• DOLAR 32.33
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2297.202
  • ...
ABD 2. Dünya Savaşına Fiilen Girdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / TARİHTE BUGÜN / 2 NİSAN

1453: Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u kuşatma harekâtına başladı.

1905: Hindistan'da meydana gelen depremde yaklaşık 370 bin kişi hayatını kaybetti.

1917: ABD fiilen I. Dünya Savaşı'na girdi.

1918: Van Rus ve Ermeni işgalinden kurtuldu.

1923: Trabzon milletvekili Ali Şükrü Bey'i faili meçhul bir şekilde öldürüp gömen ancak kısa zamanda cinayetin aydınlatılmasıyla maskesi düşen Atatürk'ün muhafız komutanı Topal Osman öldürüldü. Yaralı olarak yakalanan Topal Osman, kimi tarihçilere göre susturulmak için öldürülmüştü.

1948: Cumhuriyet muhalifi Sabahattin Ali, kaçak olarak Bulgaristan sınırını geçmeye çalışırken, kılavuzu Ali Ertekin tarafından öldürüldü. 28 Aralık'ta tutuklanan Ertekin'in cezası indirime uğradı. Aynı yıl çıkan af yasasıyla da serbest bırakıldı. Sabahattin Ali, Atatürk, İsmet ve rejim aleyhtarı sol kanattan bir muhalifti. Üzerindeki baskılar yoğunlaşınca ve pasaport alamayınca kaçak olarak Bulgaristan'a geçmek istedi. Ali Ertekin adlı bir şahsı kılavuz olarak ayarladıysa da Ali Ertekin MİT'in o zamanki adıyla Milli Emniyetin mensubuydu. Sabahattin Ali'nin bu kişinin eliyle dönemin derin devletince öldürüldüğü söylenir ki, sol kesim Sabahattin Ali'yi hala yıldönümlerinde anar.

1948: Ankara'da Opera binası, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün katıldığı törende, Adnan Saygun'un 'Kerem ile Aslı' operasıyla perdelerini açtı. Milli Şef'in camileri af buyrun ahırlara çevirdiği dönemde opera binası açılması rejimin yüzünü nereye çevirdiğini göstermesi açısından sadece bir delildir. Ayrıca "kişinin yaşadığı gibi öleceği, öldüğü gibi de dirileceği" gerçeği ile kabirde cami mi, opera binası mı işe yarar? sormak lazım..

1966: Fransa'da NATO üslerine karşı çıkılınca Türkiye'deki üslerin durumu da gündeme getirildi. Başbakan Süleyman Demirel, "Türkiye'de ABD üssü yoktur, tesisi vardır" dedi.

1971: Said Nursi'nin talebelerinden Zübeyir Gündüzalp vefat etti.

2005: Katolik dünyasının ruhani önderi Papa 2. Jean-Paul, (Jan Paul) 84 yaşında öldü.

2008: Türkiye'ye gelen ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney (Dik Çeney) Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'la da görüştü. Görüşmede Dick Cheney "PKK ile mücadelede sadece askeri tedbirler yetmez, Türkiye'nin güneydoğuda, halkın PKK'ya desteğini kesmek için çeşitli sosyal ve ekonomik önlemler de alması gerekir. Böylece teröristler, bölge halkından izole edilir ve sorun kökünden çözülür" dedi.  Yaşar Büyükanıt da Dick Cheney'in bu sözlerine karşılık olarak üzerindeki üniformayı göstererek; "Ben askerim. Şu anda sizinle üzerimde üniforma ile görüşüyorum. Dolayısıyla terör örgütüne karşı ancak alınacak askeri önlemlerden bahsedebilirim..." dedi. Türk medyasında dönemin Genel Kurmay Başkanı Yaşar Büyükanıtın bu cevabı  "Orgeneral Büyükanıt bu sözleriyle, Güneydoğu'da atılacak olası ekonomik ya da sosyal önlemler için 'gerçek muhatabın' kendisi değil, hükümet olduğu mesajını vermiş oldu" denildi. Yaşar Büyükanıt, Dick Cheney'den duymak istemediği hakikatleri duyunca asker olduğunu hatırlayıp siyasilere topu atıyor. Aynı Büyükanıt, "Kutlu Doğum Etkinlikleri" üzerine "İrtica geliyor" diye muhtıra vermekten çekinmemiş, asker olduğunu o zaman hatırlamamıştı. Tipik askerler gibi bunun dışında "İrtica" çıkışlarında "Ben bir askerim" demek neden aklına gelmemişti?

2008: İngiltere'de yayınlanan bir rapora göre, internet dünyasının en popüler sosyal ağı Facebook'u kullanan milyonlarca genç kız risk altında. İngiltere'de yayımlanan raporun sonuçlarına göre, yüzde 25'in üzerinde sekiz ve on bir yaş arası çocuklar, yaş sınırına aldırmaksızın kişisel detaylarını Facebook ortamında milyonlarca kişiyle paylaşıyor. Rapora göre, çocuklarının internette ne yaptığını bildiklerini söyleyen aileler, aslında çocuklarının bilgisayar başında ne yaptıklarından habersiz. Aynı rapora göre birçok genç kız sayfaya koydukları açık saçık fotoğraflarıyla kendilerini riske sokuyor.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri