• DOLAR 32.37
  • EURO 35.013
  • ALTIN 2325.369
  • ...

Kilosu 5 liraya kadar çıkan patatesin ateşini 'Adana' söndürecek. Bölgedeki üretimin birkaç güne pazara sürülmesiyle fiyatlar 3 TL ucuzlayacak.

Sert kış koşulları nedeniyle hasadı geciken Ödemiş patatesi piyasaya çıkmaya başladı bile. Bu hafta ise Adana başta olmak üzere Çukurova'da çiftçi patatesini hasat edecek. Piyasaya yeni girecek ürünlerle fiyatların da yarı yarıya düşmesi bekleniyor.

FİYATLAR 2 LİRA DÜZEYİNE İNECEK

Türkiye'de patates sıkıntısı bulunmadığını vurgulayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanları, 15 gün içinde piyasada tam anlamıyla bolluk yaşanacağını ifade ettiler. Bakanlığın beklentisi bu süreçle birlikte fiyatların da 2 lira düzeyine ineceği yönünde. Piyasa fiyatlarını artırmak amacıyla kasıtlı olarak elde tutulan patates stokları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın telkinleri sonucu eritilmeye başlandı. Fırsatçıların ipliğinin pazara çıkmasına yeni hasatların piyasaya girmesi de eklenince papateste vatandaşı şaşırtan fahiş etiketlerin son bulacağı belirtiliyor.

DEPOLARDA 30 BİN TON PATATES VAR

Edinilen bilgiye göre, bir dönem Nevşehir ve Niğde'de 110 bin ton olan patates stoku şu an 30 bin ton civarında seyrediyor. Söz konusu miktarın Türkiye'nin 15 günlük ihtiyacını karşılayacağını belirten bakanlık uzmanları, bu süreçte Ödemiş ile Çukurova patatesinin de piyasadaki yerini alması nedeniyle Türkiye'de patates sıkıntısı yaşanmayacağını belirttiler.

UZUN KIŞ, HASADI GECİKTİRDİ

Çukurova ve Ödemiş'te her yıl 15 Nisan'da yapılan patates hasadı, bu sene kış şartlarının ağır geçmesi nedeniyle gecikti. Ödemiş patatesinin piyasaya çıkmaya başladığı öğrenilirken, Adana çiftçisinin hasada başlamak için toprağın kurumasını beklediği anlatıldı. Bakanlık uzmanları, patates fiyatlarının 15 gün içinde 2 lira düzeyine ineceğini tahmin ediyor.

BÜYÜK OYUN ORTAYA ÇIKMIŞTI

Patates fiyatlarında yaşanan aşırı artışın perde arkasından fırsatçıların büyük vurgunu çıkmıştı. Gıda Bakanlığı, patatesin ana merkezlerinden Nevşehir'de yaptığı denetimlerde, mağaralarda Türkiye'nin bir aylık ihtiyacını karşılayabilecek 110 bin ton patatesin stoklanarak piyasaya sürülmediğini tespit etmişti.