• DOLAR 32.381
  • EURO 35.094
  • ALTIN 2326.93
  • ...
Tutak'ta sağanak ve kar yağışı çiftçileri olumsuz etkiledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Verimli arazilerin bulunduğu Tutak Ovasında kar yağışının ardından yaşanan don olayı çiftçiye zarar verdi. Dondan olumsuz etkilenen çiftçiler, hasar tespit çalışması yapılarak zararlarının giderilmesini istedi.

Tutak'ta bir araya gelen bir grup çiftçi, AK Parti Tutak ilçe Başkanlığına giderek sorunlarının çözümü noktasında destek istedi.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinin henüz bir çalışması olmadığını belirten AK Parti Tutak ilçe Başkanı Yavuz Özcan, çok sayıda çiftçinin mağdur olduğunu, bu konuda ilgililerin harekete geçmesi gerektiğini kaydetti.

Damlakaya köyü çiftçilerinden Kemal Çetin ile Karahan köyünden Ercan Aydın, kar yağışı ve don olayı nedeniyle sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekerek, ilk kez bu kadar büyük zararla karşı karşıya kaldıklarını ifade ettiler.

Yukarı Kargalık köyü Lal Yusuf mezrasından Lütfi Bakır, "Böyle giderse ürün verimli olmaz. Bu yıl da, zarar edeceğiz gibi görünüyor. Soğuğun devam edeceği söyleniyor, böyle giderse mahsul almamız zor olur.” dedi.

İlçedeki çiftçilerin zor durumda kalmaması için yetkililerin destek olmasını isteyen Tarım Hayvancılık Doğa Çevreyi Koruma ve Kültür Derneği Başkanı İsmet Oğuzkan, çiftçilerin doğal afetlerle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Son yıllarda iklimde görülen değişimler sebebiyle aşırı yağışlar ve don gibi afetlerin daha fazla yaşandığına dikkat çeken Oğuzkan, don olayının yaşandığı Tutak'ta hasar tespit çalışmalarının yapılmasını istedi.

“Çiftçilerin borçları ertelenmeli”

Taha-Der Başkanı İsmet Oğuzkan,“Mevsim normallerinin üstünde gerçekleşen kar yağışı dona neden oldu. Hasar tespit komisyonlarının çalışmaları tamamlandıktan sonra zararda kesin sonuçlar ortaya çıkacak. Bununla birlikte halihazırda ilk gözlemlere göre bu yıl hububat başta olmak üzere diğer ürünlerde de rekolte kaybı beklenmektedir. Bunlarda yaşanacak rekolte kaybı, ihracatı da olumsuz etkileyecektir. Afetler yaşandıktan sonra, çiftçilerin kredi borçlarının ertelenmesi talebi var. Fırtına, aşırı yağış ve don hububatı olumsuz etkiledi. Verimi düşürdü. Hububat üreticisi çiftçiler, borçlarını ödemede zora düştü. Don afeti ekili alanlara zarar verip, çiftçileri perişan etti.  Kredi borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesini isteyen çiftçiler, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandığı zirai kredilerinin hasar nedeniyle ertelenmesini talep ediyorlar.” diye konuştu.  (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir