• DOLAR 32.565
  • EURO 35.038
  • ALTIN 2449.12
  • ...
Obeziteyle mücadele çocukluk yıllarında başlamalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / HABER MERKEZİ

Obezite, yetişkinlikte olduğu kadar çocukluk döneminin de önemli sağlık sorunlarından biridir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki  ergenlik çağında obez olan kişilerin yüzde 80`i yetişkinlik döneminde de obezite hastalığı ile mücadele ediyor.

SANAL ÂLEM FELAKET GETİRİR

Günümüzde obezitenin görülme sıklığının, her yaşta artış gösterdiğine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, “Bunun en önemli nedeni; Beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve çocukların sokak oyunlarını unutarak TV, bilgisayar gibi hobilere yönelmesidir” dedi.

HAREKET ETMEDEN YAPILABİLEN HOBİLER ÇOCUKLARIN HIZLA KİLO ALMASINA NEDEN OLUR

Hamileliğin ilk yarısında bebeğin vücut ağırlığının yüzde 16`sını yağ dokusunun oluşturduğunu, süt çocukluğu döneminde ise artan bu yağ dokusunun, 5-6 yaşlarında yüzde 12-15 civarında olduğunu açıklayan Dr. Öztürk, “10-15 yaşları arasında yağ dokusu erkeklerde yüzde 11`e kadar düşerken, kızlarda yüzde 23`e yükseliyor. Bunun nedeni kadınlardaki yağ dokusunun erkeklerden daha fazla olmasıdır. Günümüzde modern çağın getirdiği “atıştırmalık” beslenme alışkanlıkları ve hareket etmeden yapılabilen hobiler çocukların hızla kilo almasına neden olur” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLAR NEDEN OBEZ OLUR?

Çocukluk dönemindeki obezitenin iki etkene bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalık olduğunu belirten Dr. Özçelik,  “Birincisi ‘Basit obezite” olarak biliniyor ve aşırı yemeye bağlı olarak gelişir. Ekzojenobezite de denilen bu türdeki çocukların, boyları yaşıtlarına göre uzun olur. İkinci durumda ise obezite tıbbi bir soruna bağlı gelişebilir. Bir hastalığa bağlı olarak meydana gelebilen bu türe de ‘patalojikobezite` denilir. Bu türdeki obeziteler çoğunlukla kilolu ama kısa boylu olurlar.” İfadelerini kullandı.

ÇOCUKLARDA OBEZİTE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Obezite tedavisinin diyetisyen, hekim ve hasta işbirliği içinde yapılması gerektiğinin altını çizen Dr. Özçelik, “Tedavinin en önemli amacı, hayat boyu kilo kontrolünün sağlanması ve düzgün beslenme ve sporun yaşam biçimi haline getirilmesi. Bunun için günlük enerji alımını, normal büyümeyi sağlayacak kadar enerji ile sınırlandırmak gerekiyor. Beslenme düzenini oluşturmak ve yaşam biçimini değiştirmek tüm aileyi kapsamalı. Kilo alıp verme sakıncalı olduğu için sürekli ve yavaş kilo verme programı konusunda da sabırlı ve bilgi sahibi olmak önemlidir” vurgusunu yaptı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir