• DOLAR 32.388
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2326.494
  • ...
“İslami birlikteliği âlimler sağlayabilir”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) tarafından Türkiye, Suriye, İran ve Irak Kürdistan`ındaki âlimlerin katılımıyla gerçekleşen ‘Âlimler Birliği` buluşmasının ilk oturumu yapıldı.

İTTİHAD üyesi Molla Abdulkuddüs Yalçın`ın yaptığı açılış konuşmasının ardından başlayan oturumun moderatörlüğünü İTTİHAD üyesi Molla Osman Teyfur yaptı.

Oturuma konuşmacı olarak İTTİHAD Başkanı Molla Enver Kılıçarslan, eski milletvekili ve akademisyen Ömer Abdulaziz ile Güney Kürdistan`dan gelen İTTİHAD üyesi Mele Reşat Taha Osman katıldı.

İTTİHAD Başkanı Molla Enver Kılıçarslan, İslami davet ve uyanışta âlimlerin rolü ve birliğinin gerekliliği üzerinde durdu.

“Kürtlerin içinden çok büyük âlimler çıktı”

Tarihte oldukça büyük zulüm ve haksızlıklara maruz kalan Kürt milletinin içerisinde birçok İslam âliminin çıktığını belirten Molla Kılıçarslan, “Âlim, İslam`ı ve Kur`an-ı hakkıyla taşıyabilmelidir. Kürt milletinin içerisinde tarihten günümüze kadar çok büyük âlimler çıktı. Allah`ı ve Peygamberi anlatan birçok âlim geldi. Kürtler tarihte ne kadar işkence ve zorluk çektilerse, bugün de batıl düşünceleri aramıza sokmak istiyorlar. Kürtler, bunlara rağmen Peygamber`in izinden gitmeyi bırakmadılar. Bu toplanmamız da inşallah İslam ümmetinin vahdetine vesile olur.” dedi.

“Allah bizden kendi ipine sımsıkı sarılmamızı ister”

Günümüzde Müslümanların, içinden çıkılmaz, kötü bir duruma düşürüldüğünü ve bu durumdan kurtulmanın tek yolunun da İslami birliktelikle sağlanabileceğine işaret eden Molla Kılıçarslan, şunları söyledi:

“Şüphesiz Allah, bizlere, kitabına ve Resulünün sünnetine uymayı emreder. Allah, başta âlimler olmak üzere bizlerden, kendi ipine sımsıkı sarılmamızı ve bu ipi bırakmamamızı ister. Biz, Müslümanların zillete düşürülmek istendiği bir çağdayız. Müslümanlar, öyle kötü bir duruma düştüler ki, içinden çıkılmaz bir hale girdiler. Bugün Müslümanların topraklarına işgalciler musallat oldu. Bu çağ, İslami kimliğin yok oluşunun çağıdır.”

“Ümmeti yeniden inşa etmek büyük bir gayret gerektirir”

İslam birliğinin sağlandığı bir ortamı ancak âlimlerin oluşturabileceğine vurgu yapan Molla Kılıçarslan, “Ümmeti yeniden inşa etmek büyük bir gayret gerektirir. Bir insanın arkasında toplanmadığımız müddetçe birlikteliğimiz sonuç vermeyecektir. Biz İslam âlimleri, Allah`ın ve ümmetin huzurunda ağır bir yük altındayız. Âlimlerin birlikteliği, bu çağda vazgeçemeyeceğimiz bir önemlilik arz eder. Sizler, yeryüzünün değişmesini ve İslami devletin kurulmasını istiyorsunuz. Kendi nefsinizde İslami devleti kurmadığınız müddetçe, İslam devletini getiremezsiniz. Nefsinizdeki İslami devleti ikame ederseniz Allah sizi yeryüzünün varisi kılar. Bu, kendi nefsinizi ıslah etmenizle mümkündür.” ifadelerini kullandı.

Eski milletvekili ve akademisyen Ömer Abdulaziz, İslam âleminin içinde bulunduğu kötü durumun sorumlularından birinin İslam âlimleri olduğunu kaydetti.

“İslam âleminin birleşmesinde âlimlerin büyük rol oynaması gerekir”

Âlimlerin, ümmeti birleştirmede büyük rol oynaması gerektiğini aktaran Abdulaziz, “İslam âleminin bugün içerisinde bulunduğu durumun sorumlularından biri de İslam âlimleridir. İslam âlimlerinin, ümmeti birleştirmede büyük rol oynaması gerekir ve bu konuda kendilerini sorumlu olarak görmelidirler. İnşallah buradaki âlimler, ümmetin birleşmesine vesile olur ve buna öncülük eder.” şeklinde konuştu.

Güney Kürdistan`dan İTTİHAD üyesi Mele Reşat Taha Osman ise, günümüzde alimlerin üzerine düşen sorumlukların önemine değindi.

“Âlimler, İslami emirleri hakkıyla yerine getirmelidir”

“Âlimler ümmetin kalbidir” diyerek konuşmasına başlayan Taha Osman, “Kur`an beşeri bir kitap değildir. Allah tarafından tüm insanlığın saadeti için gönderilen eksiksiz ve kamil bir kitaptır. Bu kitaptan beslenen âlimlerin, ilahi emirleri hakkıyla yerine getirmeleri gerekir. Bugünkü İslam âlimleri, Selehaddin Eyyubi ve Kürdistan coğrafyasından çıkan diğer alimler gibi tavır takınmalıdır.” İfadelerini kaydetti. (Hamza Adiyaman/İzzettin Alagöz-İLKHA)






















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir