• DOLAR 32.589
  • EURO 34.858
  • ALTIN 2507.951
  • ...
Fransa Toplu Taşıma Tacizlerine Yönelik Çözüm Arayışında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

PARİS - Fransa'da yapılan bir araştırma, toplu taşımada cinsel tacizin giderek yaygınlaştığını ortaya koydu.

Fransa'da Başbakanlık bünyesindeki Kadın Erkek Eşitliği Yüksek Konseyi (HCEFH), toplu taşımada cinsel taciz raporunu Sağlık Bakanlığı'na sundu. Sağlık Bakanı Marisol Touraine, yaptığı yazılı açıklamada, ayrıntılı bir şekilde hazırlanan rapora hükümet olarak en kısa zamanda cevap verileceğini bildirdi.

Raporda, toplu taşıma araçlarında cinsel şiddet suçlarının bir kısmının cezalandırılmasına karşın çeşitli eylemlerle süreklilik arz ettiği belirtildi.

Rapora göre, toplu taşıma araçlarında seyahat edenlerin üçte ikisini kadınlar oluşturuyor. Paris civarında toplam 600 kişi üzerinde yapılan araştırmada, katılımcı kadınların hepsi hayatının belirli bir döneminde toplu taşıma araçlarında herhangi bir şeklide cinsel tacize maruz kaldığını söyledi. Katılımcıların yüzde yarısı ise 18 yaşından küçükken bir saldırıya maruz kaldığını belirtti.

Araştırmaya göre, kadınların yüzde 60'ı toplu taşımada saldırıya ve hırsızlığa uğramaktan korktuğunu ifade etti. Erkeklerin ise yüzde 30'u bu konudaki endişesini dile getirdi.

Cinsel taciz suçları arasında sadece yaralamaların cezalandırıldığı, sözlü saldırıların cezasız kaldığı bilgisine yer verilen raporda, tacizlere çoğunlukla genç kadınların hedef olduğu bildirildi. Cinsel tacize maruz kalanların korku ve stres kaynaklı psikolojik sorunlar oluştuğu için kendilerini günlük hayattan geri çektiklerine işaret edildi. Raporda, ayrıca kadınların ulaşım araçlarını, evden çıkış saatlerini, giyim tarzlarını saldırıdan korunmak için değiştirmek zorunda kaldıklarına değinildi.

Konsey raporunda cinsel tacizin önüne geçilmesi için üç adımdan oluşan bir plan sunuldu. Plana göre, ilk olarak kamusal alanda cinsel şiddetin tanımlanması ve zararlarının tespit edilmesi tavsiye ediliyor. İkinci aşamada toplu taşıma şirketlerinin konuya ilişkin alarm sistemleri geliştirmesi, çalışanlarına eğitim vermesi ve kadınları incitici içerikli reklamlara karşı dikkatli olunması öngörülüyor. Üçüncü aşamada ise toplumda cinsel tacizin zararlarına ilişkin duyarlılık kampanyası başlatılması ve okullarda kadın-erkek eşitliğiyle ilgili eğitimlerin verilmesi gerektiği belirtiliyor.

AA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir