• DOLAR 32.335
  • EURO 35.062
  • ALTIN 2308.378
  • ...
Nezzal: Hamas`a Yönelik Yanlış Okumalara Son Verilmesi Gerekir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İslamî Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birim üyesi Muhammed Nezzal, bölgenin şahit olduğu değişimlerin devrimci ve direnişçilerin lehine olduğunu söyledi.

Filistin Enformasyon Merkezi`nin kendisiyle yaptığı röportajda, bütün çevrelerin başta Hamas olmak üzere Filistin direniş güçlerine karşı hatalı bakış açılarını değiştirmeleri ve yanlış okumaları artık terk etmeleri gerektiğini söyledi.

Hamas`a yönelik Mısır`ın geri adım atmasını da değerlendiren Nezzal, “bu adım elbette önemli ve ileri bir adımdır. Ancak yeterli değildir. Onu tamamlayacak başka adımları atması gerekir” dedi.

Kendisiyle yapılan röportajıın tamamını sunuyoruz:

Mısır yargısının Hamas hareketini terör listesine almasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kahire Acil Durumlar Mahkemesinin Hamas`ı terör örgütleri listesine alma kararı tüm siyasi, hukuki ve ahlaki ölçülere göre yanlış, daha doğrusu skandal bir karardı. Mısır yönetiminin bu hatadan dönmesi elbette önemli ve ileri bir adımdır. Ancak yeterli değildir. Onu tamamlayacak başka adımları atması gerekir. Bu adımların başında Kassam Tugayları'nı da bu listeden çıkarma gelir.

Hamas`ın aleyhindeki bu davayı bir Mısırlı vatandaş açtığı halde neden Mısır yönetimini suçluyorsunuz?

Bunun için çok zeki olmaya gerek yok. Mısır`da olup biteni herkes biliyor. Bahsettiğiniz vatandaşlar buradaki güvenlik ve istihbarat güçlerinin direktifleriyle hareket ediyor ve onların yönlendirmesiyle dava açıyorlar. Onlardan davayı açmalarını isteyen bu çevreler, geri çekmelerini isteyen de yine bu çevreler.

Durum dediğiniz gibiyse, Mısır`ın bu davada geri adım atmasını nasıl yorumluyorsunuz?

Hamas hareketini terörist ilan etme, Mısır'ı siyasi ve hukuki olarak iki alanda çıkmaza koydu. Çünkü böyle bir tasnif Hamas hareketiyle her türlü ilişkiyi kesmeyi de gerektiriyordu. Bu da mümkün olmazdı. Çünkü Hamas sadece siyasi bir gerçek değil, aynı zamanda coğrafi olarak da ve sahada da bir gerçektir. Onu görmezlikten gelme veya onu atlama mülkün değildir.

Mısır`ın başka adımlar atmasından bahsettiniz. Size göre istenilen adımlar nelerdir?

Mısır`daki yargının Kassam Tugayları'nı da terör listesinden düşürmesi gerekir. Bunun yanında Rafah sınır kapısını sonuna kadar açması, Mısır medyasının genelde Filistin halkına, özelde ise Hamas hareketine karşı saldırganlığa son vermesi gerekir.

Taleplerinizin realiteye uygun olduğunu ve Mısır`ın bunları olumlu karşılayacağını düşünüyor musunuz?

Taleplerimiz gayet doğal ve realiteye de uygun. Mısır rejiminin bunları kabul etmesi mümkün. Tabi siyasi bir irade gösterirse.

Geçen hafta uzlaşı hükümeti Başbakanı Rami El-Hamdallah Gazze`yi ziyaret etti ve bu ziyaret kapsamında Hamas`tan bir heyetle görüştü. Bu ziyaretin Fetih ile Hamas arasındaki durgunluğu kaldırdığını ve uzlaşı noktasında süreci harekete geçirdiğini söyleyebilir miyiz?

Üzülerek belirteyim ki El-Hamdallah`ın Hamas heyetiyle yaptığı görüşmeden pratik bir sonuç çıkmadı. Temel konular masaya yatırılıp çözüme kavuşturulamadı. Bunların başında Gazze`deki memur maaşları, sınır kapılarının idaresi, Gazze'nin imarı, başkanlık ve parlamento seçimleri geliyor.

Durum böyleyse neden El-Hamdallah Gazze`yi ziyaret ediyor? Pratik sonuçların çıkmasını engelleyen nedir?

Açık ve net söylemek istiyorum. Abbas yönetimi Filistin sahasındaki devasa krizin çözüme kavuşturulması noktasında ciddi değildir. Bu konuda ciddiyet görmüyoruz. Bu ziyaretle Kahire`de toplanan Arap liderlerine ve yapılan zirveye Abbas ve hükümetinin memurların maaş sorunu, sınır kapılarının idaresi, Gazze'nin imarı ve diğer sorunları çözme noktasında çabalarını sürdürdükleri, bunu aksatanın ise Hamas olduğu mesajı verilmek istendi. Abbas`ın Kahire'deki zirvede yaptığı konuşmada, Araplardan Yemen`e yaptıkları müdahalenin bir benzerini Gazze`ye karşı da yapmalarını talep etmesi bunun açık delilidir.

Arap zirvesinde Abbas`ın yaptığı konuşma sizin için sürpriz oldu mu? Bunu nasıl görüyorsunuz?

Abbas`ın Yemen`de olup biteni Filistin`de olup bitenle kıyaslaması yanlış bir kıyastır. Hepimiz için sürpriz oldu. Bunu nasıl görüp yorumladığıma gelince bunun “siyasi iflas” olduğunu düşünüyorum.

Bu, uzlaşının çıkmaz sokağa girdiği, hatta öldüğü haberini duyurmak gerektiği anlamına mı geliyor?

Filistinli hareketler yaşanan krizi aşmak için uzlaşıyı gerçekleştirmek için sürekli adımlar atıyorlar. Ancak her seferinde engelleyici bir duvar sürpriziyle karşılaşıyoruz. Bununla bizi ya durduruyor ya da sıfır noktasına geri götürüyor. Yapılması gereken şu anda uzlaşının ölüm haberini vermek değildir. Bunun yerine asgari düzeyde de olsa, siyasi şantajlardan uzak bir şekilde varılan uzlaşıyı başarıya ulaştırmak için tarihi sorumluluk almak gerekir. Gazze`ye karşı takınılan tavır ve tutum, aziz ve mübarek olan bu toprak parçasına ve bu mübarek toprak üzerinde yaşayan değerli Filistin halkına uygulanan haksız ve ağır bir cezadır. Bu mübarek toprak üzerinde yaşayan insanlar düşmanla orantısız üç savaşa girdi ve bu üç savaşta kahramanca, yiğitçe savaşçı. Toprağını ve kutsalını savunma konusunda ümmete vekâleten savaştı ve bu savaşta güzel tablolar sergiledi, destanlar yazdı.

O zaman Filistin Yönetimi'nin tutumunu nasıl görüyorsunuz? Tam olarak ne istiyor?

Mahmut Abbas ile onun çevresindeki liderler gelişmeleri yanlış okuyorlar. Son iki yılda meydana gelen olaylardan hareketle Hamas'ın yıldızının söneceğini ve hareketin siyasi sahadan silineceğini bekliyorlardı. Sonu bu şekilde olacak Hamas hareketine hayat öpücüğü vermemek gerektiğini düşünüyorlardı. Bunun yerine onun ekonomik olarak kuşatılması, baskı görmesi gerektiği inancındaydılar. Bu yanlış bir okuma, Filistin Yönetimi'nin tutumunu açıklıyor. Gelişmeler onun gerçek bir uzlaşıyı, ihtilafları kökünden söküp atacak bir çözümü istemediğini gösterdi. Bu yönetim bir gün bir adamını öne çıkarırken, başka bir gün diğer birini çıkarıyor. O nedenle tavır ve tutumlarının da çelişkili, dalgalı ve değişken olduğunu görüyoruz.

Filistin Yönetimi'nin tutumuyla ilgili olarak yaptığınız değerlendirmelerin ışığında geleceği nasıl görüyorsunuz?

Bölgede çok önemli gelişmeler oluyor. Bu gelişmeler devrimci ve direnişçi güçlerin lehinedir. Allah`ın izniyle bunun pratik sonuçlarını görmek için biraz zamana ihtiyacımız var. Yakın gelecek Allah`ın izniyle hayır müjdeliyor.

“Bu ne zaman? diyecekler. Deki: Bakarsınız pek yakındır!”

Filistin Enformasyon Merkezi

Bu haberler de ilginizi çekebilir