• DOLAR 32.371
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2325.545
  • ...
ABD`den Mısır cuntasına askeri yardım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Başkanı Barack Obama, Mısır'a, "Raiba'tul Adeviyye Meydanı'nda binden fazla göstericinin öldürülmesinin ardından F-16 uçakları, Harpoon füzeleri ve M1A1 tank teçhizatı gönderilmesini durduran başkanlık emrini kaldırarak, askeri yardımların önünü açtı.

Beyaz Saray`dan yapılan açıklamada, Obama`nın bugün cuntacı Abdulfettah es-Sisi ile telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

Görüşmede, ABD ile Mısır arasındaki askeri destek ilişkisi ile Libya ve Yemen de dahil bölgesel gelişmelerin ele alındığı belirtilen açıklamada, Obama`nın, Sisi`yi, Ekim 2013`te yürürlüğe konulan ve Mısır`a F-16 uçakları, Harpoon füzeleri ve M1A1 tank teçhizatı gönderilmesini durduran başkanlık emrini kaldırdığı yönünde bilgilendirdiği bildirildi.

Obama`nın, bütçede Mısır`a yıllık 1,3 milyar dolar askeri yardımlara devam edilmesini de talep edeceğini aktardığı belirtilen açıklamada, Obama`nın, 2018 mali yılından başlamak üzere de ABD`nin Mısır için güvenlik yardımlarını, terörle mücadele ile ülke sınırının, Sina yarımadasının ve kıyıların güvenliğini sağlamak olmak üzere dört kategoride yönlendirmeyi öngördüğü ifade edildi.

Açıklamada şunlara yer verildi:

"Obama, bu ve diğer adımların askeri destek ilişkimizi artırmaya yardım edeceğini açıkladı. Böylece, istikrarsız bir bölgede, iki ülkenin uzun süredir var olan stratejik ortaklığıyla uyumlu şekilde ABD ve Mısır`ın çıkarlarına yönelik ortak zorluklar daha iyi ele alınabilir.

Obama ayrıca, ABD`nin Mısır`da barışçıl göstericilerin devam eden tutukluluk halleri ve kitlesel davalara dair kaygılarını tekrarladı. İfade ve toplanma özgürlüğüne saygının artırılması teşvikinde bulunan Obama, bu konuların ABD`nin odağında kalmayı sürdüreceğini vurguladı. İki lider önümüzdeki hafta ve aylarda yakın temasta kalma kararı aldı."

Bu kapsamda, Obama, 12 F-16 uçağı, 20 Harpoon füzesi ve yaklaşık 125 M1A1 tank teçhizatının Mısır`a gönderilmesine izin verdi.

ABD, Mısır`da hükümetin, Raiba Meydanı'ndaki barışçıl gösterilere şiddetli müdahalesi ve katliama neden olmasından sonra bu ülkeye yönelik F-16 uçakları dahil askeri yardımları askıya almıştı. (AA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir