlıyoruz”

Batman`ın Hasankeyf ilçesine bağlı Kavaklı (Hırbesımail) köyünden çift sürmede yardımcı olmak için Çiçekli köyüne gittiğini belirten Hamza Çelik ise şunları söyledi: “Zor bir iş olduğundan birbirimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Tarlalar dağda olduğu için hayvanla çalışıyoruz çok zordur. Çağın aletleriyle işimizi yapmak için destek almadığımızdan mecburen hayvan gücünden yararlanıyoruz. Geçimimiz böyledir atlarla çift sürüyoruz. Bağ işleriyle uğraşıyoruz ama bağ işleriyle geçinemiyoruz. Her sene iki defa atlarla çift sürüyoruz.”   (M. Sait Çelik - İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir